Russisch voor beginners van Dominique Biebau

‘Russisch voor beginners’ is de winnaar van de Gouden Strop 2020 en won al eerder de Hercule Poirotprijs. Ook staat het op de shortlist van de Hebban thrillerprijs.

Maarten volgt noodgedwongen een cursus Russisch voor beginners om zijn baan te kunnen behouden. Bij die cursus ontmoet hij het stel Lore en Diederik. Zij doen de cursus omdat Diederik zijn grote droom wil najagen: een telegeleid bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland. Al snel draait alles in de taalles om dat bezoek. Dit grotten-avontuur wordt echter het fatale keerpunt in hun leven.

En het begon met een cursus Russisch

De Vlaamse Maarten is een simpele man, hij werkt in het bedrijf van zijn vader, maar zijn vader stopt ermee. Toch mag Maarten blijven, mits hij aan een cursus Russisch begint. Hij schrijft zich in voor een avondcursus en belandt vervolgens met een klein klasje in een bedompte kelder. Al snel haken twee mannen af, maar speleologen Diederik en Lore blijven.

De excentrieke en doortrapte leraar Pavel stemt de lessen zoveel mogelijk af op het toekomstige grotten-avontuur. Hier baalt Maarten van, want zo leert hij vrijwel nog niks zinnigs. Toch blijft hij gaan, voornamelijk omdat hij nogal gecharmeerd is van Lore. Uiteindelijk reizen Lore en Diederik af naar Rusland. Dit is het cruciale punt in hun leven, maar ook in dit boek.

Het verhaal springt van 1998 naar 2010. Maarten is nog steeds alleen, maar dan ontmoet hij Lore weer. Door haar verhaal staat zijn leven op zijn kop en hij daagt zichzelf uit tot het uiterste.

Het leest als een achtbaan

Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar ik begon toch nieuwsgierig in dit boek. Hoewel het eerste stuk wat voortkabbelt had ik toch al meteen een ongemakkelijk gevoel in mijn onderbuik tijdens het lezen. Het was alsof ik in een achtbaan was gestapt die langzaam omhoog tokkelde, maar waarvan wat ik wist dat die ook een vrije val ging maken. Dat gevoel had ik dus ook tijdens het lezen: er gaat iets gebeuren.

‘Russisch voor beginners’ is geen dik boek. Op mijn e-reader had ik ‘maar’ 158 pagina’s. De hoofdpersoon is Maarten, maar enkele hoofdstukken zijn ook weggelegd voor Diederik. De Vlaamse schrijver Dominique Biebau kan heerlijk vertellen, je blijft maar doorlezen en je wil vooral de puzzelstukjes op de juiste plek leggen. Tussen de regels door verweeft hij ook wat humor en hij schrijft realistische dialogen. Hij omschrijft daarnaast zijn personages erg beeldend waardoor de personages echt gaan leven. Dit verhaal zou erg geschikt zijn voor een film!

Geniaal

Maar het meest bijzondere personage is Lore. Ze heeft charisma, is aantrekkelijk en een cruciaal middelpunt tussen de aanwezige mannen in het verhaal. Het is een geraffineerde vrouw. Hoewel het boek grotendeels las als een roman, voelde ik toch constant een licht gevoel van spanning en beklemming. Ik genoot van de ontknoping, de onverwachte wendingen en de laatste uithaal, ‘Geniaal…’, zei ik dan ook toen ik de laatste pagina had gelezen.


Reageer op: Russisch voor beginners van Dominique Biebau

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten