10 mei 2020

Tegen beter weten in van Charlotte de Monchy

‘Tegen beter weten in’ is het nieuwste boek van Charlotte de Monchy. Kenmerkend voor haar boeken is dat het grotendeels afspeelt in een ander land. Dit keer is dat Canada.

In Canada leidt Jill een klein hotelletje, ze is bezig met een lening bij de bank om het hotel over te nemen. Maar de bank doet lastig. De Nederlandse Lois werkt bij een uitgeverij, ze wordt naar Canada gestuurd om -eindelijk- die biografie af te schrijven over zanger Marius Delaive, maar hij heeft de roem de rug toegekeerd en maakt liever meubels in zijn houtbewerkingsbedrijf. Lois logeert in het hotel van Jill.

Lois en Jill

Lois heeft iets ergs meegemaakt in haar verleden en wil maar wat graag Nederland ontvluchten. Ze neemt de kans om de biografie te schrijven over tieneridool Marius Delaive dan ook met beide handen aan. Zo kan ze haar idool ontmoeten, maar ook haar droom om schrijfster te worden komt zo binnen handbereik.

Jill werkt in Jim’s Inn, een klein, maar ook bouwvallig hotelletje in Canada. Ze probeert geld te lenen, zodat ze het hotel kan kopen en opknappen. Maar er ligt nog een koper op de loer en hij heeft wel geld. Lois voelt zich erg welkom in Jim’s Inn en heeft al snel een leuke klik met Jill. Wat ook handig is: de broer en beste vriend van Jill zijn bevriend met Marius… Maar Marius is een gesloten man en vaak kortaf. Hij zit beslist niet te wachten op een schrijfster van zijn biografie, dus gaat Lois undercover bij hem aan de slag als assistent in het bedrijf.

Luchtig en herkenbaar

Ik vind ‘Tegen beter weten in’ herkenbaar in de zin van dat ik het idee had dat ik al eens eerder zoiets gelezen had. Een schrijfster/journalist die undercover contact probeert te maken met een beroemd persoon. Maar goed, het blijft natuurlijk een leuk thema voor dit soort boeken. Wat ik vooral heel erg leuk vond was dat het zich afspeelde in Canada. Sinds ik de serie Virgin River kijk ben ik namelijk dol op verhalen die zich afspelen in dit land!

Charlotte de Monchy heeft gelukkig ook oog voor de omgeving in dit land! Ze omschrijft het dichte bos, maar ook het ijskoude water heel treffend. Je krijgt zelf zin om in het water te duiken, maar tegelijkertijd voel je ook hoe ontzettend koud het is. De personages gaan kajakken en ze bezoeken een typische braderie. Ik hou van dit soort kleine details, waarbij een verhaal levendiger wordt en je echt het gevoel krijgt dat je in een ander land bent.

Het verhaal leest lekker, maar is ook voorspelbaar. Er zit een klein elementje van spanning in, zo is Lois nogal op haar hoede als het om haar ex gaat en denkt ze steeds dat ze wordt achtervolgt. Bij Jill voelde ik vooral frustratie, ze wil haar droom najagen, maar ze wordt tegengewerkt. Ik vond de verhaallijn van Lois interessanter om te volgen dan die van Jill. Bij de hoofdstukken rond Jill had ik ook het gevoel dat er wat minder vaart in het verhaal zat. Al gunde ik haar wel haar eigen hotel en het geluk aan haar kant.

Leuke stukjes

De leukste stukjes om te lezen waren de passages die zich afspelen op meubelmakerij van Marius. Hij is erg gesloten, want hem juist nóg interessanter maakt! Net als Lois raak je geïntrigeerd door zijn manier van leven. Waarom heeft hij de roem de rug toegekeerd en hoe vond hij het echt om in een boyband te spelen?

Hoewel ik in dit boek af en toe vaart miste en ik de afloop ook vrij voorspelbaar vond, heb ik toch een fijne tijd gehad met dit boek. Aanrader als je -net als ik- ook dol bent op Virgin River!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: