16 maart 2022

Niet van gisteren: Laat de ware binnenkomen van John Ajvide Lindqvist

In deze rubriek bespreek ik boeken die al lang in mijn kast liggen. Ooit kocht ik ze enthousiast, maar ik begon er nooit aan…

Ik zoek op wanneer ik deze boeken in mijn bezit kreeg, wat ik er toen over dacht en waarom dit boek vervolgens nooit meer tevoorschijn kwam. Maar ik kijk ook vooruit: wordt dit boek wat niet van gisteren is, misschien toch een boek voor morgen? Vandaag bespreek ik: ‘Laat de ware binnenkomen van John Ajvide Lindqvist. Dit boek ligt al sinds 2010 ongelezen in mijn boekenkast.

Laat de ware binnenkomen van John Ajvide Lindqvist

Oskar is twaalf jaar en wordt elk dag gepest. Hij is gefascineerd door moordzaken en verzamelt hierover allerlei krantenknipsels in een plakboek. Dan wordt er een jongen vermoord. Het slachtoffer is ondersteboven gehangen en al het bloed is uit zijn lichaam getapt. Kort daarna sterven er meer mensen op dezelfde gruwelijke wijze. Terwijl heel Blackberg in de ban is van deze rituele moorden, hopt Oskar erop dat dit een vorm van wraak is. Wraak voor alles wat hem elke dag wordt aangedaan. Maar wat is de rol van zijn vreemde buurmeisje Eli eigenlijk, met wie hij bevriend is geraakt?

Ik was na het lezen van ‘De doden keren terug’ enorm enthousiast over de Zweedse auteur John Ajvide Lindqvist. Hij gebruikt een mengeling van genres in zijn boeken. Na het lezen van dat bewuste boek kocht ik meteen ‘Laat de ware binnenkomen’. De kaft vind ik nog steeds heel mooi en betoverend. Later kocht ik ook ‘Het zeewezen’ op een boekenfestijn. Die ligt trouwens netjes en geduldig naast dit ongelezen boek…

Het boek blijft mij wel aantrekken

Ondertussen is er al een boekverfilming gemaakt: “Let the right one in”. Maar ook die heb ik bewust nog niet gekeken, omdat ik nog steeds graag eerst het boek wil lezen. Want ja, het blijft mij aantrekken. Steeds als ik iets lees over deze auteur, denk ik toch weer aan die twee dikke boeken die ik hier nog heb liggen.

Ik vind het ook jammer dat er vrij weinig over zijn werk geblogd wordt, terwijl hij wel erg goed schrijft. ‘De doden keren terug’ vond ik toentertijd zo beklemmend en creepy! Dat ging over een stadje waar het heel warm was die dag en daardoor kwamen de doden terug tot leven. En nu ik dit schrijf word ik toch weer heel nieuwsgierig naar zijn andere boeken, waaronder dus ook ‘Laat de ware binnenkomen’. Tijd om deze boeken weer eens naar voren te halen dus!