Wij zijn slim van Suzanne Weusten

Wij zijn slim coverVandaag geen thriller of roman, maar een boek over psychologie! Yep, ik mocht van uitgeverij Atlas Contact het nieuwste boek van Suzanne Weusten lezen. Ik had al eens eerder werk van Suzanne Weusten gelezen, daar was ik toentertijd vrij positief over. Tijd voor haar nieuwste boek dus!

In ‘Wij zijn slim’ krijgen we een intensieve rondleiding in ons brein. Suzanne Weusten legt o.a. uit hoe en waarom we onszelf verspreken, waarom soms een bepaalde naam op het puntje van ons tong ligt, hoe vooringenomen we kunnen zijn en hoe we reageren bij groepsdruk.

Pittig
‘Wij zijn slim’ is geen gemakkelijk boek om even tussendoor te lezen. Nee, ik vind de stof vrij pittig, maar als tegenwicht gebruikt Suzanne Weusten herkenbare situaties uit de media, zoals de zaak rond Lucia de Berk en de Franse documentaire La Zone Extreme. Maar ook huiselijke situaties zoals nieuwe schoenen kopen en vervolgens die aankoop goedpraten komt voorbij!  Daardoor kun je gemakkelijker de besproken psychologische termen terugvinden in je eigen gedrag.

De sluipwegen die onze gedachtes vaak nemen zijn soms pijnlijk herkenbaar. Neem bijvoorbeeld een groepsdiscussie. Iedereen lijkt het eens te zijn met de groepsleider, maar jij niet. Om niet buiten de boot te vallen, probeer je toch jezelf in te schikken. Totdat één persoon wél zijn mond opendoet. Ineens voel je jezelf opgelucht, je bent niet meer alleen met die mening en al gauw val je die persoon bij.

Ook zijn we heel vooringenomen. Al geven we dat niet graag toe… Vervolgens zoeken we graag naar bewijzen dat we gelijk hebben en kunnen zelfs tegenstellingen ons nog meer overtuigen van ons gelijk. Daarnaast praten we ons eigen gedrag graag goed en geven we bij fouten heel gemakkelijk iets of iemand anders de schuld.

Rare kronkels in ons brein
Suzanne Weusten heeft de rare kronkels in ons brein blootgelegd in dit boek. Er worden veel vaktermen gebruikt en er komen veel (bekende) namen voorbij uit de psychologiewereld. Dat kan in het begin wat afschrikken, maar Suzanne Weusten heeft een prettige schrijfstijl en weet mijn aandacht goed vast te houden.

Aan het eind van dit boek heb ik een hoop geleerd over onze manier van denken en vooral over goed communiceren. ‘Wij zijn slim’ is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in psychologie en communicatie!

 


Reageer op: Wij zijn slim van Suzanne Weusten

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten