26 december 2013

Terugblik op dit jaar

terugblik op het jaar

Ik brak dit jaar mijn record en haalde voor het eerst mijn Goodreads-challenge! Ik las 80 boeken in één jaar. En ondertussen heb ik er al 81 gelezen. Begin dit jaar had ik al ingezet op 75 boeken, maar het ging zo goed, dat ik er 80 van heb gemaakt. Vorig jaar las ik 60 boeken.

22 boeken gaf ik 5 sterren. Gelukkig was er dit jaar geen boek wat onder 1 ster viel. Ik las grotendeels veel Nederlandstalig werk. Daar zaten veel thrillers tussen, maar ook veel columnbundels. Ik las ook veel young adult, zoals Helen Vreeswijk en maakte kennis met urban horror, zoals De Plaza.

De beste thriller vond ik dit jaar Schuilplaats van Linda Jansma. Maar Schaduwdochter van Anita Larkens zat ook erg goed in elkaar. Ik hou ervan als de auteur mij weet te verrassen en met onverwachte wendingen in het verhaal komt.

Ook las ik heel veel romans. Zoals je al kunt verwachten is natuurlijk Hanna Bervoets mijn favoriete Nederlandse schrijfster. Haar roman Alles wat er was vond ik geweldig goed in elkaar zitten! Maar natuurlijk was er maar één klapper: De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable!

Ook las ik de ingrijpende oorlogsroman Margie van Jillian Cantor, een boek waar ik nog steeds vaak aan terugdenk. Het viel me op dat dit jaar nauwelijks dikke pillen heb gelezen. De dikste was Safe Haven van Nicolas Sparks geloof ik en die had ik ook zo uit.

Daarnaast las ik een aantal waargebeurde verhalen. Toen ik je zag van Isa Hoes was daar één van. Ik was er stil van en ik vind het mooi dat Isa dit boek zo intens en eerlijk heeft durven schrijven. Maar het mooiste waargebeurde verhaal wat ik las was het boek van Tania Bongers: De dag dat ik doodging. Een triest verhaal, maar absoluut niet somber geschreven. Een feelgood-feeling bleef achter toen ik het boek uit had. Ook las ik helemaal in het begin van het jaar Wildernisjaren van Linda Nijlunsing. Over wonen en leven in Alaska. Ik merk dat dit boek me nog steeds is bijgebleven. Bijzonder reisverhaal was dat.

Welke boeken waren voor jou de hoogtepunten uit 2013?

6 reacties

 • 27 december, 2013 om 00:02
  Mies zegt:

  Je hebt een topjaar gehad qua lezen. Heel mooi!
  En daarbij komt ook nog eens dat je deze fraaie nieuwe site het levenslicht hebt laten zien. Die ziet er écht supergelikt uit hoor.
  Voor mij waren dit jaar de toppers: Haruki Murakami, Riikka Pulkkinen, John Williams, Paul Auster en M.J. Hyland.
  Ik wens je een geweldig nieuw leesjaar. Maar dat gaat zonder enige twijfel lukken jou kennende.


  • 27 december, 2013 om 21:33
   Leesdame zegt:

   Leuk om van je te horen Mies! En dank je wel voor je complimenten! Zonder hulp was het mij nooit gelukt, dus alle lof naar de makers van deze site 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 27 december, 2013 om 10:00
  Sanne zegt:

  Ik heb vooral YA echt ontdekt dit jaar. En 80 boeken, wauw! Jij hebt niet stilgezeten :).


 • 27 december, 2013 om 11:13
  elmganneke zegt:

  Wat leuk, zo’n overzicht! Ik had ook ingezet op 80 boeken, maar ik ga het niet halen.


  elmganneke
  Beantwoorden

 • 27 december, 2013 om 12:45
  Inge zegt:

  Tachtig boeken in een jaar… Dat doe ik je niet na!
  Mijn ‘literaire terugblik’ verschijnt een dezer dagen, ‘Pier en oceaan’ van Oek de Jong vond ik het indrukwekkendste boek dat ik afgelopen jaar heb gelezen.


 • 28 december, 2013 om 19:01
  Annelies@Boekboetiek zegt:

  Wat een hoop boeken! Ik denk dat ik toch ga voor Voor jou van Jojo Moyes, zo ontroerend.


  Annelies@Boekboetiek
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: