11 september 2020

The Friday Five, boeken die met een J beginnen

Ik ben aangehaakt bij ‘The Friday Five’, een initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Deze week boeken die beginnen met de letter J. Ik vind dit leuke opdrachten, omdat je echt op zoek moet in je leesgeschiedenis en er vervolgens titels opduiken waar je eigenlijk al jaren niet meer aan hebt gedacht!

De J van Judas, Jip en Juniper 🙂

Je blijft van Anna Drijver
Actrice Anna Drijver schrijft ook en ze heeft al twee boeken op haar naam staan. ‘Je blijft’ was haar debuut. Ik las het in 2010, dus nog voordat ik begon met bloggen op Leesdame. Het gaat over Daaf en Dora en samen speechen zij op begrafenissen waar (bijna) geen mensen op afkomen. Met hun vriendengroep gaan ze later nog naar Legoland in Denemarken. Uiteindelijk wordt dit verhaal wat rauwer, omdat de dood om de hoek komt kijken. Thema’s als rouw en verwerking komen voorbij. Ik las dit boek in één dag uit en het staat nog steeds in top 25 van mooiste boeken die ik ooit las.

Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt
Ik denk dat dit één van de eerste belangrijke boeken in mijn leven was. Het was een feestje als dit grote verzamelboek op tafel kwam in de kleuterklas. Er waren meer voorleesboeken, maar hier kreeg niemand genoeg van. Later kreeg ik zelf deze bundel cadeau en ik heb de verhaaltjes verslonden. Mijn favoriete verhaaltje was het verhaaltje dat Jip naar de kapper moest en weggelopen was met zijn schort nog om.

Wat was jullie favoriete verhaaltje? 

Judaskus van Linda Jansma
‘Judaskus’ is een thriller van Linda Jansma. Het gaat over twee gezinnen. Barbara is de hoofdpersoon. Ze zorgt voor haar twee dochters, werkt in de kleine bibliotheek van het dorp en is bevriend met Lotte, de assistente van haar man Marcus. Barbara ontdekt dat ze wordt gevolgd en begluurd. Dat begint rustig, maar al gauw dringt de gluurder zich steeds meer op, hij blijkt van alles te weten over het grote geheim wat Marcus en Barbara met zich meedragen. Uiteindelijk komen er heftige geheimen boven water en zijn er een aantal mysteries die opgelost moeten worden. Het boek zit vol cliffhangers.

Juniper van Monica Furlong
Dit boek was de opvolger van ‘Heksenkind’, maar speelde zich juist af vóór die periode. Het gaat over het (kinder)leven van Juniper en hoe ze opgeleid werd tot Doran. Ze bracht haar kindertijd door bij de stugge Euny waar ze waardevolle lessen leert over het leven over de natuur en haar krachten. Erg mooi jeugdboek, ik hoop dat er ooit nog een luisterboek van komt, net zoals van ‘Heksenkind’.

Jurassic Park van Michael Crichton
De officiële Nederlandse editie heet ‘Sauriërpark’, maar alle edities na de film werden ‘Jurassic Park’ genoemd. Het boek is uitgebreider dan de film en ook bij vlagen enger en smeriger. Mensen die in de film lief zijn, zijn dat in het boek niet. Zoals de parkeigenaar.

Er zitten een paar zenuwslopende passages in, zoals over een T-Rex die slaapt en waar de personages langs moeten varen. De opbouw duurt even, maar als je geïnteresseerd bent in SF en technologieën is dat niet zo erg. Ik vond dit een geweldig boek en het was fascinerend om te lezen over hoe men in dit boek dino’s creëerde.

Heb je ook meegedaan aan de The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog. Doe je wekelijks mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link naar jouw blog hier gelijk in de blogpost van The Friday Five.

 1. Joost van NerdyGeekyFanboy (klik)
 2. Patricia van Donder Design (klik)
 3. Eline van Eline Books (klik)
 4. Conny van Connies Boekkies (klik)
 5. Kwante in Wonderland (klik)

4 reacties

 • 11 september, 2020 om 12:44
  booksometea zegt:

  He, collega-Friday Five’er! Ik doe ook al een poosje mee. En op mijn lijstje van vandaag staan vijf totaal andere boeken! Leuk om te zien dat iedereen zulke verschillende boeken noemt, ik ben pas 1 keer een boek van mijn lijstje bij een andere Friday Five’er tegengekomen.


  booksometea
  Beantwoorden

  • 12 september, 2020 om 19:39
   Leesdame zegt:

   Leuk! Ik zet je volgende week in het lijstje erbij 🙂
   Ik ben Jip en Janneke zo’n twee keer tegengekomen, waaronder bij jou 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 11 september, 2020 om 20:35
  Donderdesign zegt:

  Jip en Janneke ja die mocht bij mij ook niet ontbreken en mijn favoriet, het hele boek van voor tot achter en weer terug.

  Juniper, die heb ik ook gelezen vroeger leuk die weer eens te zien wel één om te onthouden om eens te zoeken voor in mijn kast


  Donderdesign
  Beantwoorden

  • 12 september, 2020 om 19:40
   Leesdame zegt:

   Ja, Juniper, ik heb het ergens nog in de kast liggen, bij mijn andere jeugdboeken. Dan is er nog een derde deel, ‘Colman’, maar die heb ik nog nooit gelezen.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: