20 oktober 2022

Wat ik zo leuk vind aan boekbloggen en lezen

Na meer dan elf jaar boekbloggen en een leven lang lezen vind ik dit nog steeds heel erg leuk! Wat vind ik dan zo leuk?

Ik word blij van boeken, ik kan genieten van een hele middag/avond lezen en ik vind het heerlijk om mezelf te verheugen op nieuwe boeken die over een tijdje uitkomen. Als boekblogger hou ik ervan om boeken uit te pluizen, nieuwe auteurs te leren kennen en mezelf te blijven ontwikkelen in het recenseren. Natuurlijk zijn er ook minder leuke kanten, maar over het algemeen vind ik lezen en boekbloggen nog altijd een verrijking in mijn leven!

Beginnen in een nieuw boek

Misschien wel het allerleukste: beginnen in een nieuw boek! Wat kan ik verwachten, waar gaan we heen met dit verhaal, wie zijn de personages, hoe schrijft de auteur? Het gevoel dat ik ervaar bij het lezen van de eerste pagina’s van een nieuw boek is bijna niet te omschrijven in woorden. Het is een kennismaking, een verwachting, een belofte en een ontdekking bij elkaar. Heb ik een vijf sterren boek in handen, of heb ik een grote vergissing gemaakt? Het is altijd een verrassing en dat maakt elk begin in welk boek dan ook een avontuur!

Verheugmomentjes!

Bladeren door brochures, scrollend door verkooppagina’s kom ik ze tegen: nieuwe boeken die pas over een tijdje uitkomen. Ik ben fan van een aantal auteurs en ik voel toch altijd wel iets van blijdschap als ik zie dat er een nieuw boek in aantocht is. Maar het kan ook zijn dat ik ontdek dat er over mijn favoriete onderwerp een nieuw non fictie boek uitkomt, of dat ik een lijstje kerstboeken tegenkom waarvan ik vind dat ik ze echt dit jaar wil lezen. Wanneer de dag aanbreekt en het boek verkrijgbaar is ben ik er vaak gelijk bij! Het moment dat het boek dan daadwerkelijk op mijn e-reader staat is altijd weer genieten.

Verhalen uitpluizen en ervan leren

Of ik een boek vijf, drie of twee sterren geef, ik leer er altijd iets van. Want als ik een boek minder goed vond, stel ik mezelf allerlei vragen. Wat vond ik niet goed en waarom niet? Waarom vond ik de personages niet leuk, wanneer had ik ze wel leuk gevonden? Wat wil de auteur mij vertellen, is dat ook gelukt? Waarom kwam de boodschap die anderen erin zagen bij mij niet over? Of andersom, waarom zag ik bepaalde dingen wel en andere lezers niet? Hoe zou ik reageren in dezelfde situatie? Boeken leren mij heel veel over mezelf, maar ook over anderen. En ook technisch leer ik een hoop. Elke auteur schrijft anders, elk boek leest anders, dit zorgt ervoor dat ik altijd met een scherpe en frisse blik naar een boek kijk. En als een boek enorm tegenvalt, dan begin ik met frisse moed weer gewoon aan het volgende boek.

Levens die mijlenver weg staan van mijn leven

Ik heb gelukkig geen idee hoe het is om op te groeien in een sekte. Ik weet ook niet hoe het is om op een boerderij te wonen in de Verenigde Staten. En hoe voelt het om te leven met angst, met borderline, of met stemmen in je hoofd? Dankzij dit soort boeken krijg ik een kijkje achter de schermen, of in iemands hoofd. Ik leer over mensen die totaal anders leven. Ik kijk achter gesloten deuren en ik lees over levens die mijlenver weg staan van mijn leven. Dit allemaal veilig vanuit mijn knusse achtertuin of slaapkamer.

Maar ik leer ook hoe het is om te werken als doktersassistente, apotheker, verloskundige en journalist. Ik lees mee hoe zij hun werk beleven, wat ze doen en wat wij als buitenstaanders niet vaak zien. Het leert me anders kijken naar deze mensen/beroepen. Waarom stelt bijvoorbeeld de doktersassistente een ellenlange reeks vragen voordat ze me helpt? In het boek legt ze het mij uit. Door te lezen leer je mensen ook beter begrijpen.

Als ik boeken op iemands plank zie verschijnen

Ik kan erg blij worden als ik zie dat een boek dat ik net heb gerecenseerd op mijn blog bij iemand op de plank zie verschijnen op Goodreads of Hebban. Wow, iemand heeft mijn blogpost gelezen, nu wil hij/zij dit boek óók lezen! Ik heb iemand nieuwsgierig gemaakt! Natuurlijk vind ik het nog leuker als iemand dat boek meteen gaat lezen en net als ik heel enthousiast erover is. Maar ik vind het ook leerzaam als iemand juist minder positief is. Ik blijf het interessant vinden om andere meningen te lezen en daarvan te leren. Een totaal andere en verfrissende visie kan namelijk een heel ander licht op datzelfde boek werpen.

Herken jij als lezer/blogger hier iets van?

4 reacties

 • 21 oktober, 2022 om 07:39
  Lalagè zegt:

  Helemaal mee eens! Je kruipt vaak in de gedachten van iemand anders. Daarom vind ik boeken fijner dan films, want daarin zie je vooral de buitenkant. En ik hou van mooie taal.


  Lalagè
  Beantwoorden

 • 22 oktober, 2022 om 08:09
  Annelies zegt:

  Leuk om te lezen dat je nog altijd zo kan genieten van lezen en bloggen. Vooral de stukjes over een nieuw boek uitkiezen en in het hoofd/leven van andere mensen duiken vind ik heel herkenbaar.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 22 oktober, 2022 om 12:48
  Niek Chen zegt:

  Wat een enorm aanstekelijke blog heb je hier geschreven. Het plezier spat van mijn scherm. Heel aanstekelijk. Ik heb op dit moment een enorme leesblokkade wat ik heel lastig vind. Een blog als deze spoort me aan om het lezen toch weer te proberen om op te pakken.
  Ik wens je nog heel veel jaar lees- en blogplezier toe.


  Niek Chen
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: