3 juli 2022

Leestips voor Scandi-lovers, deel 2

Elke eerste zondag van de maand deel ik op mijn blog een rijtje leestips voor de liefhebbers van Scandinavische thrillers!

De boeken die ik hieronder noem zijn boeken die ik de afgelopen tijd tegenkwam in de boekhandel en online. Deze boeken trokken mijn aandacht! Niet alleen gloednieuwe boeken, maar ook oude titels komen hier voorbij. Het Scandinavische boekenbos is erg groot en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Ik probeer in dit bos mijn weg te vinden!

De zonden van onze vaders van Åsa Larsson (Zweden)

Deze thriller staat in juli in de selectie Bookchoice! Het is het zesde deel van de ‘Rebecka Martinsson-serie’, die tevens ook op Netflix staat. Lars Pohjanen, forensisch patholoog, heeft nog maar kort te leven wanneer hij Rebecka Martinsson vraagt een verjaarde moordzaak te onderzoeken. Het lichaam van de vader van bokskampioen Börje Ström is gevonden in de vriezer van een overleden alcoholist. Deze vermoorde man was al sinds 1962 vermist.

Rebecka heeft hier echter helemaal geen zin in! Ze is net verlaten door haar partner. Op het werk is ze woest omdat haar baas de leiding heeft overgedragen aan haar aartsvijand. Daar bovenop nog een ruzie met haar vriendin en collega Anna-Maria Mella. Maar ze kan het verzoek van Lars eigenlijk ook niet weigeren, het is namelijk zijn laatste wens… Dit is een serie van zes delen. Het spreekt me aan, omdat het me heel erg doet denken aan de VT-serie van Melissa Skaye. Ik denk dat Rebecka wel iets weg heeft van Sanne Philips.

Drie vrouwen van Anders Roslund (Zweden)

‘Drie vrouwen’ is ook weer een boek uit een serie. Inspecteur Ewert Grens speelt hierin de hoofdrol. Het gaat heel goed met hem, hij wordt ‘opa’ genoemd en er is ook een lieve vrouw in zijn leven voor wie hij er graag goed uitziet. Maar ineens slaat het leven om en zit hij in een zaak waarin dodelijke injecties, orgaanhandel, ontvoeringen en slavenhandel centraal staan. Een ware nachtmerrie dus en het leidt tot een moord op iemand die Ewert Grens goed kent. Het schijnt volgens recensies een harde thriller te zijn en daar hou ik persoonlijk wel van. Een tijd terug las ik de omschrijving van dit boek en ik dacht: deze moet ik echt onthouden! Bijzonder dat de serie bestaat uit boeken waarin steeds het getal drie genoemd wordt in de titels.

Vuurland van Pascal Engman (Zweden)

Vuurland ligt natuurlijk niet in Scandinavië, maar dit is wel een Scandinavische thriller! In Stockholm worden rijke zakenmannen ontvoert en ze worden weer vrijgelaten als het losgeld is ontvangen. In Chili vindt in een privékliniek illegale orgaanhandel plaats en twee criminelen proberen snel geld te verdienen, maar hun volgende klus gaat verder dan ze gewend zijn. Dan is er nog inspecteur Vanessa Frank… Zij is op non actief gezet. Maar in plaats van rustig te wachten, zit ze uiteindelijk verstrikt in een duister web van gevaarlijke zaken die haar leiden naar Zuid-Amerika. ‘Vuurland’ is het eerste deel van een nieuwe serie.

Rateiland van Jo Nesbø (Noorwegen)

De auteur is geen onbekende, hoewel ik nog niks van hem gelezen heb, kom ik hem toch vaak genoeg tegen op sites en in de boekhandel! ‘Rateiland’ is een verhalenbundel. Het bevat vijf losse verhalen. Sommige mensen zijn vrij negatief over deze bundel. Het zou te dystopisch zijn… Ook de pandemie zou een rol spelen in de verhalen. Het is een twijfelgeval dus, maar een keer proberen kan geen kwaad.

Lotgenoten van Karin Fossum (Noorwegen)

Een andere auteur waar ik erg nieuwsgierig naar ben, is Karin Fossum! En ook zij is begonnen met een nieuwe serie! ‘Lotgenoten’ is het eerste deel van de ‘Eddie Feber serie’. Het gaat over een broer en zus: Aksel en Ellinor, ze zijn nu volwassen, maar hun jeugd was liefdeloos en ze hebben beide een grote afkeer wat betreft hun moeder. In een oude boerderij in de buurt worden op een avond vier Poolse arbeiders dood gevonden door een gaslek. Dat lijkt eerst op een ongeluk, maar daar wordt over getwijfeld. Ook wordt er een tachtigjarige vrouw dood aan de voet van de trap in haar huis gevonden.

Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek! De verhaallijn spreekt mij erg aan. Dat dit een eerste deel is, is ook een pluspunt voor mij!

Heb jij een van deze boeken gelezen?