The Friday Five, boeken die met een J beginnen

Ik ben aangehaakt bij ‘The Friday Five’, een initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Deze week boeken die beginnen met de letter J. Ik vind dit leuke opdrachten, omdat je echt op zoek moet in je leesgeschiedenis en er vervolgens titels opduiken waar je eigenlijk al jaren niet meer aan hebt gedacht!

De J van Judas, Jip en Juniper 🙂

Je blijft van Anna Drijver
Actrice Anna Drijver schrijft ook en ze heeft al twee boeken op haar naam staan. ‘Je blijft’ was haar debuut. Ik las het in 2010, dus nog voordat ik begon met bloggen op Leesdame. Het gaat over Daaf en Dora en samen speechen zij op begrafenissen waar (bijna) geen mensen op afkomen. Met hun vriendengroep gaan ze later nog naar Legoland in Denemarken. Uiteindelijk wordt dit verhaal wat rauwer, omdat de dood om de hoek komt kijken. Thema’s als rouw en verwerking komen voorbij. Ik las dit boek in één dag uit en het staat nog steeds in top 25 van mooiste boeken die ik ooit las.

Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt
Ik denk dat dit één van de eerste belangrijke boeken in mijn leven was. Het was een feestje als dit grote verzamelboek op tafel kwam in de kleuterklas. Er waren meer voorleesboeken, maar hier kreeg niemand genoeg van. Later kreeg ik zelf deze bundel cadeau en ik heb de verhaaltjes verslonden. Mijn favoriete verhaaltje was het verhaaltje dat Jip naar de kapper moest en weggelopen was met zijn schort nog om.

Wat was jullie favoriete verhaaltje? 

Judaskus van Linda Jansma
‘Judaskus’ is een thriller van Linda Jansma. Het gaat over twee gezinnen. Barbara is de hoofdpersoon. Ze zorgt voor haar twee dochters, werkt in de kleine bibliotheek van het dorp en is bevriend met Lotte, de assistente van haar man Marcus. Barbara ontdekt dat ze wordt gevolgd en begluurd. Dat begint rustig, maar al gauw dringt de gluurder zich steeds meer op, hij blijkt van alles te weten over het grote geheim wat Marcus en Barbara met zich meedragen. Uiteindelijk komen er heftige geheimen boven water en zijn er een aantal mysteries die opgelost moeten worden. Het boek zit vol cliffhangers.

Juniper van Monica Furlong
Dit boek was de opvolger van ‘Heksenkind’, maar speelde zich juist af vóór die periode. Het gaat over het (kinder)leven van Juniper en hoe ze opgeleid werd tot Doran. Ze bracht haar kindertijd door bij de stugge Euny waar ze waardevolle lessen leert over het leven over de natuur en haar krachten. Erg mooi jeugdboek, ik hoop dat er ooit nog een luisterboek van komt, net zoals van ‘Heksenkind’.

Jurassic Park van Michael Crichton
De officiële Nederlandse editie heet ‘Sauriërpark’, maar alle edities na de film werden ‘Jurassic Park’ genoemd. Het boek is uitgebreider dan de film en ook bij vlagen enger en smeriger. Mensen die in de film lief zijn, zijn dat in het boek niet. Zoals de parkeigenaar.

Er zitten een paar zenuwslopende passages in, zoals over een T-Rex die slaapt en waar de personages langs moeten varen. De opbouw duurt even, maar als je geïnteresseerd bent in SF en technologieën is dat niet zo erg. Ik vond dit een geweldig boek en het was fascinerend om te lezen over hoe men in dit boek dino’s creëerde.

Heb je ook meegedaan aan de The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog. Doe je wekelijks mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link naar jouw blog hier gelijk in de blogpost van The Friday Five.

 1. Joost van NerdyGeekyFanboy (klik)
 2. Patricia van Donder Design (klik)
 3. Eline van Eline Books (klik)
 4. Conny van Connies Boekkies (klik)
 5. Kwante in Wonderland (klik)  4 reacties

  • 11 september, 2020 om 12:44
   booksometea zegt:

   He, collega-Friday Five’er! Ik doe ook al een poosje mee. En op mijn lijstje van vandaag staan vijf totaal andere boeken! Leuk om te zien dat iedereen zulke verschillende boeken noemt, ik ben pas 1 keer een boek van mijn lijstje bij een andere Friday Five’er tegengekomen.

   Ikhartje(1) deze reactie

   booksometea Beantwoorden

   • 12 september, 2020 om 19:39
    Leesdame zegt:

    Leuk! Ik zet je volgende week in het lijstje erbij 🙂
    Ik ben Jip en Janneke zo’n twee keer tegengekomen, waaronder bij jou 🙂

    Ikhartje(0) deze reactie

    Leesdame Beantwoorden

  • 11 september, 2020 om 20:35
   Donderdesign zegt:

   Jip en Janneke ja die mocht bij mij ook niet ontbreken en mijn favoriet, het hele boek van voor tot achter en weer terug.

   Juniper, die heb ik ook gelezen vroeger leuk die weer eens te zien wel één om te onthouden om eens te zoeken voor in mijn kast

   Ikhartje(1) deze reactie

   Donderdesign Beantwoorden

   • 12 september, 2020 om 19:40
    Leesdame zegt:

    Ja, Juniper, ik heb het ergens nog in de kast liggen, bij mijn andere jeugdboeken. Dan is er nog een derde deel, ‘Colman’, maar die heb ik nog nooit gelezen.

    Ikhartje(0) deze reactie

    Leesdame Beantwoorden

  Reageer op: The Friday Five, boeken die met een J beginnen

  Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten