Herinneringen aan Annie #3

het fornuis moet weg coverVandaag een herinnering van Boekendame. Zij zit op Twitter en is bibliothecaresse. Ook al lijkt haar naam op die van mij, we zijn geen familie haha. Wel delen we een passie voor lezen en boeken! Haar herinnering leidt naar het boekje: ‘Het fornuis moet weg!’

Dit boekje komt uit 1974 en bevat illustraties van Fiep Westendorp. Het is een dun boekje en bevat een verhaal over  een meisje en ze heet Bert. Emancipatie speelde een grote rol in dit verhaal. Bert wou graag timmervrouw worden, maar dat bestond niet, zei de juf.  Boekendame deelt vandaag een bijzondere anekdote over dit boekje!

Boekendame en haar herinnering:

Enkele maanden geleden heb ik een oudere man geholpen de boekencollectie van zijn overleden vrouw op te ruimen. Waarin ik voor hem een verdeling maakte tussen boeken voor een antiquariaat (er zaten veel waardevolle en zeldzame titels tussen die deze meneer een mooi extra zakcentje hebben opgeleverd) en de kringloopwinkel.

Als bedankje mocht ik enkele boeken voor mijzelf uitzoeken. 🙂 Heel blij natuurlijk! Dit boekje kende ik niet, en met Annie M.G. Schmidt kun je nooit fout gaan was mijn redenatie. Het leukste aan dit boekje vind ik dat twee kinderen, een jongen en een meisje,  het eigenlijk heel gek vinden dat een jongen geen huisman kan worden en een meisje geen timmervrouw. (dat vinden we nu natuurlijk ook gek).

Het geeft denk ik goed weer hoe vrijdenkend Annie M.G. Schmidt was. Het boekje pleit voor gelijkwaardigheid tussen de seksen en dat iedereen zelf zijn leven moet mogen inrichten zoals hij of zij dat wil.
Ook als is het een ouder boekje, het onderwerp is nog steeds erg belangrijk.

Hartelijk dank voor je herinnering Boekendame!
Boekendame heeft geen blog, maar is wel actief en te volgen op Pinterest en Twitter
Wil je ook graag met jouw herinnering aan Annie M.G. Schmidt op mijn blog? Stuur me dan een berichtje via social media of via het contactformulier op mijn blog. Je kan tot 28 mei herinneringen insturen.


2 reacties

 • 26 mei, 2016 om 07:57
  jannietr zegt:

  Wat een bijzondere vondst, ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me leuk om zoiets te ontdekken.

  Ikhartje(1) deze reactie

  jannietr Beantwoorden

 • 26 mei, 2016 om 19:45
  Elle zegt:

  Ik heb dit leuke boekje ook in mijn kast staan. Bijna 40 jaar geleden voor mijn verjaardag van mijn tante gekregen. Groet Elle

  Ikhartje(1) deze reactie

  Elle Beantwoorden

Reageer op: Herinneringen aan Annie #3

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten