26 mei 2024

The 8 show

Ik kwam laatst weer een bizarre serie tegen op Netflix, namelijk de Zuid-Koreaanse serie ‘The 8 show’. Het deed me denken aan ‘Squid Game’ en daar lijkt het ook wel op.

Acht mensen met geldproblemen doen mee aan een spel. Ze komen terecht in een soort filmset van een dorpje met een plein met speeltuintoestellen, een leeg zwembad en een appartementencomplex van acht verdiepingen. Elke kandidaat heeft een nummer gekozen dat correspondeert met een etage. Hoe langer ze het volhouden in dit complex, hoe hoger het geldbedrag.

Geld verdienen en tijd winnen

De etages zijn leeg en de spelers mogen geen eten kopen, maar wel spullen. Die trouwens veel duurder zijn dan in het dagelijkse leven en het gaat ook nog eens van hun prijzengeld af. Eten en drinken wordt door de organisatie geregeld en komt via een grote stortkoker langs de etages. Nummer 8 ontvangt als eerste de stapel maaltijden en flessen water, dan gaat het naar 7 en zo verder naar beneden. Alles wat ze ontvangen mag nooit de kamer verlaten, het mag wel via de koker verplaatst worden. Er is ook geen toilet aanwezig en dit levert al snel de nodige problemen op.

Op het plein staat een teller met tijd, de spelers kunnen tijd verdienen als ze een groep kijkers (die je niet te zien krijgt) goed weten te vermaken. Ze kunnen via het plein ook spullen kopen, maar dan gaat het van de tijd af. In het begin zijn de spelers nog solidair, maar al gauw realiseert bewoner 8 zich dat zij op de bovenste verdieping de macht in handen heeft…

Een fascinerende serie

Het klassenverschil wordt hier uitvergroot. De lagere etages zijn solidair en willen elkaar helpen, de hogere etages zijn egoïstisch, machtsgeil en vooral nummer 8 leeft in luxe op haar etage, terwijl nummer 1 onderaan via de stortkoker het afval ontvangt dat zijn kamer niet mag verlaten. Opvallend is ook dat wie het hoogst zit het meest verdiend, maar gek genoeg daar weinig moeite voor hoeft te doen, terwijl de bewoners onderaan steeds bewuste keuzes moeten maken en minder verdienen.

De personages zijn een bont gezelschap bij elkaar en worden niet bij naam genoemd, maar bij nummer. De bewoonster op nummer 8 vind ik al snel onuitstaanbaar. Nummer 3 is de hoofdpersoon, maar je krijgt ook informatie over de andere bewoners en een flashback naar hun achtergrond en reden waarom ze meedoen.

De laatste twee afleveringen vond ik chaotisch en langdradig. Ook valt de serie op dat moment in herhaling en ik verlangde naar een plottwist. Maar goed, dat was dan even doorspoelen. De tweede helft van de laatste aflevering vond dan weer wel interessant. Ondanks deze minpunten vond ik ‘The 8 show’ weer een fascinerende serie. Bizar, maar ook vermakelijk.

4 reacties

  • 27 mei, 2024 om 20:13
    Niek Chen

    Deze serie heb ik niet gezien maar wel enkele andere Zuid-Koreaanse series en het blijft me telkens weer fascineren. Dat langdradige, herhalen en bizarre is heel erg herkenbaar. En toch blijf ik kijken. Bijzonder toch?Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: