#LaatsteVlog van Carry Slee

laatstevlog coverCarry Slee schrijft al zolang ik mij kan herinneren kinder- en jeugdboeken. Voor kleuters tot aan middelbare scholieren. Daarnaast heeft ze ook wat romans geschreven, maar die heb ik nog niet gelezen. Vandaag ‘#LaatsteVlog’ op mijn blog. Best handig hé, dat ze van de titel gelijk een hashtag hebben gemaakt, dat doet het wel goed in social media natuurlijk 😉

Daar draait dit verhaal ook om: social media en de verschillende kanten van het internet. Instagram, vloggen, maar ook de schaduwkant: grooming…

Vloggen
Het verhaal begint met een brand bij Gijs thuis. Noud is zijn beste vriend en is ook aanwezig. Gijs heeft de hulp nodig van Noud, maar Noud blokkeert. Helaas denkt iedereen later dat Noud de held was, maar als eenmaal de waarheid boven tafel komt, is de klas boos op Noud.

Gijs en zijn maatje Jesse maken graag extreme en bizarre vlogs, ze krijgen superveel views en hebben al een grote schare fans. Roos filmt de vlogs en ze heeft een Instagram-account waar ze visueel bewerkte foto’s deelt. Roos heeft Noud niet laten vallen en ze betrekt hem bij een lastige situatie. Noud helpt haar graag, maar moet daarvoor wel over grenzen stappen. Ook helpt Roos Noud wat meer zelfvertrouwen te geven.

Grooming
Roos komt erachter dat haar stiefzus Susan zich vreemd gedraagt. Zo was ze nooit en nu is ze heel gespannen en kortaf. Ook vraagt ze steeds of ze geld mag lenen van Roos. Roos denkt dat er iets grondig mis is en haar gevoel lijkt te kloppen. Susan blijkt namelijk het slachtoffer te zijn van grooming. Dat is een vorm van digitaal minderjarigen in de val lokken en vervolgens afpersen. Bijvoorbeeld door eerst intieme foto’s te maken en vervolgens te dreigen deze openbaar te zetten als je niet met geld over de brug komt.

Hedendaagse problemen
Carry Slee verweeft hedendaagse problemen in een spannend verhaal, waar je ook nog wat van opsteekt. In een tijd waarin internet een zeer grote rol speelt in het leven van scholieren en vloggers dé helden van de dag zijn is het ook goed om de schaduwkant van het internet te belichten. Carry Slee doet dit op een gepaste manier, die echter wel spannend is, maar ook behapbaar blijft voor scholieren. Het boek is niet superdik, het leest lekker vlot en de situaties tussen de scholieren zijn herkenbaar voor leeftijdsgenootjes.

In vergelijking met Mel Wallis de Vries en Helen Vreeswijk vind ik dit boek een stuk jeugdiger overkomen. Het past echt goed bij de belevingswereld van de onderbouw op de middelbare school. Op de een of andere manier vind ik trouwens wel dat jongeren tegenwoordig erg snel bezig zijn met volwassen zaken. Ik denk dat dit ook wel komt door internet, blogs, vlogs etc.

Toen ik een jaar of twaalf was, speelde internet nog geen grote rol in mijn leven. Anno 2017 zijn er al genoeg kinderen met eigen Youtube-kanalen. Sommige zijn erg leuk en sprankelend om te zien, maar toch vraag ik mij dan wel eens af waar de grens ligt.  Maar goed, ik ben ook van de vorige eeuw 😉

Schaduwkant
Naast de leuke en sprankelende kant van internet is er helaas ook een nare schaduwkant. Tussen de goede mensen zitten ook mensen met kwade bedoelingen. Zoals profielen van meisjes in een chat, waar een oudere man achter schuilt. Of een man met kwade bedoelingen doet zich voor als een vertrouwenspersoon, maar is dat beslist niet. Het is goed dat er jeugdboeken zijn die inspelen op deze hedendaagse realiteit en dit soort situaties verweven in een spannend jeugdverhaal. Een eyeopener, voor scholieren, maar ook voor ouders en leerkrachten!

 


2 reacties

 • 14 november, 2017 om 13:48
  Vivian (@VivianvLeeuwen) zegt:

  Ik heb als kind echt heel veel van Carry Slee gelezen, maar nu voel ik me er echt te oud voor. Deze wil ik misschien nog wel proberen vanwege de thema’s, maar de vorige (Kapot) vond ik ook echt te kinderlijk geschreven.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Vivian (@VivianvLeeuwen) Beantwoorden

  • 15 november, 2017 om 18:56
   Leesdame zegt:

   Ik heb als kind Carry Slee min of meer geskipt (op Spijt na dan), nu haal ik het een beetje in. Ik vind haar boeken op een bepaalde manier wel educatief voor scholieren in de onderbouw. Het meeste is toch wel voor de bovenbouw (Helen Vreeswijk en Mel Wallis de Vries), dus besteed ik er toch graag aandacht aan.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: #LaatsteVlog van Carry Slee

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten