29 september 2024
Mailen met Jeanine de Vries
Afgelopen week besprak ik hier De vroedvrouw van de Groenburgwal, met schrijfster Jeanine de Vries mailde ik over deze historische roman en over het schrijven daarvan.
Jeanine de Vries heeft een voorliefde voor geschiedenis. In haar debuut ‘Het rupsenhuis’ begon ze zich te verdiepen in het Amsterdamse leven van vroeger. ‘De vroedvrouw van de Groenburgwal’ speelt zich ook af in Amsterdam en ik vond dit verhaal echt levensecht aanvoelen. Ik was vooral benieuwd naar het schrijfproces van dit boek.
‘De vroedvrouw van de Groenburgwal’ vond ik heel indrukwekkend, hoe was het voor jou om dit boek te schrijven en research te doen?
Dat is al top! Ik vond het vooral fijn om mee bezig te zijn, soms is het ook een soort vlucht uit het gewone leven. (Geen zorgen, ik ben best gelukkig.) Het leven van vroedmeester Frederik Ruysch was een grote inspiratiebron. Hij had een gruwelijk rariteitenkabinet in huis en hij leek mij een sympathieke man. Bij de research zie ik vaak al voor me hoe ik bepaalde historische gebeurtenissen zou kunnen verwerken. Veel gebruik ik vervolgens niet eens, maar de research helpt om een verhaal te maken. Het zoeken en schrijven is voor mij ontspanning, net als een boek lezen.
In historische romans lees je vaak over schrijnende en vervelende situaties, is het lastig om dit na het schrijven los te laten? En hoe zorg je ervoor dat het behapbaar blijft voor de lezer?
Eerlijk gezegd remt de uitgever mij af als ik te gruwelijke details gebruik, dus die zorgt dat het niet te erg wordt voor de lezer. Bijvoorbeeld over het ziekenhuisverblijf van Lysbeth Jans, dat komt kort in de historische verantwoording langs, maar niet in detail in het verhaal zelf. Ik ben vooral blij en opgelucht dat ik in een tijd leef waarin je verdoving kan krijgen voor een ingreep, artsen kennis met elkaar delen en we beschikken over technologie.
Je weet Amsterdam levensecht te beschrijven, heb je een speciale band met deze stad?
Ik kwam pas voor het eerst in de stad toen ik zestien was en was onder de indruk van het veel van alles. Ik had eigenlijk niks met deze grote stad tot ik me voor ‘Het rupsenhuis’ ging verdiepen in de geschiedenis van Amsterdam. Daardoor ben ik van de stad gaan houden. De hang naar vrijheid, ook als die ten koste gaat van principes, bewonder ik (ook al was deze vrijheid vooral zo belangrijk omdat het goed was voor de handel).
Is er een historische gebeurtenis waar je graag over zou willen schrijven?
Jazeker, er zijn altijd ideeën en je kunt niet met alles wat doen. Als iets blijft haken, ga ik onderzoeken of ik er iets mee wil voor een verhaal. Daar ben ik inmiddels mee bezig. De kans is groot dat het volgende boek ook weer een historische roman wordt waarin een historische gebeurtenis verwerkt wordt, maar het is voor mij nog te vroeg om daarover uit te wijden.
Hoe kijk je terug op ‘Het rupsenhuis’? Dat was eigenlijk een soort tweede debuut hé?
Dat was het inderdaad. Ik weet nog dat ik het spannend vond omdat het boek een veel breder publiek zou proberen te bereiken en ik vond het ook echt een feestje om het boek in de boekhandel te zien liggen. Dat laatste is trouwens nog steeds zo. ‘Het rupsenhuis’ was vooral leuk omdat het verhaal zich zo dichtbij mijn huis afspeelde. Ik denk dat ik voor een volgend verhaal het weer dichterbij huis ga zoeken.
Dank je wel Jeanine
Ontzettend leuk dat ik even mee mocht kijken achter de schermen! Ik wens je veel succes met het schrijven van je volgende roman! Volgende week mail ik met Mienke Fijen!
Wellicht ook interessant voor je: