10 oktober 2023

Maandchallenge: één novelle per dag

Oktober is voor mij ook Booktober en ik vond het leuk om daar een leesuitdaging aan te koppelen. Ik koos voor een haalbare uitdaging: één novelle per dag.

Dus dat zou dan 31 novelles zijn voor deze maand. En ik zit mooi op schema. Novelles zijn langer dan een kort verhaal, maar veel korter dan een volledig boek. Een novelle heeft ongeveer tussen de 90 en 120 pagina’s. Dat is best te doen op een dag of in een avond. Ze zijn er in allerlei genres, maar feelgood en thrillers zijn het meest populair.

Waarom koos ik voor deze challenge

Simpelweg, ik vind het gewoon leuk! Dat is de belangrijkste reden! Maar er zijn nog wel meer redenen hoor. Op deze manier leer ik het werk van nieuwe auteurs kennen. Ik kan alvast wat vooruitplannen voor de kerstmaand, want ik lees ook kerstnovelles en ik geef mijn Goodreads-challenge een boost, want die liep hopeloos achter wegens omstandigheden.

Maar het is ook een stukje discipline, uitdaging en rust voor mezelf. Ik moet voor deze challenge elke dag anderhalf uur tijd voor mezelf vrij maken en dat is dus anderhalf uur rust. Ik ervaar lezen als een soort meditatie en op deze manier neem ik de gehele maand tijd elke dag tijd voor mezelf. Soms is dat schipperen en keuzes maken. Wel tv kijken, of toch eerst die novelle lezen? En soms kies ik ervoor om alvast een gedeelte van de novelle te luisteren tijdens bezigheden als ik echt een drukke dag voor de boeg heb.

Maar hoe kom je dan aan al die novelles?

Via Kobo Plus. Loft Books en De verhalenfabriek hebben bijvoorbeeld heel veel novelles beschikbaar gesteld in Kobo Plus, dus de keuze is reuze. Ik zoek bewust uit wat ik in die week wil lezen en varieer in genres, zodat het leuk blijft. Op deze manier leer ik nieuwe schrijftalenten kennen, of ik kom erachter dat het juist niets voor mij is…

En daarnaast lees ik ook nog gewoon “grote boeken” hoor. Twee boeken naast elkaar lezen gaat me prima af. Ben ik klaar met de novelle, dan ga ik verder in een ander boek. Of ik lees in de middag de novelle uit en in de avond ga ik zitten met een ander boek. Ik vind het heerlijk om deze oktobermaand zo intensief met lezen bezig te zijn. Ik zit echt weer terug in mijn leesflow!

O ja, een novelle is ook ideaal om een keer iets te lezen dat buiten je comfortzone ligt. Je zit namelijk niet 500 pagina’s vast aan iets wat je normaal gesproken niet oppakt. Het zijn echt laagdrempelige kennismakingen.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: