Niet van gisteren: Over Bijen en Mist

In deze nieuwe rubriek bespreek ik boeken die al heel lang in mijn kast liggen. Het zijn boeken die ik ooit heel graag wou hebben, maar ik legde ze weg en na een tijdje vergat ik ze…

Ik zoek op wanneer ik deze boeken in mijn bezit kreeg, wat ik er toen over dacht en waarom dit boek vervolgens nooit meer tevoorschijn kwam. Maar ik kijk ook vooruit: wordt dit boek wat niet van gisteren is, misschien toch een boek voor morgen? Vandaag bespreek ik ‘Over bijen en mist’ van Erick Setiawan. Dit boek ligt al sinds 2010 in mijn kast. Dat is 11 jaar maar liefst, niet van gisteren dus…

Over bijen en mist

Over bijen en mist is een magisch-realistisch verhaal over drie generaties vrouwen in twee families, over hun liefdes en verdriet, hun allesverterende jaloezie, hun teleurstellingen en overwinningen. Het speelt zich af in een onbepaalde tijd in een naamloze stad waar het wemelt van geesten en hekserij.

De roman vertelt het verhaal van Meridia, die aan haar vreemde jeugd en geheimzinnige ouders probeert te ontsnappen door op haar zestiende weg te lopen en met een gevoelige jongeman te trouwen. Ze heeft er geen idee van dat zijn familie ook zo haar geheimen heeft. In de tuin is een graf verborgen, twee zussen worden grootgebracht in haat voor elkaar, en dan is er nog Eva, de ontzagwekkende matriarch van de familie, van wie de grieven als bijenwolken door de lucht zwermen. Over bijen en mist is zowel een liefdesverhaal als het epos van een familie waarin vrouwen de hoofdrol spelen. De roman neemt de lezers mee op een veelbewogen, dertig jaar lange reis vol hoop en teleurstellingen, waarbij Meridias vermogen lief te hebben, moed te houden en haar verstand te bewaren tot het uiterste wordt beproefd.

Dit boek heb ik ooit gewonnen bij een winactie van uitgeverij Orlando. Ik had daar bewust aan meegedaan, want ‘Over bijen en mist’ stond op mijn verlanglijstje. Het magisch realisme sprak me aan. Ik had net ‘Het huis van de zeven zussen’ gelezen van Elle Eggels en haar stijl vond ik heel boeiend en meeslepend. Dit boek leek me een combinatie van het werk van Elle Eggels en Alice Hoffman.

Al 11 jaar in de kast

Ik was ontzettend blij met dit boek en de mensen schreven er in die periode ook vrij positief over, maar toen belandde het dus in mijn kast en daar bleef het boek ook in liggen. Het opvallende is dat ik dit boek altijd meteen zie wanneer ik mijn kast openmaak, want het ligt vooraan en is ook niet het dunste boek (meer dan 400 pagina’s). Maar goed, 11 jaar is best lang en ik ben natuurlijk ook digitaal gaan lezen in die tijd, die manier van lezen beviel me een stuk beter, dus ik dacht er eigenlijk ook niet meer aan om dit boek alsnog op te pakken en zodoende bleef het dus gewoon liggen.

Als ik dit boek nu opzoek via internet en de mooie recensies lees, kriebelt het wel een beetje bij me om dit boek toch een keer op te pakken. Ik heb ook het gevoel dat ik iets moois mezelf ontzeg door het niet te lezen. Aan de andere kant, ik ben niet meer zo dol op magisch realisme zoals in die tijd. Twijfelgeval dus.

Wie heeft dit boek toentertijd wél gelezen?Reageer op: Niet van gisteren: Over Bijen en Mist

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten