5 september 2020

Gids naar nergens van Ruben Sinnaeve

‘Gids naar nergens’ is Vlaamse fantasy. Een soort “Lieze in Wonderland”, maar dan een stuk grimmiger.

Het meisje Lieze vindt een boek in een bos waar ze niet mag komen. Hierdoor komt ze in ‘Nergens’ terecht. Zwevende eilanden, verbonden met bruggen, grotten en veel water. De Vlaamse twintiger Ruben Sinnaeve schetst een gedetailleerde fantasywereld vol met enge wezens en avontuurlijke situaties. Lieze moet stevig in haar schoenen staan en leren hoe ze kan overleven in een vreemde fantasywereld. De sfeer en omgeving deed me af en toe aan Avatar denken.

Alleswetende verteller

De schrijfstijl is zeer beschrijvend, geen detail blijft achterwege. Een alleswetende verteller schetst het verhaal van Lieze. De lezer weet precies hoe zij zich voelt, wat ze verlangt en hoe ze zichzelf steeds weet te redden in benarde situaties. Een treffende quote bleef dan ook hangen: “Wie zal me komen redden? Niemand. Verkeerde vraag, dacht ze. Hoe kan ik mezelf redden? Wat moet ik nu doen?”

Het viel me op dat sommige zinnen niet echt goed lopen. Soms las ik twee keer hetzelfde woord in één zin. En soms zijn de beschrijvingen net iets te lang, waardoor ik -voornamelijk in het begin- vaart miste in het verhaal.

Mijn genre niet

Ik lees eigenlijk nooit fantasy en dat wist de auteur ook. Toch wist hij me te overtuigen om dit boek toch eens te proberen en toegegeven: ik was ook wel nieuwsgierig wat Lieze zou gaan doen na het lezen van het eerste hoofdstuk. Toch blijft het lezen van fantasy bikkelen voor mij. Dat ligt beslist niet aan de auteur! Het is gewoon mijn genre niet.

Ik vind echter wel dat de auteur enorm zijn best heeft gedaan om een gedetailleerde imaginaire wereld te schetsen! Het is nogal wat, al die details verzamelen van een wereld die niet bestaat. Vooral de zwevende eilanden werden treffend en beeldend omschreven.

Het was leerzaam en interessant om buiten mijn comfortzone te lezen. Ik vind het ook heel leuk om mijn genre-uitstapje met jullie te delen hier op mijn blog. Maar een echte beoordeling laat ik over aan de kenners. ‘Gids naar nergens’ is een boek voor de liefhebbers van het ya-fantasygenre! Joost en Emmy zullen zich waarschijnlijk meer thuis voelen in ‘Nergens’.

Wie is Ruben?

Ruben Sinnaeve is een jonge twintiger, ‘Gids naar nergens’ is zijn debuut. Dit boek kwam uit tijdens de corona-crisis. Daarom kon de presentatie niet doorgaan. De auteur fietste daarom van deur naar deur om gesigneerde boeken persoonlijk af te leveren bij lezers.

Hij studeert physics & astronomy aan de universiteit en doet aan sportklimmen. Ik vind dat hij op ludieke manieren zijn boek onder de aandacht weet te brengen in een lastige periode en daar heb ik veel bewondering voor! Hij kreeg zelfs mij zo ver dat ik er ook aan begon 😉

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: