4 juni 2015

Thrillerherinnering #4 die vrouw op de trap, die was al dood

De meest bizarre thriller die ik ooit las, was van John Ajvide Lindqvist. Een Scandinavische thriller over doden, die gewoon weer terug tot leven komen…

Het was de kaft die mijn aandacht trok, een vrouw in een mooie rode jurk die de trap afdwaalt. In ‘De doden keren terug’ komen verschillende overleden mensen terug tot leven. Van een vrouw die net is overleden en nog in het mortuarium ligt, maar ook mensen die al onder de grond liggen, komen terug omhoog geklommen. Waarom dit gebeurde, is dan nog een raadsel.

Dit boek vond ik broeierig,  het verhaal speelt zich af tijdens een hittegolf, maar ook de gehele sfeer in het boek was heel benauwend. Toch las ik het boek in een vrij koude periode, in de winter van 2008. Iets na kerst, maar nog voor oudejaarsdag. Dat weet ik nog goed, want ik had van die lampjes gekregen die je kon klemmen op de kaft van je boek, maar de kerstverlichting schitterde ook in de pagina’s. Dus uiteindelijk heb ik dit boek alleen ’s avonds in bed gelezen (ja, met dit lugubere onderwerp ja) en iets voor nieuwjaarsdag had ik het boek al uit.

Er waren verschillende verhaallijnen, maar de mooiste vond ik van Eva. Zij is een jonge moeder die net is overleden. Maar er was ook een kind wat terug tot leven kwam en een oudere man die plotseling weer voor zijn oude huis staat en zijn vrouw laat schrikken. Maar de overleden mensen zijn anders dan ze waren, onnatuurlijker, duisterder. Nieuwsgierig las ik ook steeds sneller. Ik wou natuurlijk graag weten hoe het kwam dat de doden ineens terug thuis stonden. De clou vond ik best wel sterk en ik was aardig onder de indruk van dit boek. Later heb ik alle andere boeken van Lindqvist gekocht, was meteen fan. ‘De doden keren terug’ was meer horror dan thriller eigenlijk. Luguber vooral!