26 mei 2016

Herinneringen aan Annie #3

Vandaag een herinnering van Boekendame. Zij zit op Twitter en is bibliothecaresse. Ook al lijkt haar naam op die van mij, we zijn geen familie haha. Wel delen we een passie voor lezen en boeken! Haar herinnering leidt naar het boekje: ‘Het fornuis moet weg!’

Boekendame en haar herinnering

Dit boekje komt uit 1974 en bevat illustraties van Fiep Westendorp. Het is een dun boekje en bevat een verhaal over een meisje en ze heet Bert. Emancipatie speelde een grote rol in dit verhaal. Bert wou graag timmervrouw worden, maar dat bestond niet, zei de juf.  Boekendame deelt vandaag een bijzondere anekdote over dit boekje!

Enkele maanden geleden heb ik een oudere man geholpen de boekencollectie van zijn overleden vrouw op te ruimen. Waarin ik voor hem een verdeling maakte tussen boeken voor een antiquariaat (er zaten veel waardevolle en zeldzame titels tussen die deze meneer een mooi extra zakcentje hebben opgeleverd) en de kringloopwinkel.

Als bedankje mocht ik enkele boeken voor mijzelf uitzoeken. Heel blij natuurlijk! Dit boekje kende ik niet, en met Annie M.G. Schmidt kun je nooit fout gaan was mijn redenatie. Het leukste aan dit boekje vind ik dat twee kinderen, een jongen en een meisje,  het eigenlijk heel gek vinden dat een jongen geen huisman kan worden en een meisje geen timmervrouw. (dat vinden we nu natuurlijk ook gek).

Het geeft denk ik goed weer hoe vrijdenkend Annie M.G. Schmidt was. Het boekje pleit voor gelijkwaardigheid tussen de seksen en dat iedereen zelf zijn leven moet mogen inrichten zoals hij of zij dat wil. Ook als is het een ouder boekje, het onderwerp is nog steeds erg belangrijk.

Hartelijk dank voor je herinnering Boekendame!
Boekendame heeft geen blog, maar is wel actief en te volgen op Pinterest en Twitter
Wil je ook graag met jouw herinnering aan Annie M.G. Schmidt op mijn blog? Stuur me dan een berichtje via social media of via het contactformulier op mijn blog. Je kan tot 28 mei herinneringen insturen.

2 reacties

 • 26 mei, 2016 om 07:57
  jannietr zegt:

  Wat een bijzondere vondst, ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me leuk om zoiets te ontdekken.


  jannietr
  Beantwoorden

 • 26 mei, 2016 om 19:45
  Elle zegt:

  Ik heb dit leuke boekje ook in mijn kast staan. Bijna 40 jaar geleden voor mijn verjaardag van mijn tante gekregen. Groet Elle


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: