Margie van Jillian Cantor

margie coverNet als heel veel anderen las ik op school Het Achterhuis van Anne Frank. En als kind was ik niet zo heel erg weg van oorlogsverhalen, maar toen ik ouder werd begon ik mij daar toch meer voor te interesseren.

Ik herlas nogmaals Het Achterhuis en ik las ook nog andere boeken die ook gerelateerd waren aan de familie Frank. Het ging eigenlijk altijd wel over Anne Frank, maar nooit over Margot Frank. De schrijfster Jillian Cantor viel dat ook op en zij besloot een fictieve roman over Margot Frank te schrijven.

Wat als Margot zou zijn gevlucht en een nieuw leven zou hebben opgebouwd in Amerika? Jillian Cantor schetst een fictief leven van Margot na de oorlog. Margot noemt zichzelf Margie Franklin en werkt op een advocatenkantoor. Ze zwijgt over haar verleden, draagt altijd een vest met lange mouwen om de tatoeage te verbergen en probeert zich zo goed mogelijk aan te passen aan het Amerikaanse leven. Maar het verleden borrelt vierentwintig uur per dag door bij alles wat ze doet en ziet.

Op een dag loopt ze voorbij een boekhandel. Daar ligt het dagboek van haar zusje. Keer op keer wordt het herlezen door Margie. Keer op keer zou ze haar vader willen schrijven dat ze nog leeft, maar ze durft niet. En dan komt haar collega Shelby vertellen over de verfilming van het dagboek. Margie doet haar best om daar heel koel over te blijven doen, maar het lukt niet. Ook speelt Peter nog steeds in haar gedachten. Peter, die net als zij ook in het achterhuis zat. Hij had altijd gezegd dat hij naar Philadelphia zou vluchten als hij de kans zou krijgen. Margie vraagt zich af of hij dat ook gedaan heeft en of ze hem ooit terug kan vinden.

Nogmaals, dit hele verhaal is dus fictief. Het is een “wat als…” roman. En dat is heel moeilijk als je dat gaat doen en zeker als het gaat om Margot Frank. Er is namelijk heel weinig bekend van haar en ze is altijd een soort schaduw geweest van haar zusje. Feilloos kruipt Jillian Cantor in het hoofd van Margot. Daarnaast is het verhaal ergens ook heel aannemelijk. Het zou zomaar op deze manier gebeurd kunnen zijn, maar zo ging het niet én dat maakt het lezen van dit boek ergens wat wrang. Juist omdat je tijdens het lezen al weet dat het zo niet ging.

Ik vond dit een heel fascinerend boek om te lezen en het gaf me veel stof tot nadenken. Het verhaal is heel mooi en integer geschreven. Verder vond ik ook het nawoord van Jillian Cantor heel interessant en het gaf me antwoord op vragen die ik tijdens het lezen had. Hierdoor kon ik het verhaal goed afsluiten voor mezelf.


1 reactie

Reageer op: Margie van Jillian Cantor

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten