Van leesdip naar leeskick!

leesdip stappenplanWe houden van lezen! Niks moet, alles mag en als het even niet lekker gaat, dan kijken we Netflix en we lezen een paar daagjes niet. Niks aan de hand tot nu toe. Maar wat als die paar daagjes veranderen in een paar weken dat je geen zin hebt om te lezen… Voor een boekblogger is dat niet echt handig, toch?

De stapel boeken wordt steeds groter en de cursor in je blog editor knippert meedogenloos. Wat nu?  Geen zorgen, vandaag bespreek ik diverse vormen van leesdips, inclusief tips! Van leesdip dus terug naar leeskick!

Van leesdip naar leeskick!
En dan is het tijd om te gaan denken in oplossingen 😉

1. De fase van “geen-een-boek-is-leuk-en-alle-boeken-zijn-stom”.
Ik ken het. Er was een tijd dat ik alle Nederlandse thrillers zat was. Ik noemde dat moment dan ook thriller-moeheid. Wat doe je als je moe bent? Je gaat rusten. Ik nam dus een tijdelijke thrillerstop en las andere genres. Ook sloeg ik aanbiedingen van recensie-exemplaren af op dat moment die onder de noemer thriller vielen. Na een tijdje viel er een thriller op mijn pad die ik erg goed vond en de thrillermoeheid was verleden tijd.

Maar je kan ook buiten je comfortzone gaan lezen. Verandering doet immers leven! Ik las en lees nog steeds veel Nederlandse auteurs, maar het was ook wel een verrassing om weer eens een thriller van overzee te lezen.

2. Het probleem van “ik-wil-wel-lezen-maar-mijn-hoofd-loopt-over”.
Kleuren! Als mijn hoofd druk is komt geen letter bij me binnen. Toen vond ik de oplossing: kleuren… Met een Youtube tutorial, een doos kleurpotloden en mijn Johanna Basford boeken ervaar ik bijna een soort meditatie.

Het maakt mijn hoofd leeg. En een leeg hoofd is exact hetgeen wat ik nodig heb om lekker te kunnen lezen. Na het kleuren wordt het een stuk makkelijker om weer verder te gaan met lezen. Als je niks met kleuren hebt kun je natuurlijk ook iets anders creatiefs kiezen. In drukke periodes, waarin mijn hoofd overloopt, kleur ik elke avond een half uurtje voordat ik naar bed ga. In bed ben ik daarna ontspannen genoeg om wat te kunnen lezen.

3. Het probleem van “Niks mag, het MOET nu allemaal!”
Als ik al bijna een week niet blog en ook al dagen niet heb gelezen voel ik wel eens paniek… Tja, een boekblogger die niet blogt en die niet leest, dat kan eigenlijk niet. En dan overvalt het gevoel van ‘moeten’. Ik MOET nu lezen, want er MOET deze week toch echt wat online komen! De oplossing begint simpel: de paniek vergeten, want er is nergens paniek voor nodig. Laten we ook even bij de feiten blijven: er MOET niks! Maar dat is makkelijk gezegd natuurlijk… I know!

Ik stel mezelf de vraag in welk boek ik nu écht zin heb. Ik vergeet alle verplichtingen en focus mij op het boek wat ik nu echt graag wil lezen. Als ik dit boek uit heb en ik kan een recensie schrijven, dan voel ik rust vanbinnen. Die rust geeft energie en met die energie werk ik de stapel “boeken die moeten” gemotiveerder weg. Maar de belangrijkste tip: zeg wat vaker nee tegen recensie-boeken waar blogtourdata en andere deadlines aan vastzitten als je gek wordt van dat “moet-gevoel”. Je krijgt er veel ruimte en rust voor terug!

4. Het boek wil me gewoon niet pakken.
Als ik langer dan vijf dagen in één boek bezig ben en ik ben nog niet op de helft gaat het aan de kant. Mijn leven is te kort om dagen bezig te zijn in een boek wat mij niet boeit. Daar ben ik heel makkelijk in geworden. Want dit boek is de oorzaak van mijn leesdip en als ik blijf aanmodderen zal mijn leesdip ook een dip blijven.

Dit komt zelden voor gelukkig, want ook hier heb ik weer een oplossing voor gevonden! Voorpublicaties en/of inkijk-exemplaren. Je kan op veel sites (en ook op apps) voorpublicaties en/of eerste hoofdstukken lezen. Op die manier heb je al snel een indruk of het boek wel of niet wat voor je is.

Een jurk pas je toch ook als je twijfelt of je wel of niet gaat kopen? Eerst voelen of het lekker zit, staat die goed etc. Waarom niet bij een boek als je twijfelt?

5. De fase van “er-zijn-geen-betere-boeken-meer-dan-het-vorige-wat-ik-las”
Ik ken dit gevoel en dat is meestal na het lezen van een vijf-sterren boek. Daarna heb ik het gevoel dat geen een thriller nog zo spannend kan zijn en geen een roman zo meeslepend is etc. De oplossing hiervoor is een non fictie boek lezen. Door een interessant boek te lezen over mindfulness, over reizen, over je lichaam of iets anders waar je interesse bij ligt focus je jezelf op iets totaal anders. Daarna lees je weer met een frisse blik fictie. Een soort reset in je hoofd haha. Maar het werkt bij mij heel goed. Misschien bij jou ook wel!

Heb je een ander soort leesdip, of juist een tip om uit de dip te komen? Ik lees je reactie graag in de comments terug 🙂


4 reacties

 • 8 februari, 2017 om 20:31
  Bianca Ronday zegt:

  Een hele hoop herkenbare punten. De dip is er op dit moment wel uit, lees gevarieerd om een sleur te voorkomen. Alleen heb ik soms dat ik wil lezen en mijn hoofd er niet naar staat of dat ik me niet kan concentreren. Dan ga ik lekker kleuren, handletteren, binge of gamen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Bianca Ronday Beantwoorden

 • 10 februari, 2017 om 12:40
  coco zegt:

  soms heb je gwn zin in iets anders ben een x begonenn aan over dramatische boeken

  Ikhartje(0) deze reactie

  coco Beantwoorden

  • 10 februari, 2017 om 16:19
   Leesdame zegt:

   Klopt, iets anders kan erg leuk zijn 🙂 Welke dramatische boeken lees je dan?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Van leesdip naar leeskick!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten