Wij lezen Oorlog en vrede, eerste update

oorlog en vrede coverToen ik begon had ik het nooit verwacht, maar ik heb zonder stress het eerste doel gehaald! Ik heb 25% gelezen in ‘Oorlog en vrede’ van Tolstoj. Ik heb af en toe wat gebaald, maar over het algemeen lag ik goed op schema en zo ontoegankelijk als ik dacht is het boek ook weer niet.

Ik heb de vertaling van Peter Zeeman en Dieuwke Papma, deze editie heeft meer delen dan de editie die Ali en Sue lezen. Ik ben nu bijna aan het eind van het tweede deel. Het eerste deel vond ik overigens prettig om te lezen. Het tweede deel vond ik een stukje taaier en ietwat saai.

Dagelijkse doel
Elke dag moest ik van mezelf tussen de tien en vijftien pagina’s lezen. Dit kostte me steeds iets meer dan een kwartier. Goed vol te houden en langzaamaan kom je toch steeds verder. Het is echt leuk om op het hoofdscherm van de e-reader te zien dat ik steeds dichterbij de 25% kwam. Dat motiveert, want het verhaal gaat langzaam, soms gaat het pagina na pagina over hetzelfde, maar als je dan ziet op je reader dat je toch vooruit gaat, dan is dat wel een steuntje in de rug.

Ik doe het gelukkig ook niet alleen. Ali, Sue en Geertrude lezen ook. Als ik ergens iets deelde met onze hashtag #wijlezenoorlogenvrede, dan kwam er altijd van één van de andere lezers een berichtje. Ook dat motiveert en daardoor pakte ik toch elke dag vol goede moed mijn e-reader om mijn dagelijkse stukje te lezen.

Ik zit er zelfs al over na te denken om hierna Eline Vere ook op deze manier te lezen. Het idee van #wijlezeneline zit al in mijn hoofd…

Toch af en toe balen
Tja, als je een hele dag druk bent geweest en je ploft ’s avonds laat eindelijk in bed, dan wil je het liefst ontspannen met Netflix. Maar dan moest ik toch mijn dagelijkse dosis Tolstoj lezen… Dat was wel eens balen, maar ik heb bewust nooit wat uitgesteld, omdat ik weet dat als ik uitstel ik steeds verder achter op schema kom en dat werkt allesbehalve motiverend.

Soms is het verhaal gewoon saai, of langdradig. Soms boeit het mij totaal niet wat er geschreven wordt. Maar gelukkig komt er af en toe een verfrissende gebeurtenis voorbij, of een vermakelijke dialoog en dan trekt het toch weer je aandacht en is het dagelijkse kwartiertje Tolstoj zo voorbij.

En we gaan verder
Het eerste deel vond ik leuk! De dialogen zijn boeiend, maar ook de gebeurtenissen zijn vermakelijk en soms ook spannend.  In het tweede deel was het meer doorzetten en zitten er soms taaie stukjes in. Toch is het te doen. Wel duizelt het wat met alle namen en verhoudingen tot elkaar. Af en toe moet ik daarom terugbladeren.

Ik vraag me af of dit niet een boek is wat je meerdere keren moet lezen om er alles uit te halen… Niet dat ik elk jaar dit boek zou willen lezen, maar ik denk dat herlezen bij dit boek waardevol kan zijn. Maar goed, voor nu ben ik al blij dat ik de eerste 25% al gehaald heb.

Nu op naar de 50% 🙂 En dan zit ik dus gewoon op de helft van dit ongelooflijk dikke boek! Best bijzonder, aangezien ik dacht dat dit boek onmogelijk zou zijn.

Sue (klik), Ali (klik) en Geertrude (klik) lezen ook mee 🙂


8 reacties

 • 15 december, 2018 om 09:04
  Lalagè zegt:

  Goede actie! Maar waar gaat het boek nou eigenlijk over? Komt dat in je volgende artikel?
  Anna Karenina deed mij denken aan Eline Vere, omdat het zich ook in de hogere klasse afspeelt. Couperus schrijft heel mooi. Als tiener was ik al onder de indruk van ‘De stille kracht’, die zou ik weleens willen herlezen. Maar momenteel ben ik bezig in ‘Van de koele meren des doods’ van Frederik van Eeden, gepubliceerd in 1900. Het kost wat moeite, maar het is prachtig om te lezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 15 december, 2018 om 11:09
   Leesdame zegt:

   In de updates schrijf ik over mijn gevoel, of het lezen lekker gaat etc. Ik sluit deze leesperiode af met een recensie/leeservaring. Dus ja, dat komt zeker nog.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 15 december, 2018 om 14:03
  Niek Chen zegt:

  Interessant om je leesworsteling te lezen. Vooral het doel om elke dag een x aantal bladzijden te lezen en daar ook niet van afwijkt. Ik heb gemerkt wanneer ik dat doe en ik zelfs moeite heb om dat kwartiertje te lezen, het uiteindelijk wel heel bevredigend is. Dus zet hem op! Het is de moeite waard.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Niek Chen Beantwoorden

  • 15 december, 2018 om 20:26
   Leesdame zegt:

   Ja dat zeg je precies goed! Ik had wel eens van die dagen (visite, verjaardag, druk druk druk) dat ik blij was dat ik in bed lag en dacht: ‘nee, niet lezen nu…’ En dan deed ik het toch en dan voelde dat zo fijn 🙂 Bedankt ook voor je motiverende woorden 🙂 Dat geeft moed voor de volgende etappe!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 15 december, 2018 om 22:47
  alimolenaar zegt:

  Ik heb elke keer een heel wisselend aantal pagina’s gelezen en dat ging ook prima. Maar ik heb wel gemerkt dat ik opzag tegen het bloggen hierover omdat het over zoveel verschillende dingen ging. Maar misschien is dat weg bij het tweede deel.

  Ikhartje(1) deze reactie

  alimolenaar Beantwoorden

 • 16 december, 2018 om 09:20
  Geertrude zegt:

  Leuk om te lezen hoe jij het ervaart. Ik vond deel 2 ook lastiger dan deel 1. In mijn ervaring blijft het wisselend. Soms vlieg je er doorheen, soms is het echt taai 😉

  Ikhartje(1) deze reactie

  Geertrude Beantwoorden

 • 16 december, 2018 om 14:46
  Sue zegt:

  Leuk om je leesbelevenissen te lezen! Mijn ervaring is dat ik even in het verhaal moet komen en dat het daarna eigenlijk vanzelf wel gaat. Tussen de verschillende delen neem ik altijd even pauze, dus dan lees ik een ander boek tussendoor.
  Ik vind het supertof dat je meedoet, op naar deel 2!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sue Beantwoorden

  • 17 december, 2018 om 22:06
   Leesdame zegt:

   Ik zit al bijna aan deel 3, maar ik heb in mijn vertaling een wat andere indeling. Het gaat momenteel best vlot, komt ook door de korte en behapbare hoofdstukken denk ik.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Wij lezen Oorlog en vrede, eerste update

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten