25 mei 2020

Russisch voor beginners van Dominique Biebau

‘Russisch voor beginners’ is de winnaar van de Gouden Strop 2020 en won al eerder de Hercule Poirotprijs. Ook staat het op de shortlist van de Hebban thrillerprijs.

Maarten volgt noodgedwongen een cursus Russisch voor beginners om zijn baan te kunnen behouden. Bij die cursus ontmoet hij het stel Lore en Diederik. Zij doen de cursus omdat Diederik zijn grote droom wil najagen: een telegeleid bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland. Al snel draait alles in de taalles om dat bezoek. Dit grotten-avontuur wordt echter het fatale keerpunt in hun leven.

En het begon met een cursus Russisch

De Vlaamse Maarten is een simpele man, hij werkt in het bedrijf van zijn vader, maar zijn vader stopt ermee. Toch mag Maarten blijven, mits hij aan een cursus Russisch begint. Hij schrijft zich in voor een avondcursus en belandt vervolgens met een klein klasje in een bedompte kelder. Al snel haken twee mannen af, maar speleologen Diederik en Lore blijven.

De excentrieke en doortrapte leraar Pavel stemt de lessen zoveel mogelijk af op het toekomstige grotten-avontuur. Hier baalt Maarten van, want zo leert hij vrijwel nog niks zinnigs. Toch blijft hij gaan, voornamelijk omdat hij nogal gecharmeerd is van Lore. Uiteindelijk reizen Lore en Diederik af naar Rusland. Dit is het cruciale punt in hun leven, maar ook in dit boek.

Het verhaal springt van 1998 naar 2010. Maarten is nog steeds alleen, maar dan ontmoet hij Lore weer. Door haar verhaal staat zijn leven op zijn kop en hij daagt zichzelf uit tot het uiterste.

Het leest als een achtbaan

Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar ik begon toch nieuwsgierig in dit boek. Hoewel het eerste stuk wat voortkabbelt had ik toch al meteen een ongemakkelijk gevoel in mijn onderbuik tijdens het lezen. Het was alsof ik in een achtbaan was gestapt die langzaam omhoog tokkelde, maar waarvan wat ik wist dat die ook een vrije val ging maken. Dat gevoel had ik dus ook tijdens het lezen: er gaat iets gebeuren.

‘Russisch voor beginners’ is geen dik boek. Op mijn e-reader had ik ‘maar’ 158 pagina’s. De hoofdpersoon is Maarten, maar enkele hoofdstukken zijn ook weggelegd voor Diederik. De Vlaamse schrijver Dominique Biebau kan heerlijk vertellen, je blijft maar doorlezen en je wil vooral de puzzelstukjes op de juiste plek leggen. Tussen de regels door verweeft hij ook wat humor en hij schrijft realistische dialogen. Hij omschrijft daarnaast zijn personages erg beeldend waardoor de personages echt gaan leven. Dit verhaal zou erg geschikt zijn voor een film!

Geniaal

Maar het meest bijzondere personage is Lore. Ze heeft charisma, is aantrekkelijk en een cruciaal middelpunt tussen de aanwezige mannen in het verhaal. Het is een geraffineerde vrouw. Hoewel het boek grotendeels las als een roman, voelde ik toch constant een licht gevoel van spanning en beklemming. Ik genoot van de ontknoping, de onverwachte wendingen en de laatste uithaal, ‘Geniaal…’, zei ik dan ook toen ik de laatste pagina had gelezen.