25 oktober 2017

Wij zijn slim van Suzanne Weusten

Vandaag geen thriller of roman, maar een boek over psychologie! Yep, ik mocht van uitgeverij Atlas Contact het nieuwste boek van Suzanne Weusten lezen. Ik had al eens eerder werk van Suzanne Weusten gelezen, daar was ik toentertijd vrij positief over. Tijd voor haar nieuwste boek dus!

In ‘Wij zijn slim’ krijgen we een intensieve rondleiding in ons brein. Suzanne Weusten legt o.a. uit hoe en waarom we onszelf verspreken, waarom soms een bepaalde naam op het puntje van ons tong ligt, hoe vooringenomen we kunnen zijn en hoe we reageren bij groepsdruk.

Pittig

‘Wij zijn slim’ is geen gemakkelijk boek om even tussendoor te lezen. Nee, ik vind de stof vrij pittig, maar als tegenwicht gebruikt Suzanne Weusten herkenbare situaties uit de media, zoals de zaak rond Lucia de Berk en de Franse documentaire La Zone Extreme. Maar ook huiselijke situaties zoals nieuwe schoenen kopen en vervolgens die aankoop goedpraten komt voorbij! Daardoor kun je gemakkelijker de besproken psychologische termen terugvinden in je eigen gedrag.

De sluipwegen die onze gedachtes vaak nemen zijn soms pijnlijk herkenbaar. Neem bijvoorbeeld een groepsdiscussie. Iedereen lijkt het eens te zijn met de groepsleider, maar jij niet. Om niet buiten de boot te vallen, probeer je toch jezelf in te schikken. Totdat één persoon wél zijn mond opendoet. Ineens voel je jezelf opgelucht, je bent niet meer alleen met die mening en al gauw val je die persoon bij.

Ook zijn we heel vooringenomen. Al geven we dat niet graag toe… Vervolgens zoeken we graag naar bewijzen dat we gelijk hebben en kunnen zelfs tegenstellingen ons nog meer overtuigen van ons gelijk. Daarnaast praten we ons eigen gedrag graag goed en geven we bij fouten heel gemakkelijk iets of iemand anders de schuld.

Rare kronkels in ons brein

Suzanne Weusten heeft de rare kronkels in ons brein blootgelegd in dit boek. Er worden veel vaktermen gebruikt en er komen veel (bekende) namen voorbij uit de psychologiewereld. Dat kan in het begin wat afschrikken, maar Suzanne Weusten heeft een prettige schrijfstijl en weet mijn aandacht goed vast te houden.

Aan het eind van dit boek heb ik een hoop geleerd over onze manier van denken en vooral over goed communiceren. ‘Wij zijn slim’ is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in psychologie en communicatie!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: