11 juni 2015

Thrillerherinnering #11 dino’s… awesome!

Okay… ik heb guilty pleasures. Één van mijn guilty pleasures zijn SF thrillers. Ik vind SF thrillers awesome! Ik ben stiekem dan ook heel blij dat er een nieuwe “Jurassic film” is: Jurassic World…

Maar de films zijn gebaseerd op boeken. Die heb ik ooit gelezen en die waren veel luguberder en -jawel- beter dan de films! ‘Het Sauriër Park en ‘De verloren wereld’ van Michael Crichton. De boeken waren awesome! Daar waar de film vooral om de effecten draait, gaat het boek veel dieper. En ja, de passages zijn een stuk smeriger en heftiger dan in de film…

Waar de film meer gericht is op iedereen in het gezin, zijn de boeken duidelijk gericht op volwassenen. Ongecensureerd dus. In het eerste deel ‘Het Sauriër Park’ lezen we hoe Jurassic Park is ontstaan. Hoe de dinosaurussen gekweekt worden, welke stoffen worden toegevoegd en hoe het lysine systeem werkt. Het boek gaat diep in op de voorbereidingen van het park.

De stukken over de DNA strategieën, de praktijken van InGen en natuurlijk de intenties van John Hammond gaan dieper dan de film. In grote lijnen is de film gebaseerd op het boek, maar eigenlijk is er ook veel weggelaten. Veel personages die in het boek gemeen zijn, die zijn in de film vriendelijk. Personages die in het boek vriendelijk zijn, die zijn in de film weer wat minder vriendelijk.

Grappig detail is dat sommige scènes uit het boek, pas in de tweede (of soms pas in de derde) film zijn verwerkt. Maar bepaalde scènes uit deel 2 zijn weer in de eerste film verwerkt. De twee kinderen Lex en Tim zijn in het boek compleet tegenovergesteld. In het boek is Tim de oudste en de computernerd.

Ook zit er in het boek een zenuwslopende passage van een slapende T-Rex aan het water, terwijl Alan met de kinderen op een boot over de rivier probeert te ontsnappen. Lex maakt -per ongeluk- de Rex wakker. Dan komt de T-Rex hen door het water achterna. Ook zijn de passages waarin de dinosaurussen sommige mensen opeten aardig smerig te noemen. Veel luguberder dan in de film. De boeken zijn zeker thrillers te noemen. En eerlijk gezegd ook inhoudelijker dan de films.

Ik las deze boeken in de zomer van 2010. Deel 1 en 2 achter elkaar en ik vond het heerlijke leesmomenten. Het was zonnig weer, ik las ze buiten, maar ook tijdens het eten ging ik verder, zo spannend vond ik Crichton’s werk. Het boek vertelde zoveel meer dan de films. Niet dat de films slecht zijn hoor, want die vind ik namelijk ook heel cool! Ik ga in ieder geval ‘Jurassic World’ kijken en jullie?

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: