3 juli 2016

Hoe we onszelf voor de gek houden van Suzanne Weusten

Dit boek kwam ik tegen in de ‘Bliyoo-app’ en ik raakte meteen geïnteresseerd na het lezen van de omslagtekst. Ik las de eerste pagina’s en was meteen getriggerd. Voordat ik ging slapen had ik de helft van dit boek al gelezen.

Ik verwachtte in het begin een ietwat ingewikkeld psychologisch boek, maar ik stuitte op licht humoristische columns, met situaties die we allemaal kennen! In heldere en beknopte taal gaat Suzanne Weusten psychologisch in op veelgemaakte denkfouten die we allemaal wel eens maken.

Een column begint met een herkenbare situatie uit Suzanne’s leven, dit zijn situaties die we allemaal kennen. Bijvoorbeeld de ‘Jij-bak’. Hierin legt Suzanne uit hoe mensen met één opmerking een beschuldiging om weten te draaien. Voorbeeldje: ‘Luna, jij vergeet altijd de melk op tafel te zetten!’. Ik voel me aangevallen en verdedig mezelf door het om te draaien: ‘Ja en jij vergeet altijd koffie te zetten’. In de meeste gevallen gaat de discussie dan verder over het feit dat die ander vergeet koffie te zetten en de beschuldiging van de melk wordt hierdoor dus weggedrukt.

Let zelf maar eens op als je iemand ergens op aanspreekt en hoe hij of zij dan reageert. Suzanne geeft advies om dan die terugkerende beschuldigen te beamen, maar ook om dan gelijk weer terug te komen op het kernpunt: ‘klopt Luna, ik vergat de koffie, maar jij vergeet constant de melk en daar hebben we het nu over.’ (Overigens haat ik melk, dus die zal ik nooit op tafel zetten)

Een ander interessant stukje vond ik de column dat we onszelf altijd goedpraten, maar vaak wel commentaar hebben op anderen die hetzelfde gedrag vertonen. Stel dat iemand te laat komt, dan wordt er altijd gemopperd en de reden wordt met een korrel zout genomen. ‘Ja het zal wel, maar ik zit wel mooi te wachten!’. Maar o wee als we zelf te laat ergens zijn en we worden met een korrel zout genomen…

Het boek belicht allerhande situaties waarin we denkfouten maken en/of vast zitten in onze denkpatronen. Met handige adviezen en een knipoog leert Suzanne ons anders denken. Het zogenaamde omdenken, maar ook jezelf verplaatsen in de denkwereld van iemand anders. En het belicht vooral hoe goed we zijn in onszelf voor de gek houden.

Ik heb veel van dit boekje geleerd en met de adviezen van Suzanne Weusten zouden we de wereld een stuk overzichtelijker en begripvoller kunnen maken.

Lees jij wel eens informatieve boeken over psychologie?