25 mei 2016

Mijn geheime tuin van Johanna Basford (kleurboek)

Kleuren is en blijft nog steeds hot. Elke week verschijnen er wel weer nieuwe kleurboeken voor volwassenen en het aanbod is zo enorm, dat de meeste boekhandels er al een aparte kast voor hebben gereserveerd.

Vandaag bespreek ik een kleurboek wat al een paar jaartjes verkrijgbaar is: ‘Mijn geheime tuin’. Johanna Basford maakt zeer uitgebreide en gedetailleerde illustraties, met als thema tuin en beestjes. Het kleurboek geeft ook de ruimte om enkele illustraties zelf af te maken, tevens is het ook een zoekboek.

Kleuren heb ik lange tijd voor me uit geschoven, maar vorig jaar kwam ik erachter dat kleuren wel erg ontspannend is. Ook is het leuk om iets te doen waarvoor je niet achter een schermpje hoeft te zitten. Ik ben geen natuurtalent, maar ik vind het wel leuk om te experimenteren met kleuren en technieken. Dit boek wou ik al een tijdje hebben, maar heb maanden getwijfeld, uiteindelijk heb ik na wat rondvragen toch besloten voor dit boek te gaan.

Veel kleurboeken bestaan uit patronen, zentangles, dat trekt me niet zo. Ik wil graag ‘iets’ kleuren en niet honderden cirkels en driekhoekjes op één pagina. Dit boek biedt verschillende soorten tuinen, dieren en doolhoven. Soms daagt de illustratrice je uit om een tekening af te maken, of om vogels en vlinders erbij te tekenen. Ook zitten er her en der kleine beestjes verstopt tussen de gedetailleerde illustraties. Achterin het boek staan de oplossingen.

Het papier is erg dun, dus niet geschikt voor stiften, maar wel uitermate ideaal voor potloden. Ik zelf heb gekleurd met de Faber Castell Polychromos potloden. Dit zijn kwalitatieve potloden, met intens kleurpigment. Je kunt met deze potloden werken in laagjes en diverse kleuren ook door elkaar blenden en gemakkelijk schaduwen creëren.

uil-kleurplaat


Pluspunten: ideaal voor kleurpotloden, het leren van kleurtechnieken en door de vele details ook vele uren/avonden zoet met een kleurplaat.
Minpunten: niet geschikt voor stiften, dun papier, het gedetailleerde priegelwerk kan erg vermoeiend voor je ogen zijn.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: