Terugblik op dit jaar

terugblik op dit jaarIk brak dit jaar mijn record en haalde voor het eerst mijn Goodreads-challenge! Ik las 80 boeken in één jaar. En ondertussen heb ik er al 81 gelezen. Begin dit jaar had ik al ingezet op 75 boeken, maar het ging zo goed, dat ik er 80 van heb gemaakt. Vorig jaar las ik 60 boeken.

22 boeken gaf ik 5 sterren. Gelukkig was er dit jaar geen boek wat onder 1 ster viel. Ik las grotendeels veel Nederlandstalig werk. Daar zaten veel thrillers tussen, maar ook veel columnbundels. Ik las ook veel young adult, zoals Helen Vreeswijk en maakte kennis met urban horror, zoals De Plaza.

De beste thriller vond ik dit jaar Schuilplaats van Linda Jansma. Maar Schaduwdochter van Anita Larkens zat ook erg goed in elkaar. Ik hou ervan als de auteur mij weet te verrassen en met onverwachte wendingen in het verhaal komt.

Ook las ik heel veel romans. Zoals je al kunt verwachten is natuurlijk Hanna Bervoets mijn favoriete Nederlandse schrijfster. Haar roman Alles wat er was vond ik geweldig goed in elkaar zitten! Maar natuurlijk was er maar één klapper: De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable!

Ook las ik de ingrijpende oorlogsroman Margie van Jillian Cantor, een boek waar ik nog steeds vaak aan terugdenk. Het viel me op dat dit jaar nauwelijks dikke pillen heb gelezen. De dikste was Safe Haven van Nicolas Sparks geloof ik en die had ik ook zo uit.

Daarnaast las ik een aantal waargebeurde verhalen. Toen ik je zag van Isa Hoes was daar één van. Ik was er stil van en ik vind het mooi dat Isa dit boek zo intens en eerlijk heeft durven schrijven. Maar het mooiste waargebeurde verhaal wat ik las was het boek van Tania Bongers: De dag dat ik doodging. Een triest verhaal, maar absoluut niet somber geschreven. Een feelgood-feeling bleef achter toen ik het boek uit had. Ook las ik helemaal in het begin van het jaar Wildernisjaren van Linda Nijlunsing. Over wonen en leven in Alaska. Ik merk dat dit boek me nog steeds is bijgebleven. Bijzonder reisverhaal was dat.

Welke boeken waren voor jou de hoogtepunten uit 2013?


6 reacties

 • 27 december, 2013 om 00:02
  Mies zegt:

  Je hebt een topjaar gehad qua lezen. Heel mooi!
  En daarbij komt ook nog eens dat je deze fraaie nieuwe site het levenslicht hebt laten zien. Die ziet er écht supergelikt uit hoor.
  Voor mij waren dit jaar de toppers: Haruki Murakami, Riikka Pulkkinen, John Williams, Paul Auster en M.J. Hyland.
  Ik wens je een geweldig nieuw leesjaar. Maar dat gaat zonder enige twijfel lukken jou kennende.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mies Beantwoorden

  • 27 december, 2013 om 21:33
   Leesdame zegt:

   Leuk om van je te horen Mies! En dank je wel voor je complimenten! Zonder hulp was het mij nooit gelukt, dus alle lof naar de makers van deze site 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 27 december, 2013 om 10:00
  Sanne zegt:

  Ik heb vooral YA echt ontdekt dit jaar. En 80 boeken, wauw! Jij hebt niet stilgezeten :).

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sanne Beantwoorden

 • 27 december, 2013 om 11:13
  elmganneke zegt:

  Wat leuk, zo’n overzicht! Ik had ook ingezet op 80 boeken, maar ik ga het niet halen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

 • 27 december, 2013 om 12:45
  Inge zegt:

  Tachtig boeken in een jaar… Dat doe ik je niet na!
  Mijn ‘literaire terugblik’ verschijnt een dezer dagen, ‘Pier en oceaan’ van Oek de Jong vond ik het indrukwekkendste boek dat ik afgelopen jaar heb gelezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

 • 28 december, 2013 om 19:01
  Annelies@Boekboetiek zegt:

  Wat een hoop boeken! Ik denk dat ik toch ga voor Voor jou van Jojo Moyes, zo ontroerend.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies@Boekboetiek Beantwoorden

Reageer op: Terugblik op dit jaar

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten