22 mei 2020

’t Hooge Nest van Roxane van Iperen

Overal waar ik kwam werd mij dit boek geadviseerd. Ik las erover en uiteindelijk ging ik ook overstag. ”t Hooge Nest’ is een waargebeurd oorlogsverhaal en de schrijfster deed maar liefst zes jaar research naar de geschiedenis rondom de villa ’t Hooge Nest’.

De twee Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper komen uit Amsterdam. Lien houdt van dans en muziek en heeft een relatie met Eberhard. Janny is getrouwd met Bob Brandes, samen zijn ze actief in het verzet. Zo drukken ze illegale verzetsblaadjes tijdens de oorlog. De sfeer wordt echter steeds grimmiger en dreigender.

Een villa met onderduikers

Janny en Lien hebben ondertussen al kinderen. Met gevaar voor eigen leven bieden ze onderduikers een veilige plek aan in ’t Hooge Nest. Een villa die verscholen ligt in ’t Gooi. De onderduikers konden hier ontspannen en voelden zich veilig in de bossen. Er was angst, maar ook ontspanning en vermaak. Lien en Eberhard traden bijvoorbeeld vaak op.

Maar de sfeer is ook dreigend, er zijn zenuwslopende momenten en verraad ligt overal op de loer. Uiteindelijk worden ook zij gevonden en er volgt een zeer schrijnende tijd in Westenbork, Auschwitz en Bergen-Belsen. Roxane van Iperen schetste heel nauwkeurig het verhaal van deze twee zussen. Vooral de tweede helft van het boek kruipt onder je huid!

Hoop en angst

Wat me opviel was dat Janny en Lien altijd hoop bleven houden, dit hield hun op de been denk ik. Hoewel de angst ook vaak voelbaar was. De angst om ontdekt te worden, dat iedereen een verrader kan zijn en later ook de angst voor de dood. In de kampen komen Janny en Lien de zusjes Anne en Margot Frank tegen. Keer op keer kruisen hun wegen elkaar. Janny en Lien zijn bezorgd om de twee zwakke en zieke zusjes.

Roxane van Iperen woont zelf in ’t Hooge Nest. Ze was gefascineerd door de luiken in de vloer en begon informatie te verzamelen over deze villa en wat er in het verleden is gebeurd. Ze dook in archieven en sprak met betrokkenen.

Een boek met veel details

Met veel oog voor detail beschrijft ze de geschiedenis van de twee zusjes, ook is er veel aandacht voor andere personages en hun achtergronden. Hierdoor kan het boek in het begin even aanvoelen als een pittig geschiedenisboek met veel details, maar dit is nodig om alles een plaats te geven. Deze eerste hoofdstukken heb ik niet alleen gelezen, maar ook geluisterd. Dit hielp mij om de aanloop van het verhaal beter tot mij te nemen. Loretta Schrijver leest dit heel ingetogen voor.

Maar na die pittige en gedetailleerde aanloop is er vervolgens geen weg meer terug, je zit zo in het verhaal dat ik maar met moeite het boek aan de kant kon leggen. Kon ik niet verder lezen, dan luisterde ik verder. Het is indrukwekkend en ernstig geschreven, vooral het gedeelte wat zich afspeelt in de kampen is gruwelijk.

Achterin het boek is een uitgebreide bronlijst te vinden en licht de schrijfster nog wat zaken toe. Ik vond ”t Hooge Nest’ een informatief, eng en schrijnend verhaal. Maar het is ook een verhaal van kracht, verzet en hoop.