17 januari 2014

Alleen voor vrouwen van Marleen Janssen

alleen voor vrouwen cover

Als iets mijn nieuwsgierigheid wekt, dan wil ik er ook meer over weten en in dit geval dus: lezen. Dat heb ik dus gedaan. Vandaag mijn leeservaring over dit aparte boek over de vrouwelijke seksualiteit.

In dit boek geeft Marleen Janssen haar visie over de vrouwelijke seksualiteit in Nederland. En hoe de oosterse wereld, het Taoïsme seksualiteit ziet. Volgens het boek zou het diep triest gesteld zijn met de seksualiteit van Hollandse vrouwen, want we klungelen maar wat aan. Althans, dat lees ik tussen de regels door dat de schrijfster dat vindt.

In het oosten weten ze het maar wat goed met hun zogenaamde vallei-orgasme. Als je dat onder de knie zou hebben dan zal je hele leven veranderen! Dan is je energie-huishouding voor de rest van je leven op niveau, of zelfs hoger. Zul je altijd zin hebben in seks en nog wat meer van die mooie sprookjesachtige beloftes.

‘Alleen voor vrouwen’ belooft een boek te zijn over het vallei-orgasme. Marleen Janssen praat inderdaad over dit vallei-orgasme, maar legt verder nergens uit hoe het nou precies werkt. Nee, daarvoor moeten we toch die dure cursus doen. Wat mij sterk het gevoel geeft dat het boek een soort promotie is voor deze cursus, die cursus is namelijk  opgezet door – jawel- Marleen Janssen en haar leermeester Reinout Eleveld. Jammer, want de kaft beloofde toch wat anders…

De visie van Marleen Janssen is zeker interessant om te lezen, maar naarmate je verder komt, krijgt het boek een belerend toontje. Want, wat doen we het toch al jaren fout! Nee… die cursus, dát zou nou eens dé openbaring kunnen worden. Als Marleen al iets interessants schrijft, dan wordt dat onderbroken door een ervaringsverhaal van een vrouw. En zo staan er tig korte ervaringsverhaaltjes in dit boek die je steeds uit het verhaal halen van hetgeen wat Marleen aan het vertellen is.

De ervaringsverhaaltjes deden me denken aan een Homeshopping kanaal. Je weet wel… er wordt een apparaat met allerlei beloftes uitgelegd en dan komt er een vrouw aan het woord en die zegt: “voorheen durfde ik nooit in badpak, maar nu ik elke dag vijf minuten sport op dit apparaat is mijn leven helemaal veranderd.” In die trant kwam het namelijk over. Vrouwen bij wie het leven in de slaapkamer volledig was ingedut, maar die helemaal in de zevende hemel waren na het volgen van de cursus. Het kwam op een gegeven moment echt op mij over als een reclamepraatje.

Marleen raadde mijn gedachten al. Want ergens in het boek schrijft ze dat dit boek geen promotiemateriaal is voor de cursus. Ze weet dus al dat deze gedachte zal opkomen bij lezers. Aan het eind van het boek voelde ik vooral irritatie. De negatieve toon over Nederlandse vrouwen en hun kijk op seks begon me te storen. Vooral Reinout Eleveld blijkt de wijsheid in pacht te hebben. En weer kunnen ze gedachten lezen, want Marleen stelt de vraag aan Reinout wat hij ervan vindt dat er mensen zijn die geïrriteerd raken door hetgeen wat hun vertellen. Ook stelde Marleen de kritische vraag wat Reinout er van vond dat mensen de cursus mogelijk te duur vonden.

Valt het boek dan helemaal tegen? Nee… Zolang Marleen zelf maar aan het woord is, dan leest het prima en zeker in de eerste helft van het boek! Haar stijl is vlot, toegankelijk en bij vlagen grappig. Ze vertelt over het Taoïsme, hoe de energie-huishouding werkt. Wat je daarmee kan doen en wat dat met je gezondheid doet. Die stukjes over de visie van het Taoïsme zijn het meest interessant. Daarom kan ik deze leeservaring toch nog positief afsluiten.

8 reacties

 • 17 januari, 2014 om 09:17
  elmganneke zegt:

  Ugh, lijkt me helemaal niks dit… Best interessant om te lezen over het Taoïsme, maar dat doe ik dan wel op een andere manier haha.


  elmganneke
  Beantwoorden

 • 17 januari, 2014 om 19:44
  westmus zegt:

  Mooie verwoording van je ervaring. Onderwerp kan mij niet echt boeien.


  westmus
  Beantwoorden

  • 17 januari, 2014 om 20:16
   Leesdame zegt:

   Het onderwerp zou volgens de omslagtekst wel interessant zijn… maar als het uiteindelijk een dikke reclamefolder is voor een cursus van 347 euro… dan wordt het een ander verhaal. .


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 18 januari, 2014 om 11:48
  Ellis zegt:

  Hier waren we het al met elkaar eens ^^


 • 19 januari, 2014 om 13:47
  Inge zegt:

  Wat fijn dat je zo goed uitlegt waarom dit boek niets voor jou is. Daar kunnen anderen wat aan hebben!


 • 19 januari, 2014 om 14:44
  Robert Thomson zegt:

  Beetje uit de tijd om vrouwen neer te zetten als wezens die in de basis ongelukkig zijn. Wat een onzin. De moderne vrouw weet heel goed wat zij wil en kan prima voor zichzelf opkomen. Zij weet hoe te handelen in het leven. Daar is de taoïstische leer echt niet voor nodig. En dat vallei orgasme staat er geheel los van. Dat is zo jaren zeventig. Als je als vrouw maar een orgasme kunt krijgen is alles oké. Bullshit dus. Alsof je als vrouw van orgasme naar orgasme gaat. Ik kan mij daar over opwinden.


  Robert Thomson
  Beantwoorden

  • 19 januari, 2014 om 18:35
   Leesdame zegt:

   Ik was ronduit geïrriteerd toen ik dit boek had gelezen. Heel veel vooroordelen en kortzichtigheid. En ook alles over een kam scheren. Dat er een paar vrouwen misschien baat bij de cursus hebben, wil niet zeggen dat alle vrouwen dat nodig hebben. Maar in het boek komt het wel zo over en dat stoorde mij.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: