15 maart 2023

Recenseren en integriteit

Vandaag wil ik het weer eens hebben over het ontvangen en recenseren van recensie-boeken. Met dé hamvraag: verlies je als blogger je integriteit als je recensie-boeken leest?

Spoiler: Nee! Of ik nu wel of geen recensie-boeken behandel, ik ben altijd integer. Dat was altijd mijn uitgangspunt en dat zal het altijd blijven. Je bent er als boekblogger ook zélf bij, jij zit achter de laptop en jij beslist zelf of je de waarheid opschrijft of niet en dat heeft niets te maken met of je het boek gekregen of gekocht hebt.

Recensie-boeken en mijn blog

In bepaalde periodes doe ik bewust geen recensie-boeken, dit zijn voornamelijk de zomermaanden. Ik gebruik deze maanden als ‘vakantie’. Vaak werk ik in deze periode ook al wat vooruit voor de kerstmaand. In december geef ik mezelf ook deze ‘vakantie’. De rest van het jaar neem ik wel recensie-boeken aan. Nooit teveel, want ik wil altijd tijd en ruimte over houden voor de boeken die ik zelf koop. De recensie-boeken die ik aanneem zijn vaak boeken waar ik me goed bij voel, waarbij ik verwacht dat ze een toegevoegde waarde hebben voor mezelf, mijn blog en mijn lezers.

Ik weiger de blogtour-boeken en de boeken waarvan ik weet dat ze op 25 plekken tegelijk besproken zullen worden omdat er al genoeg aandacht voor is en ik mezelf dan liever op iets anders focus. Dat wat wel binnenkomt wordt op dezelfde manier gelezen zoals ik gekochte boeken ook lees. Kritisch en met aandacht. Altijd integer. Dus nee, met recensie-boeken verlies je niet je integriteit. Mijn ervaring is dat de meeste auteurs de waarheid ook fijn vinden en zelden afdruipen.

Het is ook niet mijn holy grail

Recensie-boeken zijn trouwens niet mijn holy grail. Ik kick er niet op. Het is echter wel een leuke toegevoegde waarde voor mijn blog. Ik vind het heel fijn om mijn lezers op weg te kunnen helpen in hun weg door de boekhandel/bibliotheek en de lezers van mijn blog vinden recensies van recent uitgekomen boeken interessant om te lezen. Mijn holy grail zijn de berichtjes van lezers waarin ze me schrijven dat ze dankzij mij een tof boek hebben gelezen. Of andersom: dat ze zich begrepen voelen na het lezen van een kritische recensie. Dit voelde ik ook!

Kortom… ik vind recensie-boeken leuk, mits ze van toegevoegde waarde zijn voor mijn blog. Als je trouw blijft aan jezelf, verlies je niet je integriteit. En ja, je kunt kritisch recenseren zonder de auteur te kwetsen.

Ben je blogger en kies je er bewust voor om geen recensie-boeken te lezen? Ik begrijp het en groot gelijk als dat voor jou lekkerder werkt! Maar, zeggen dat je integriteit belangrijker vindt dan gratis boeken is wel heel kort door de bocht. Want eigenlijk suggereer je dan dat bloggers die wel recensie-boeken aanvragen niet integer zouden zijn.

1 reactie

  • 16 maart, 2023 om 09:30
    Emmy zegt:

    Ik ontving een aantal jaar terug veel meer recensie-exemplaren dan nu, maar dat is ook wel een bewuste keuze. Meer op het gebied van tijd en hoeveel ik op dit moment kan en wil lezen. Ik heb niet de indruk dat ik minder integer ben als ik een recensie-exemplaar lees. Een krant krijgt ook recensie-exemplaren en die kunnen het ook. Waarom een bloggen dan niet?


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: