’t Hooge Nest van Roxane van Iperen

T Hooge Nest cover

Overal waar ik kwam werd mij dit boek geadviseerd. Ik las erover en uiteindelijk ging ik ook overstag. ”t Hooge Nest’ is een waargebeurd oorlogsverhaal en de schrijfster deed maar liefst zes jaar research naar de geschiedenis rondom de villa ’t Hooge Nest’.

De twee Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper komen uit Amsterdam. Lien houdt van dans en muziek en heeft een relatie met Eberhard. Janny is getrouwd met Bob Brandes, samen zijn ze actief in het verzet. Zo drukken ze illegale verzetsblaadjes tijdens de oorlog. De sfeer wordt echter steeds grimmiger en dreigender.

Een villa met onderduikers

Janny en Lien hebben ondertussen al kinderen. Met gevaar voor eigen leven bieden ze onderduikers een veilige plek aan in ’t Hooge Nest. Een villa die verscholen ligt in ’t Gooi. De onderduikers konden hier ontspannen en voelden zich veilig in de bossen. Er was angst, maar ook ontspanning en vermaak. Lien en Eberhard traden bijvoorbeeld vaak op.

Maar de sfeer is ook dreigend, er zijn zenuwslopende momenten en verraad ligt overal op de loer. Uiteindelijk worden ook zij gevonden en er volgt een zeer schrijnende tijd in Westenbork, Auschwitz en Bergen-Belsen. Roxane van Iperen schetste heel nauwkeurig het verhaal van deze twee zussen. Vooral de tweede helft van het boek kruipt onder je huid!

Hoop en angst

Wat me opviel was dat Janny en Lien altijd hoop bleven houden, dit hield hun op de been denk ik. Hoewel de angst ook vaak voelbaar was. De angst om ontdekt te worden, dat iedereen een verrader kan zijn en later ook de angst voor de dood. In de kampen komen Janny en Lien de zusjes Anne en Margot Frank tegen. Keer op keer kruisen hun wegen elkaar. Janny en Lien zijn bezorgd om de twee zwakke en zieke zusjes.

Roxane van Iperen woont zelf in ’t Hooge Nest. Ze was gefascineerd door de luiken in de vloer en begon informatie te verzamelen over deze villa en wat er in het verleden is gebeurd. Ze dook in archieven en sprak met betrokkenen.

Een boek met veel details

Met veel oog voor detail beschrijft ze de geschiedenis van de twee zusjes, ook is er veel aandacht voor andere personages en hun achtergronden. Hierdoor kan het boek in het begin even aanvoelen als een pittig geschiedenisboek met veel details, maar dit is nodig om alles een plaats te geven. Deze eerste hoofdstukken heb ik niet alleen gelezen, maar ook geluisterd. Dit hielp mij om de aanloop van het verhaal beter tot mij te nemen. Loretta Schrijver leest dit heel ingetogen voor.

Maar na die pittige en gedetailleerde aanloop is er vervolgens geen weg meer terug, je zit zo in het verhaal dat ik maar met moeite het boek aan de kant kon leggen. Kon ik niet verder lezen, dan luisterde ik verder. Het is indrukwekkend en ernstig geschreven, vooral het gedeelte wat zich afspeelt in de kampen is gruwelijk.

Achterin het boek is een uitgebreide bronlijst te vinden en licht de schrijfster nog wat zaken toe. Ik vond ”t Hooge Nest’ een informatief, eng en schrijnend verhaal. Maar het is ook een verhaal van kracht, verzet en hoop.


Reageer op: ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten