27 mei 2024

28 embryo’s van Maaike van Langen

Dit debuut had ik al een tijdje klaarliggen. Het is een autobiografische roman over een vrouw met een kinderwens en het is geschreven door theaterregisseur Maaike van Langen.

Maaike en Ingo willen graag een kindje, maar dat gaat niet zo makkelijk. Nadat ze horen dat de kans zeer klein is op een natuurlijke zwangerschap schrijven ze zich in voor een adoptiecursus. Daar ontmoeten ze drie andere stellen die hetzelfde meegemaakt hebben. Er ontstaat al snel een vriendschap tussen de vrouwen.

Openhartig verhaal over verdriet en hoop

Maaike schrijft openhartig over IVF, het verdriet als het weer niet lukte en de hoop die steeds terugkwam bij elk nieuw plan. Ze schrijft over wat er komt kijken bij adoptie en hoe ontzettend traag dit traject gaat en dat de regels niet altijd even logisch zijn. Ook gaat ze in op wat mag in het buitenland en hier niet. In Spanje zijn bijvoorbeeld de regels rond eiceldonatie heel anders dan bij ons en dit leidt de vier vrouwen dan ook naar Valencia. Dit is een heftig onderwerp, maar de auteur weet luchtigheid en humor te verweven tussen de confronterende passages.

Het boek geeft een inkijkje in een wereld waar sommige mensen geen weet van hebben. Een wereld vol frustratie en verdriet, maar tegelijkertijd altijd die hoop dat het de volgende keer wel lukt. De moeizame trajecten, de behandelingen en alle emoties die daarbij komen kijken.

Een innige vriendschap en vijf baby’s

Het is ook een verhaal over de innige vriendschap tussen vier vrouwen die elkaar begrijpen en elkaar steunen. Ze mopperen, huilen en lachen samen heel wat af en als lezer leef je met ze mee. En ook de mannen krijgen aandacht in dit verhaal. Ook voor hun is het niet altijd makkelijk en ik vond het goed dat Maaike hier ook op inging.

De kinderwens zat zo diep dat de vrouwen onderling fantaseerden dat ze een kindje zouden roven en bij een ander stel resulteerde het in veel frustratie en ruzie omdat het steeds mis bleef gaan. Uiteindelijk komen er vijf kinderen. Dit is geen spoiler, want dit staat immers ook op de kaft en dat maakte me juist nieuwsgierig tijdens het lezen. En wie Maaike kent kan ook wel raden hoe het voor haar afloopt. Het verhaal is vlot geschreven, de lezer wordt snel in het verhaal getrokken en de auteur weet goed te doseren.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: