Herinneringen aan Annie #4

van schuitje varen tot van schendel coverJohanna heeft de eer om als laatste haar herinneringen te delen tijdens de Annie M.G. Schmidt-week van 2016. Johanna’s uitgebreide herinneringen aan Annie staan ook in het teken van haar moeder, dat maakt deze herinneringen extra bijzonder.

Haar herinneringen leiden naar bekende boeken zoals ‘Otje’ en ‘Jip en Janneke’, maar ook naar het minder bekende boekje ‘Van schuitje varen om Schendel’. Dit was een boekenweekgeschenkje uit 1954. Heel bijzonder dus! Johanna heeft ook een eigen blog. Over lezen én leven: The Only Mrs Jo

Johanna en haar herinneringen:

Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam. Daar is aan de Vijzelgracht een gebouw dat thans te boek staat als het Institut Francais, maar voorheen heette het Maison Descartes. En nog langer geleden was het een zogenaamd Walenweeshuis, oftewel een weeshuis voor Waalse kinderen (aangezien het instituut verbonden was aan de Franse Protestantse kerk).

Annie heeft een gedichtje/liedje dat gaat over een Wielenwalenweeshuis en daar moet ik elke keer aan denken als ik het gebouw zie of er over hoor (ik heb er zelf nog een paar Franse lessen gevolgd, voor the fun (om in Franse stijl te blijven)). Althans, ik ben ervan overtuigd dat er iets van de hand van Annie is met de naam Wielenwalenweeshuis, ik kan het alleen nergens meer vinden. Dramatisch! Want ik weet eerlijk gezegd niet zeker of dit echt waar is, of dat mijn moeder mij dit op de mouw heeft gespeld, elke keer als wij langs het gebouw fietsten…

O-tje
Mijn moeder was een meester in voorlezen. Jip en Janneke kwamen volledig tot leven, maar dat gold ook voor de spin Sebastiaan, Floddertje, Beertje Pippeloentje etc etc. En oh wat hebben we vaak het liedje van Dikkertje Dap (zat op de trap) met elkaar gezongen. Fijne herinneringen.

Mijn moeder had overigens een abonnement op (de) Margriet, echt zo’n damesweekblad. Als zij het gelezen had, brachten wij het samen op de fiets naar mijn (zeer demente) oma in het bejaardentehuis. Mijn oma had er niets aan maar de andere dames hadden er toch nog wat verstrooiing van.

In die periode (eind jaren 70, begin jaren 80) verscheen het verhaal Otje als feuilleton in Margriet. De layout was zodanig dat er een hele grote O stond en vrij kleintjes dan nog tje. Als kind was ik er dan ook van overtuigd dat het hoofdpersoontje O-tje (dus Oooooooooootje) heette, in plaats van Ot-je. Ik vind het nog steeds raar als ik mensen hoor praten over het boek Ot-je. Klinkt lang niet zo Annie-achtig als O-tje. Vind je ook niet? 🙂

Het paard van Sinterklaas
Een van mijn eigen favoriete gedichtjes gaat over het Paard van Sinterklaas. Past eigenlijk helemaal niet bij eind mei, maar dat kan mij niet schelen. Daar hoorde een schitterende tekening bij, van een paard op zijn rug in een bed. Dat paard wou graag een kroket. En omdat niet ver bij ons vandaan een FEBO snackbar stond, wist mijn moeder elke keer weer te improviseren door ergens te zeggen dat het een kroket van FEBO moest zijn.

Van schuitje varen tot van Schendel
In de collectie boeken die mijn moeder heeft nagelaten zit een heel leuk boekenweekgeschenkje uit 1954 met de titel Van schuitje varen tot Van Schendel. Dit was bedoeld om ouders tips te geven om hun opgroeiende kinderen te enthousiasmeren voor boeken en lezen. Een heel vermakelijk boekje, dat ik nog regelmatig doorblader. Vooral als het gaat om de (ouderwetse term) bakvissenlectuur: dat een moeder zich druk maakt dat haar dochter die prullen leest. Om vervolgens zelf toch ook even een stukje te gaan lezen en dan te moeten schaterlachen om alle clichés etc 🙂 Echt in de stijl van Annie.

Oftewel: voor mij zijn Annie en mijn moeder vaak in 1 zin/herinnering te noemen. En daar komt nog bij dat zij beiden op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam begraven liggen, op relatief korte afstand van elkaar. Ik kom zelden bij het graf van mijn ouders, maar áls ik ga “groet” ik Annie ook even 😉

Hartelijk dank voor het delen van al deze herinneringen Johanna!
De Annie M.G. Schmidt-week is ten einde. Volgend jaar kunnen jullie weer herinneringen mailen 🙂


2 reacties

  • 28 mei, 2016 om 20:48
    Annelies zegt:

    Weer hele mooie herinneringen! Ik vind het vooral leuk om te lezen dat verschillende generaties mooie herinneringen hebben aan Annie M.G. Schmidt-boeken.

    Ikhartje(1) deze reactie

    Annelies Beantwoorden

Reageer op: Herinneringen aan Annie #4

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten