20 oktober 2017

Leren luisteren, dat doe je gewoon…

Luisteren, dat doe je toch gewoon? Nou zo simpel lag het niet bij mij. Voor de duidelijkheid, we hebben het over luisterboeken haha! Een fervent luisteraar van luisterboeken zei me dat ik het gewoon maar moest doen: luisteren naar een boek!

Ik had natuurlijk allerlei bezwaren: teveel afleiding, het ging te langzaam, ik had geen geduld en verzin er nog maar wat uitvluchten bij… Toch begon ik mij erin te verdiepen (zo interview ik binnenkort iemand die luisterboeken uitgeeft) en in Bliyoo had ik beschikking over luisterboeken. Tijd om te luisteren dus!

Heksenkind van Monica Furlong

Ik kwam dit toffe jeugdboek van vroeger tegen in Bliyoo! Ik denk dat ik dit boek als kind zeker vijf keer heb gelezen. Ik downloadde het luisterboek in Bliyoo en meteen zat ik alweer in het verhaal wat wordt voorgelezen door Paula Undondek. Zij presenteerde vroeger Get the picture bij de publieke omroep, ze heeft een fijne vertelstem en aan het begin van een hoofdstuk hoor je een muziekje wat past bij de sfeer van het verhaal. Dit alles ging ongeveer tien minuten goed… toen begon het: afleiding, ongeduldigheid en in mijn hoofd was ik met van alles bezig behalve met luisteren…

Luisteren, dat doe je gewoon

Ik begon mijn regime om te gooien. Zo besloot ik het luisteren van ‘Heksenkind’ te bewaren voor het moment dat ik rustig moet blijven liggen: in bed dus. Om de afleiding te beperken besloot ik het licht meteen uit te doen en daarnaast pakte ik een koptelefoon, zodat ik niks anders meer kon dan rustig luisteren. Ik hoefde dus he-le-maal niks, alleen maar luisteren en wegdommelen.

Maar toen schrok ik weer wakker… in mijn oor ging ‘Heksenkind’ door. Ik moest Bliyoo afsluiten, mijn tablet opruimen (en okay, zodra ik mijn tablet in mijn handen heb zoek ik weer wat anders op) en vervolgens zat mijn hoofd weer vol en was ik weer klaarwakker.

Ook dat moest anders vond ik. Wat zou een sleeptimer toch ideaal zijn bedacht ik me. Dus opende ik Google, tikte mijn vraag in en even later vond ik in mijn app store een app die dus andere apps voor mij afsluit na een bepaalde tijd.

Super Simple Sleep Timer

De ‘Super Simple Sleep Timer’ is een app die heel simpel eruitziet en ook heel simpel werkt. Je opent deze app, je klikt de app aan die afgesloten moet worden na een bepaalde tijd, vervolgens draai je aan een cirkel naar het aantal minuten en bevestigt de opdracht. Als ik nu wegzak hoef ik alleen mijn tablet weg te schuiven en mijn oordopjes af te doen. Geen afleiding meer, ik hoef niet meer op fel verlicht scherm van alles af te sluiten. Het wordt voor me gedaan.

Ondertussen ben ik nu al bijna op de helft van ‘Heksenkind’ en het is nog net zo leuk als vroeger.

Luisteren jullie wel eens luisterboeken?

2 reacties

 • 21 oktober, 2017 om 19:59
  Annemieke zegt:

  Ik heb het wel eens gedaan maar het kon toen niet mijn aandacht houden. Ik kan ook niet zo makkelijk terug als ik iets mis en dat vind ik maar niks, haha.


  Annemieke
  Beantwoorden

  • 21 oktober, 2017 om 20:14
   Leesdame zegt:

   Dat is in Bliyoo dan wel een pluspunt, want je kunt per 30 seconden terug, maar ook per hoofdstuk. Meestal ga ik 1 minuutje terug, dan herpak ik weer de verhaallijn waar ik was gebleven zeg maar. Het licht uitdoen, headphone in en lekker liggen. Overdag lukt het mij niet, dus alleen voor het slapengaan. Na een drukke dag is het eigenlijk best wel lekker om voorgelezen te worden.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: