Hoe we onszelf voor de gek houden van Suzanne Weusten

hoe we onszelf voor de gek houden coverDit boek kwam ik tegen in de ‘Bliyoo-app’ en ik raakte meteen geïnteresseerd na het lezen van de omslagtekst. Ik las de eerste pagina’s en was meteen getriggerd. Voordat ik ging slapen had ik de helft van dit boek al gelezen.

Ik verwachtte in het begin een ietwat ingewikkeld psychologisch boek, maar ik stuitte op licht humoristische columns, met situaties die we allemaal kennen! In heldere en beknopte taal gaat Suzanne Weusten psychologisch in op veelgemaakte denkfouten die we allemaal wel eens maken.

Een column begint met een herkenbare situatie uit Suzanne’s leven, dit zijn situaties die we allemaal kennen. Bijvoorbeeld de ‘Jij-bak’. Hierin legt Suzanne uit hoe mensen met één opmerking een beschuldiging om weten te draaien. Voorbeeldje: ‘Luna, jij vergeet altijd de melk op tafel te zetten!’. Ik voel me aangevallen en verdedig mezelf door het om te draaien: ‘Ja en jij vergeet altijd koffie te zetten’. In de meeste gevallen gaat de discussie dan verder over het feit dat die ander vergeet koffie te zetten en de beschuldiging van de melk wordt hierdoor dus weggedrukt.

Let zelf maar eens op als je iemand ergens op aanspreekt en hoe hij of zij dan reageert. Suzanne geeft advies om dan die terugkerende beschuldigen te beamen, maar ook om dan gelijk weer terug te komen op het kernpunt: ‘klopt Luna, ik vergat de koffie, maar jij vergeet constant de melk en daar hebben we het nu over.’ (Overigens haat ik melk, dus die zal ik nooit op tafel zetten 😉 )

Een ander interessant stukje vond ik de column dat we onszelf altijd goedpraten, maar vaak wel commentaar hebben op anderen die hetzelfde gedrag vertonen. Stel dat iemand te laat komt, dan wordt er altijd gemopperd en de reden wordt met een korrel zout genomen. ‘Ja het zal wel, maar ik zit wel mooi te wachten!’. Maar o wee als we zelf te laat ergens zijn en we worden met een korrel zout genomen…

Het boek belicht allerhande situaties waarin we denkfouten maken en/of vast zitten in onze denkpatronen. Met handige adviezen en een knipoog leert Suzanne ons anders denken. Het zogenaamde omdenken, maar ook jezelf verplaatsen in de denkwereld van iemand anders. En het belicht vooral hoe goed we zijn in onszelf voor de gek houden.

Ik heb veel van dit boekje geleerd en met de adviezen van Suzanne Weusten zouden we de wereld een stuk overzichtelijker en begripvoller kunnen maken.

Lees jij wel eens informatieve boeken over psychologie? 


Reageer op: Hoe we onszelf voor de gek houden van Suzanne Weusten

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten