17 oktober 2017

Kattensoep van Janneke Schotveld

Het was één van mijn mini-doelen voor deze maand: het Kinderboekenweekgeschenk lezen én bespreken. Ik kocht twee ebooks (De heksen van Roald Dahl en #LaatsteVlog van Carry Slee) en het Kinderboekenweekgeschenk zou digitaal mee verzonden worden. Zou ja… Na wat heen en weer mailen met de webshop werd het gelukkig nog nagezonden.

In ‘Kattensoep’ draait het om Boeli en zijn vriendinnetje Lucy. Ze wonen in een wijk waar veel katten zijn verdwenen. Boeli krijgt een telefoontje van Lucy, zij woont naast Boeli’s opa.

Boeli maakt zich zorgen als de verbinding verbreekt en besluit bij opa te gaan logeren. Hij neemt zijn kat Obama voor de veiligheid mee. Iedereen heeft het over de vermiste katten. Volgens een buurvrouw heeft Herba er meer mee te maken… Herba zou namelijk een heks zijn. De bakker verdenkt echter de man van de slangententoonstelling. Boeli en Lucy gaan op onderzoek uit!

Lekker eng

Het verhaal is lekker eng en past goed bij het thema ‘Gruwelijk eng!’. Ook ik kreeg een beetje de kriebels van de man van de slangententoonstelling, ook de passages rondom Herba zijn spannend en geven een griezelig sfeertje aan het verhaal. Janneke Schotveld schrijft lekker vlot en zorgt ervoor dat het verhaal nergens saai wordt.

Ik weet dat in het papieren exemplaar de bladspiegel nogal vol overkwam, maar daar had ik digitaal dan weer geen last van. De illustraties kwamen op mijn e-reader ook mooi en duidelijk over!

Verkeerde been

Het leukste vond ik toch wel dat de auteur mij een paar keer op het verkeerde been wist te zetten. Elke keer dat ik dacht: ja, daar zijn de katten… daar ligt de oplossing… Dan kwam er weer een handig zijpaadje in het verhaal, waardoor het weer helemaal anders liep. Ook vond ik het heel leuk dat ze geen clichés gebruikt wat betreft heksen in kinderboeken.

Leuk boekje dus én ik heb weer een mini-doel gehaald! Maar bovenal: deze Kinderboekenweek was erg leuk!