Slaap van Haruki Murakami

slaap coverDit vrij korte verhaal kwam ik tegen bij mijn collega blogger Tessa Heitmeijer. Meestal is het zo dat als zij heel tevreden is over een boek, ik dat meestal ook ben haha. De verhaallijn van ‘Slaap’ intrigeerde mij enorm, dus ik las in zeer korte tijd dit zeer korte verhaal van Murakami!

‘Slaap’ gaat over een vrouw die niet meer kan slapen. Dit komt door een nare droom. Ze wordt er niet moe van, maar juist heel actief en geconcentreerd. Ze leest boeken om de nacht door te komen, maar later gaat ze ook rondrijden in de nacht en bekijkt ze haar man en zoontje die wel slapen.

Het verhaal is mysterieus en intrigerend tegelijk. De vrouw heeft een nachtmerrie over een man die water over haar voeten giet en kan vervolgens de slaap niet meer vatten. Al zeventien dagen is ze wakker. Om de tijd te doden leest ze Anna Karenina. Jaren las ze niet meer en van Anna Karenina kan ze nog maar flarden herinneren. Ze leest het boek een paar keer overnieuw en ontdekt steeds meer over het verhaal. Het lezen, wordt naast het dagelijkse zwemmen een leidraad in haar slapeloze bestaan.

Ook blikt ze terug naar haar jonge jaren. Toen was ze ook een tijd slapeloos, maar dat ging weer over. Ze weigert naar de dokter te gaan, want die kan toch niks doen. Ook bekijkt ze haar man als hij slaapt. Hij is tandarts en heeft een goedlopende praktijk. Hij weet niets van de slapeloosheid van zijn vrouw. Ze bekijkt hem en ook haar zoontje. Ook rijdt ze ’s nachts doelloos rond. Het slapeloze bestaan krijgt een sinister laagje van Murakami.

‘Slaap’ lees je in een uurtje uit, maar blijft dagen nagalmen. Het slapeloze bestaan van de vrouw, de sinistere wedding in het verhaal en vooral het abrupte einde. Pats boem… uit. Maar waarom? Wat bedoelde Murakami? Was het surrealisme en was alles een droom? ‘Slaap’ is net als slapen een mysterie, het einde van dit boek ook en tegelijkertijd is alles zo duidelijk en helder.

Het mooiste vond ik vooral het opgaan in Anna Karenina. De hoofdpersoon heeft duidelijk de bedoeling van een leeservaring begrepen 😉

 

 

 


1 reactie

  • 9 september, 2016 om 08:03
    Jantine zegt:

    De verhalen van Murakami zijn inderdaad altijd een beetje vreemd, maar dan op de goede manier 🙂 Deze wil ik ook graag nog een keer lezen – maar eerst maar eens wat andere boeken lezen voor ik aan de stapel toevoeg …

    Ikhartje(0) deze reactie

    Jantine Beantwoorden

Reageer op: Slaap van Haruki Murakami

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten