20 mei 2020

Weer lid van Storytel

Sinds een tijdje ben ik weer lid van Storytel. Ik kreeg door hoe en wanneer ik het beste kon luisteren naar een boek en raakte binnen no time verslaafd.

Wie mij goed kent, weet dat ik vaak last heb van slapeloosheid. Lezen of een serie kijken was dan fijn, maar uiteindelijk zat ik dan nog op en voor mijn gevoel deed ik dan niet echt mijn best om in slaap te vallen. Dit veranderde met luisterboeken! Niet alleen voor het slapen luister ik naar een luisterboek, ook tijdens het maken van legpuzzels vind ik het leuk om te luisteren naar een mooi boek!

Verschillende luisterboeken

Op mijn boekenplank in Storytel staan meerdere boeken. Voor het slapengaan luister ik het liefst een gemoedelijke feelgoodroman. Het is rustgevend om met mijn ogen dicht en in mijn favoriete slaaphouding te luisteren naar een fijne voorleesstem. Ik merk dat ik minder pieker, rustig word van de stem en afleiding vind in het verhaal. Daardoor dommel ik makkelijker in. Ik stel in de app van Storytel de sleeptimer in op 40 minuten. Lang genoeg om in slaap te kunnen vallen, kort genoeg om op tijd uit te gaan als ik in slaap val. Zet ik ‘m langer dan werd ik wel eens opnieuw wakker van de voorleesstem en dat was dan best schrikken haha.

Tijdens het puzzelen of andere bezigheden waarbij ik goed en lang kan luisteren kies ik er wel eens bewust voor om verder te gaan met het boek wat ik ‘gewoon aan het lezen’ ben, zodat ik goed in het verhaal blijf. Soms luister ik bewust een lastig hoofdstuk van een literaire roman opnieuw om het verhaal nog beter in mij op te kunnen nemen. Zo lees én luister ik momenteel ”t Hooge Nest’ van Roxane van Iperen.

Mijn favoriete voorlezers

Tja, van sommige voorleesstemmen word ik kriegelig. Te langzaam, te zwaar, te vlak, of juist te enthousiast. Of de stem is té bekend, bijvoorbeeld een bekende Nederlander met een typische stem. Ron Brandsteder bijvoorbeeld.

Dan zijn er ook stemmen waarvan je heel rustig wordt, die fijn zijn om naar te luisteren. Zo vind ik Frank Lammers erg prettig voorlezen en Chava voor in ’t Holt ook. En soms stuit je op een aangename verrassing. Zoals Loretta Schrijver… Zij is de voorlezer van ”t Hooge Nest’. Ik was eerst bang dat het te hyper en druk zou zijn, zoals ze op tv is, maar ze leest juist heel ingetogen en kalm voor! Daarom is het fijn dat je bij Storytel eerst een voorbeeldstukje kunt beluisteren, om te horen of een stem bevalt of niet.

Wat ik tot nu toe heb geluisterd

Een heerlijk boek om te luisteren voor het slapengaan vond ik ‘Thuis in Virgin River’ van Robyn Carr. Het was een prettig “bedboek”, omdat ik het verhaal al grotendeels kende. Viel ik in slaap, dan was het niet zo erg dat ik wat miste de dag erop, want ik pakte (dankzij het zien van de serie) de loop van het verhaal dan snel weer op. Het word voorgelezen door Marieke de Kruijf.

Tijdens het maken van een legpuzzel luisterde ik ‘Zwijg’ van Mel Wallis de Vries. Ik bleef langer puzzelen omdat ik het verhaal zo spannend vond, of misschien vond ik het puzzelen te verslavend en bleef ik daarom langer luisteren haha. In bed naar een spannend verhaal luisteren werkt niet zo voor mij, maar tijdens het puzzelen is het heerlijk. ‘Zwijg’ word voorgelezen door Lottie Hellingman.

Ook luister ik af en toe korte stukjes uit het luisterboek ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’ van Haemin Sunim, voorgelezen door Francis Broekhuijsen. Hij heeft een hele rustgevende en prettige stem. Ook ‘Lampje’ van Annet Schaap is een prettig luisterboek, al ben ik nog maar aan het begin. Annet Schaap leest haar eigen boek voor.

Mijn luistermomentje

Elke avond in bed verheug ik me op mijn luistermomentje. Het helpt me ontspannen en ik slaap er beter van. Luisteren jullie wel eens luisterboeken en hebben jullie een voorkeur voor een bepaalde voorleesstem?

2 reacties

 • 21 mei, 2020 om 07:54
  Lalagè

  Wat slim van je om dit zo aan te pakken. Mijn echtgenoot luisterde weleens naar Harry Potter om in te slapen, maar dan schrok hij wakker als er iets engs gebeurde, dus dat werkte niet zo goed. Zelf luister ik nooit boeken, heb het weleens geprobeerd, maar ik raak te snel afgeleid. Bij lezen gebeurt dat ook, maar dan is het makkelijker om even te stoppen. Wel luister ik sinds kort af en toe naar een podcast, bijvoorbeeld tijdens een wandeling en dat is erg leuk, bijvoorbeeld de Grote Vriendelijke Podcast over jeugdboeken.
  Francis Broekhuijsen is een trouwens vrouw en operazangeres 😉  • 21 mei, 2020 om 21:05
   Leesdame

   De operazangeres heet Francis VAN Broekhuizen en de voorlezer van dat boek heet Francis Broekhuijsen. Volgens mij zijn het dan toch twee verschillende mensen en ik hoor toch echt een mannenstem bij het voorlezen.

   De Grote Vriendelijke Podcast wil ik ook graag eens beluisteren.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: