28 mei 2016

Herinneringen aan Annie #4

Johanna heeft de eer om als laatste haar herinneringen te delen tijdens de Annie M.G. Schmidt-week van 2016. Johanna’s uitgebreide herinneringen aan Annie staan ook in het teken van haar moeder, dat maakt deze herinneringen extra bijzonder.

Haar herinneringen leiden naar bekende boeken zoals ‘Otje’ en ‘Jip en Janneke’, maar ook naar het minder bekende boekje ‘Van schuitje varen om Schendel’. Dit was een boekenweekgeschenkje uit 1954. Heel bijzonder dus! Johanna heeft ook een eigen blog. Over lezen én leven: The Only Mrs Jo

Johana en haar herinneringen

Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam. Daar is aan de Vijzelgracht een gebouw dat thans te boek staat als het Institut Francais, maar voorheen heette het Maison Descartes. En nog langer geleden was het een zogenaamd Walenweeshuis, oftewel een weeshuis voor Waalse kinderen (aangezien het instituut verbonden was aan de Franse Protestantse kerk).

Annie heeft een gedichtje/liedje dat gaat over een Wielenwalenweeshuis en daar moet ik elke keer aan denken als ik het gebouw zie of er over hoor (ik heb er zelf nog een paar Franse lessen gevolgd, voor the fun (om in Franse stijl te blijven)). Althans, ik ben ervan overtuigd dat er iets van de hand van Annie is met de naam Wielenwalenweeshuis, ik kan het alleen nergens meer vinden. Dramatisch! Want ik weet eerlijk gezegd niet zeker of dit echt waar is, of dat mijn moeder mij dit op de mouw heeft gespeld, elke keer als wij langs het gebouw fietsten…

Otje

Mijn moeder was een meester in voorlezen. Jip en Janneke kwamen volledig tot leven, maar dat gold ook voor de spin Sebastiaan, Floddertje, Beertje Pippeloentje etc etc. En oh wat hebben we vaak het liedje van Dikkertje Dap (zat op de trap) met elkaar gezongen. Fijne herinneringen.

Mijn moeder had overigens een abonnement op (de) Margriet, echt zo’n damesweekblad. Als zij het gelezen had, brachten wij het samen op de fiets naar mijn (zeer demente) oma in het bejaardentehuis. Mijn oma had er niets aan maar de andere dames hadden er toch nog wat verstrooiing van.

In die periode (eind jaren 70, begin jaren 80) verscheen het verhaal Otje als feuilleton in Margriet. De layout was zodanig dat er een hele grote O stond en vrij kleintjes dan nog tje. Als kind was ik er dan ook van overtuigd dat het hoofdpersoontje O-tje (dus Oooooooooootje) heette, in plaats van Ot-je. Ik vind het nog steeds raar als ik mensen hoor praten over het boek Ot-je. Klinkt lang niet zo Annie-achtig als O-tje. Vind je ook niet?

Het paard van Sinterklaas

Een van mijn eigen favoriete gedichtjes gaat over het Paard van Sinterklaas. Past eigenlijk helemaal niet bij eind mei, maar dat kan mij niet schelen. Daar hoorde een schitterende tekening bij, van een paard op zijn rug in een bed. Dat paard wou graag een kroket. En omdat niet ver bij ons vandaan een FEBO snackbar stond, wist mijn moeder elke keer weer te improviseren door ergens te zeggen dat het een kroket van FEBO moest zijn.

Van schuitje varen tot van schendel

In de collectie boeken die mijn moeder heeft nagelaten zit een heel leuk boekenweekgeschenkje uit 1954 met de titel Van schuitje varen tot Van Schendel. Dit was bedoeld om ouders tips te geven om hun opgroeiende kinderen te enthousiasmeren voor boeken en lezen. Een heel vermakelijk boekje, dat ik nog regelmatig doorblader. Vooral als het gaat om de (ouderwetse term) bakvissenlectuur: dat een moeder zich druk maakt dat haar dochter die prullen leest. Om vervolgens zelf toch ook even een stukje te gaan lezen en dan te moeten schaterlachen om alle clichés etc. Echt in de stijl van Annie.

Oftewel: voor mij zijn Annie en mijn moeder vaak in 1 zin/herinnering te noemen. En daar komt nog bij dat zij beiden op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam begraven liggen, op relatief korte afstand van elkaar. Ik kom zelden bij het graf van mijn ouders, maar áls ik ga “groet” ik Annie ook even.

Hartelijk dank voor het delen van al deze herinneringen Johanna!
De Annie M.G. Schmidt-week is ten einde. Volgend jaar kunnen jullie weer herinneringen mailen.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: