Probeer om te keren van Marijn Sikken

probeer om te keren coverDeze stond al even op mijn lijstje. Dit kwam onder andere door de mooie recensie van Lalagé! De kaft met dit zwembad vind ik ook heel mooi, zwemmen komt ook terug in het verhaal.

In dit boek gaan we naar het dorp Leem en dat dorp bestaat 100 jaar, dus daarom is er feest. In het dorp is een boekhandel, maar de meeste klanten komen daar vooral voor de sigaretten. In de winkel werkt de jonge Eline, die verliefd is op de oudere Fred. Naast Eline werkt ook Michelle in de boekhandel. Michelle is laagbegaafd, ze praat niet meer sinds twee jaar en heeft overal begeleiding bij nodig.

Twee jaar geleden is er iets heftigs gebeurd met Michelle toen ze van de bioscoop af kwam. Daardoor is ze volledig in zichzelf gekeerd. Michelle kan bijna niets meer alleen. Moeder Alma moet haar uit bed halen, overal bij helpen en haar zelfs verschonen. Michelle gaat een paar uurtjes per dag ‘werken’ in de boekhandel bij Eline. Ze prijst artikelen en krijgt tussen de middag van Eline te eten. Soms kan Michelle vrij agressief reageren.

Alma & Eline
Alma is naast Eline een hoofdpersonage in dit verhaal. Alma gaat vaak zwemmen als het zwembad nog niet open is. Liefst naakt, ze is toch alleen daar. Volstrekt tegen de regels, maar ze doet het toch. Naakt zwemmen in het openbaar zwembad voor openingstijd. Als de dag eigenlijk nog moet beginnen. Ik vond dat een mooi stuk om over na te denken.

Alma is de rest van de dag bezig met Michelle, je voelt haar frustratie en je volgt de mijmeringen van een moeder die eigenlijk veel liever twee normale dochters zou hebben. Toch zorgt ze elke dag trouw voor Michelle. Van haar man Arthur krijgt ze voorzichtig het advies om voor Michelle een tehuis te zoeken. Een mooie metafoor is als Alma haar dochter Michelle vergelijkt met een nest schildpad-eieren.

Eline is nog jong, maar blijft plakken in de boekhandel waar ze voornamelijk tabak verkoopt aan de bewoners van Leem, aan psychiatrische patiënten en aan jongeren uit het detentiecentrum. Ze is verliefd op de veel oudere Fred. Eline wil haar eigen leven leiden, maar ze wordt constant ondervraagt door iedereen over haar leven. Eline is wijs voor haar leeftijd en draagt in de boekhandel verantwoording voor Michelle. Eline raakte me, meer dan Alma.

Gedoseerd, ingetogen en venijnig mooi
Marijn Sikken schrijft heel mooi en maakt graag gebruik van metaforen, ze heeft het boek opgedeeld in korte hoofdstukken en nam mij mee naar het benauwde en fictieve dorpje Leem. Ik zeg het maar meteen: ik zou er niet willen wonen! De saamhorigheid en de bemoeienissen van iedereen met elkaar benauwde me. Wat me verder opviel was dat Alma en Eline zichzelf constant lijken te verdedigen. Tegenover de lezer, maar ook tegenover andere personages.

In het verhaal wordt uitgekeken naar de festiviteiten rond de 100e verjaardag van het dorpje Leem. Marijn Sikken lijkt voorzichtig ook naar een spannend moment toe te werken, maar laat dat moment ook weer zacht uitdoven als een kaars. Op een rustig niveau. Zo is het hele boek: gedoseerd, vlotte dialogen en een ingetogen schrijfstijl. Na afloop wil je eigenlijk het boek nog een keer lezen. ‘Probeer om te keren’ zegt de TomTom in de auto. Een standaard zinnetje, wat in dit boek bijna een smeekbede lijkt te zijn van hogerhand.


2 reacties

 • 3 augustus, 2017 om 07:19
  Lalagè zegt:

  Mooi hè… en dan te bedenken dat de schrijfster nog geen dertig jaar is. Nu is het wachten op haar volgende boek, dat is altijd nog spannender dan zo’n debuut, vind ik!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 3 augustus, 2017 om 19:20
   Leesdame zegt:

   Ja klopt, want je bent altijd nieuwsgierig of het net zo goed zal zijn als het debuut! Het valt me op dat er veel jonge debutanten zijn, maar ik ben er blij mee! Ik lees graag nieuw talent 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Probeer om te keren van Marijn Sikken

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten