15 december 2018

Wij lezen Oorlog en vrede, eerste update

Toen ik begon had ik het nooit verwacht, maar ik heb zonder stress het eerste doel gehaald! Ik heb 25% gelezen in ‘Oorlog en vrede’ van Tolstoj. Ik heb af en toe wat gebaald, maar over het algemeen lag ik goed op schema en zo ontoegankelijk als ik dacht is het boek ook weer niet.

Ik heb de vertaling van Peter Zeeman en Dieuwke Papma, deze editie heeft meer delen dan de editie die Ali en Sue lezen. Ik ben nu bijna aan het eind van het tweede deel. Het eerste deel vond ik overigens prettig om te lezen. Het tweede deel vond ik een stukje taaier en ietwat saai.

Dagelijks doel

Elke dag moest ik van mezelf tussen de tien en vijftien pagina’s lezen. Dit kostte me steeds iets meer dan een kwartier. Goed vol te houden en langzaamaan kom je toch steeds verder. Het is echt leuk om op het hoofdscherm van de e-reader te zien dat ik steeds dichterbij de 25% kwam. Dat motiveert, want het verhaal gaat langzaam, soms gaat het pagina na pagina over hetzelfde, maar als je dan ziet op je reader dat je toch vooruit gaat, dan is dat wel een steuntje in de rug.

Ik doe het gelukkig ook niet alleen. Ali, Sue en Geertrude lezen ook. Als ik ergens iets deelde met onze hashtag #wijlezenoorlogenvrede, dan kwam er altijd van één van de andere lezers een berichtje. Ook dat motiveert en daardoor pakte ik toch elke dag vol goede moed mijn e-reader om mijn dagelijkse stukje te lezen.

Ik zit er zelfs al over na te denken om hierna Eline Vere ook op deze manier te lezen. Het idee van #wijlezeneline zit al in mijn hoofd…

Toch af en toe balen

Tja, als je een hele dag druk bent geweest en je ploft ’s avonds laat eindelijk in bed, dan wil je het liefst ontspannen met Netflix. Maar dan moest ik toch mijn dagelijkse dosis Tolstoj lezen… Dat was wel eens balen, maar ik heb bewust nooit wat uitgesteld, omdat ik weet dat als ik uitstel ik steeds verder achter op schema kom en dat werkt allesbehalve motiverend.

Soms is het verhaal gewoon saai, of langdradig. Soms boeit het mij totaal niet wat er geschreven wordt. Maar gelukkig komt er af en toe een verfrissende gebeurtenis voorbij, of een vermakelijke dialoog en dan trekt het toch weer je aandacht en is het dagelijkse kwartiertje Tolstoj zo voorbij.

En we gaan verder

Het eerste deel vond ik leuk! De dialogen zijn boeiend, maar ook de gebeurtenissen zijn vermakelijk en soms ook spannend.  In het tweede deel was het meer doorzetten en zitten er soms taaie stukjes in. Toch is het te doen. Wel duizelt het wat met alle namen en verhoudingen tot elkaar. Af en toe moet ik daarom terugbladeren

Ik vraag me af of dit niet een boek is wat je meerdere keren moet lezen om er alles uit te halen… Niet dat ik elk jaar dit boek zou willen lezen, maar ik denk dat herlezen bij dit boek waardevol kan zijn. Maar goed, voor nu ben ik al blij dat ik de eerste 25% al gehaald heb.

Nu op naar de 50% 🙂 En dan zit ik dus gewoon op de helft van dit ongelooflijk dikke boek! Best bijzonder, aangezien ik dacht dat dit boek onmogelijk zou zijn.

Sue (klik), Ali (klik) en Geertrude (klik) lezen ook mee 🙂

8 reacties

 • 15 december, 2018 om 09:04
  Lalagè

  Goede actie! Maar waar gaat het boek nou eigenlijk over? Komt dat in je volgende artikel?
  Anna Karenina deed mij denken aan Eline Vere, omdat het zich ook in de hogere klasse afspeelt. Couperus schrijft heel mooi. Als tiener was ik al onder de indruk van ‘De stille kracht’, die zou ik weleens willen herlezen. Maar momenteel ben ik bezig in ‘Van de koele meren des doods’ van Frederik van Eeden, gepubliceerd in 1900. Het kost wat moeite, maar het is prachtig om te lezen.  • 15 december, 2018 om 11:09
   Leesdame

   In de updates schrijf ik over mijn gevoel, of het lezen lekker gaat etc. Ik sluit deze leesperiode af met een recensie/leeservaring. Dus ja, dat komt zeker nog. • 15 december, 2018 om 14:03
  Niek Chen

  Interessant om je leesworsteling te lezen. Vooral het doel om elke dag een x aantal bladzijden te lezen en daar ook niet van afwijkt. Ik heb gemerkt wanneer ik dat doe en ik zelfs moeite heb om dat kwartiertje te lezen, het uiteindelijk wel heel bevredigend is. Dus zet hem op! Het is de moeite waard.  • 15 december, 2018 om 20:26
   Leesdame

   Ja dat zeg je precies goed! Ik had wel eens van die dagen (visite, verjaardag, druk druk druk) dat ik blij was dat ik in bed lag en dacht: ‘nee, niet lezen nu…’ En dan deed ik het toch en dan voelde dat zo fijn 🙂 Bedankt ook voor je motiverende woorden 🙂 Dat geeft moed voor de volgende etappe! • 15 december, 2018 om 22:47
  alimolenaar

  Ik heb elke keer een heel wisselend aantal pagina’s gelezen en dat ging ook prima. Maar ik heb wel gemerkt dat ik opzag tegen het bloggen hierover omdat het over zoveel verschillende dingen ging. Maar misschien is dat weg bij het tweede deel. • 16 december, 2018 om 09:20
  Geertrude

  Leuk om te lezen hoe jij het ervaart. Ik vond deel 2 ook lastiger dan deel 1. In mijn ervaring blijft het wisselend. Soms vlieg je er doorheen, soms is het echt taai 😉 • 16 december, 2018 om 14:46
  Sue

  Leuk om je leesbelevenissen te lezen! Mijn ervaring is dat ik even in het verhaal moet komen en dat het daarna eigenlijk vanzelf wel gaat. Tussen de verschillende delen neem ik altijd even pauze, dus dan lees ik een ander boek tussendoor.
  Ik vind het supertof dat je meedoet, op naar deel 2!  • 17 december, 2018 om 22:06
   Leesdame

   Ik zit al bijna aan deel 3, maar ik heb in mijn vertaling een wat andere indeling. Het gaat momenteel best vlot, komt ook door de korte en behapbare hoofdstukken denk ik.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: