Thrillerherinnering #11 dino’s… awesome!

het sauriër park coverOkay… ik heb guilty pleasures. Één van mijn guilty pleasures zijn SF thrillers. Ik vind SF thrillers awesome! Ik ben stiekem dan ook heel blij dat er een nieuwe “Jurassic film” is: Jurassic World…

Maar de films zijn gebaseerd op boeken. Die heb ik ooit gelezen en die waren veel luguberder en -jawel- beter dan de films! ‘Het Sauriër Park en ‘De verloren wereld’ van Michael Crichton. De boeken waren awesome! Daar waar de film vooral om de effecten draait, gaat het boek veel dieper. En ja, de passages zijn een stuk smeriger en heftiger dan in de film…

Waar de film meer gericht is op iedereen in het gezin, zijn de boeken duidelijk gericht op volwassenen. Ongecensureerd dus. In het eerste deel ‘Het Sauriër Park’ lezen we hoe Jurassic Park is ontstaan. Hoe de dinosaurussen gekweekt worden, welke stoffen worden toegevoegd en hoe het lysine systeem werkt. Het boek gaat diep in op de voorbereidingen van het park.

De stukken over de DNA strategieën, de praktijken van InGen en natuurlijk de intenties van John Hammond gaan dieper dan de film. In grote lijnen is de film gebaseerd op het boek, maar eigenlijk is er ook veel weggelaten. Veel personages die in het boek gemeen zijn, die zijn in de film vriendelijk. Personages die in het boek vriendelijk zijn, die zijn in de film weer wat minder vriendelijk.

Grappig detail is dat sommige scènes uit het boek, pas in de tweede (of soms pas in de derde) film zijn verwerkt. Maar bepaalde scènes uit deel 2 zijn weer in de eerste film verwerkt. De twee kinderen Lex en Tim zijn in het boek compleet tegenovergesteld. In het boek is Tim de oudste en de computernerd.

Ook zit er in het boek een zenuwslopende passage van een slapende T-Rex aan het water, terwijl Alan met de kinderen op een boot over de rivier probeert te ontsnappen. Lex maakt -per ongeluk- de Rex wakker. Dan komt de T-Rex hen door het water achterna. Ook zijn de passages waarin de dinosaurussen sommige mensen opeten aardig smerig te noemen. Veel luguberder dan in de film. De boeken zijn zeker thrillers te noemen. En eerlijk gezegd ook inhoudelijker dan de films.

Ik las deze boeken in de zomer van 2010. Deel 1 en 2 achter elkaar en ik vond het heerlijke leesmomenten. Het was zonnig weer, ik las ze buiten, maar ook tijdens het eten ging ik verder, zo spannend vond ik Crichton’s werk. Het boek vertelde zoveel meer dan de films. Niet dat de films slecht zijn hoor, want die vind ik namelijk ook heel cool! Ik ga in ieder geval ‘Jurassic World’ kijken en jullie?


Reageer op: Thrillerherinnering #11 dino’s… awesome!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten