10 juni 2015

Thrillerherinnering #10 Marlieke en Marjolein

Simone van der Vlugt schreef haar tweede thriller in 2005 en zodra ‘Schaduwzuster’ uitkwam haalde ik het boek al op bij de boekhandel. Diezelfde avond had ik al een flink stuk gelezen voor ik ging slapen!

Marlieke en Marjolein zijn tweelingzusjes. Marjolein staat voor de klas en wordt bedreigd tijdens de les door Murat. Dan wisselt het perspectief en komt Marlieke aan het woord. Marjolein is dan overleden, maar lijkt als een schaduwzuster over Marlieke te waken. Tussendoor blijft het perspectief wisselen en lezen we over Marjolein en de toeloop naar de dramatische omstandigheden.

In ‘Schaduwzuster’ wordt al vroeg in het verhaal bekend gemaakt dat Marjolein het niet zal overleven. Het is een thriller, dus haar dood was uiteraard niet zomaar een natuurlijke dood. Simone van der Vlugt had diverse rookgordijnen opgezet. Toentertijd vond ik ‘Schaduwzuster’ heel erg spannend opgezet. Marlieke voelde zich in haar jeugd de mindere van de tweelingzusjes en voelde zich een soort schaduw van haar zusje. Na de dood lijkt dat gegeven zich duidelijk om te draaien.

Er zitten een paar spannende passages in deze thriller en het einde wist me toen aardig te verrassen. Ik vond ‘Schaduwzuster’ één van de betere thrillers van Simone van der Vlugt. Daarna vond ik een beetje teveel van hetzelfde worden eerlijk gezegd. Niks mis mee, het leest ook wel fijn. Je weet immers wat je krijgt. Herkenbare personages en gebeurtenissen die zomaar bij jou in de straat kunnen gebeuren. “Dichtbij-huis-thrillers” noemde ik deze thrillers toen.

Nog steeds vind ik het fijn om een thriller van Simone van der Vlugt te lezen. Maar haar historische romans vind ik eigenlijk nóg leuker en beter! Welk boek van Simone van der Vlugt is jouw favoriet? Ik hoor het graag van je!