21 juli 2024

Mailen met Gillian King

We kennen Gillian King natuurlijk van haar feelgoodromans, maar ze schrijft ook in een ander genre. Ik vroeg Gillian of ik met haar mocht mailen en dat mocht!

Hoe kijkt schrijfster Gillian King terug op de afgelopen jaren en is er veel veranderd binnen het feelgoodgenre? Hoe was het voor haar om de YA-novelle Opgesloten te schrijven en hoe kwam ze op dat idee? En ik was ook nieuwsgierig naar welke boeken Gillian King zelf graag leest. Het is een gezellig en luchtig interview geworden. Laten we gauw beginnen!

Hoe kwam je op het idee van ‘Opgesloten’?

Ik wilde eigenlijk al jaren een keer iets in een ander genre schrijven, maar het voelde nooit als het juiste moment om dat daadwerkelijk te doen. Vorig jaar september rondde ik mijn feelgoodroman ‘Als ik je weer zie’ af en toen was er ineens wel dat juiste moment. Maar wat ik dan precies zou willen schrijven, wist ik nog niet. Tot ik toevallig (al geloof ik niet dat het écht toeval was) een krantenartikel voorbij zag komen over de Kluitman-novelles.

Ik voelde meteen dat dit de uitdaging vormde waar ik naar op zoek was. Een boek voor de jeugd én een thriller. Bijkomend voordeel was dat het om een novelle ging, want dat zou me ook niet zoveel tijd kosten. Vanaf het moment dat ik besloten had dat dit was wat ik wilde, kwam het idee als vanzelf mijn hoofd binnen gestormd. Ik weet dus eigenlijk niet hoe ik op het idee ben gekomen, het was er opeens.

Was het moeilijk om voor YA-lezers te schrijven?

Ja en nee, ik denk dat het helpt dat ik dagelijks met kinderen werk en zelf twee kinderen heb van 15 en 18 jaar oud. Ik kan me dus wel goed inleven in hun wereld. Doordat ik veel lees met jongeren weet ik ook wel een beetje wat wel werkt en wat niet werkt in een boek qua aandachtspanne. Tegelijkertijd had ik natuurlijk nul ervaring in dit genre. De vaart in het verhaal houden én tegelijkertijd diepgang creëren in een novelle was nog best een uitdaging. Ook is het taalgebruik natuurlijk net even wat anders.

Je schrijft al jaren feelgood, maar ik krijg de indruk dat het thrillergenre jou ook steeds meer aantrekt, klopt dat?

Het thrillergenre heeft eigenlijk altijd wel aan me getrokken en ook het schrijven van een jeugdboek was echt een grote wens van mij, dus dit is eigenlijk de ideale uitdaging geweest.

Op welk boek uit jouw oeuvre ben je het meest trots?

Oef, dat voelt toch een beetje als vragen op welk kind ik het meest trots ben haha. Hm, ik denk… ‘Ik vergeet je niet’. Dat was het allereerste boek dat ik voor Harper Collins Holland schreef en ik voelde best wat druk op mijn schouders na de overstap naar deze nieuwe uitgever. Het werd ook nog gelanceerd midden in de Corona-tijd, dus het had geen vliegende start. Toch werd het verhaal heel goed ontvangen en werd het uiteindelijk zelfs verkozen tot “Feelgood van het jaar”.

Je schrijft sinds 2011, er is veel veranderd in die tijd, welke veranderingen vallen jou op in het feelgoodgenre?

Ik zie best wat veranderingen inderdaad. Er zijn sowieso heel veel Nederlandse auteurs bijgekomen en het genre zelf is heel erg uitgebreid. Van romans die voornamelijk humoristisch waren, heb je nu de feelgoods met een diepere laag, feelgoods met veel spice, historische feelgoods, etc. Ook is diversiteit veel meer een rol gaan spelen. Je ziet natuurlijk ook een verschuiving van paperpacks naar ebooks of audio en er zijn steeds meer jongeren die alleen nog maar Engels willen lezen.

Welke boeken lees je zelf graag?

Ik lees sowieso graag de boeken van mijn Feelgood Five collega’s. Verder hou ik heel erg van de boeken van Dani Atkins en Kristin Hannah, maar ik hou ook heel erg van psychologische thrillers.

Dank je wel Gillian King

Wat leuk dat je even tijd vrij kon maken voor deze rubriek Gillian! Ik vond het erg leuk om even samen te mailen en ik wens je alvast veel succes met alles wat nog op jouw pad komt!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: