23 mei 2016

Herinneringen aan Annie #2

Vandaag is Jannie aan de beurt met haar herinnering. Niet alleen op mijn blog, maar ook op haar eigen blog schreef ze een uitgebreide blogpost over haar herinneringen aan Annie M.G. Schmidt. Je kan deze blogpost vinden op Jannie’s blog: ‘Mijn boekenkast’

De herinnering van vandaag leidt naar de bekende spin Sebastiaan. Annie M.G. Schmidt schreef in 1951 het bekende versje over deze spin, waar het niet goed mee af liep. Ik weet nog dat ik de toon van het versje een beetje eng vond. Jannie heeft een bijzondere herinnering aan het boekje ‘Dit is de spin Sebastiaan’.

Jannie en haar herinnering:

Mijn eerste kennismaking met de versjes van Annie M.G. Schmidt vond plaats via een prijsvraag. Ik was 8 jaar en logeerde bij mijn opa en oma. Ze moedigden me aan een raadsel op te lossen waarmee je een boek kon winnen. Wat spannend was dat! Zelf een briefkaart schrijven, netjes de oplossing op de achterkant, een extra postzegel en dan in de brievenbus. Ik was al weer thuis toen de uitslag kwam: Ik was een van de drie gelukkigen die een boekenlijstje kreeg thuisgestuurd om er een uit te kiezen. Het berichtje in de krant waarin dat stond heeft mijn vader uitgeknipt en voorin het boek geplakt dat ik koos: Dit is de spin Sebastiaan – Versjes en korte verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt (1955).

Dolgelukkig was ik er mee. Ik kon al goed lezen, maar er waren thuis nog geen kinderboeken (ik was de oudste). Er was in die jaren ook geen geld om boeken te kopen of een bibliotheekabonnement te nemen. Maar hier kon ik mee vooruit. Ik vond de versjes geweldig en al snel kende ik er een paar uit mijn hoofd. Ze zijn zo verankerd dat ik ook nu nog een aantal ervan moeiteloos kan opzeggen.

De spin Sebastiaan ligt hier naast me. Ik moet hem voorzichtig hanteren, hij valt bijna uit elkaar. Met recht stukgelezen! Met voorin het krantenberichtje, voorzien van de datum: 26 mei 1956. Middenin deze week 60 jaar geleden! Een hele dierbare herinnering dus, aan mijn eerste eigen boek èn aan mijn lieve en zorgvuldige vader.

Hartelijk dank voor je herinnering Jannie!
Wil je ook graag met jouw herinnering aan Annie M.G. Schmidt op mijn blog? Stuur me dan een berichtje via social media of via het contactformulier op mijn blog. Je kan tot 28 mei herinneringen insturen.