Leesdame in de Volkskrant

interview-volkskrantMijn blog werd gisteren genoemd in een artikel in de Volkskrant. Ik kreeg het ‘s morgens te horen op Twitter en na een dag vol buikpijn kon ik het ‘s avonds eindelijk lezen. Het viel reuze mee gelukkig, maar ja, je weet maar nooit hoe het uitpakt uiteindelijk…

Een aantal weken terug werd ik gemaild door deze journaliste. Maar ik was ziek. Na wat heen en weer mailen vroeg ze of ze mocht citeren en ja, dat vond ik prima. Ik vertelde haar dat ik zelf eigenlijk geen problemen heb met uitgeverijen. Dat ik in het begin alles zelf kocht en pas later uitgeverijen heb benaderd.

Het woord ‘gratis’ heb ik niet in mijn mond gehad, ook al staat het artikel bomvol met dit woord. Ik vertelde dat volgens mij de uitgeverijen gewoon moesten wennen aan nieuwe media. En dat er inderdaad ook veel nieuwe bloggers zijn die denken dat ze kunnen shoppen bij uitgeverijen en het daardoor moeilijker maken voor de serieuze bloggers.

Ik vind het heel gaaf dat ik in dit artikel aan het woord kom. Het is mooie publiciteit, want ja, het is wel de Volkskrant. Maar zoals een echte Hollander, heb ik natuurlijk ook wat te mopperen… ;)
Ik vind het bijvoorbeeld oprecht jammer dat in het artikel de boekblogger vooral wordt weggezet als een jager op gratis boeken. Geloof me maar, we bloggen in de eerste plaats omdat we graag over boeken kletsen, omdat we graag onze mening delen, omdat we bloggen leuk vinden.

Ik zal een boekje opendoen over mijn recensie-boeken. 80% vraag ik niet zelf aan! De meeste uitgeverijen mailen namelijk zelf en vragen mij of ik een bepaald boek wil lezen. Of sturen het boek al op, omdat ze weten dat het in mijn straatje ligt. Dat is fijn. Het is vooral fijn dat deze pr-dames zichzelf zodanig in mijn blog verdiept hebben, dat ik bijvoorbeeld de vragen over bereik en bezoekers zelden tot nooit krijg. Ze hebben vaak al een tijdje meegelezen en zien bijvoorbeeld dat ik vrij actief ben op social media, ze zien dat vrijwel elke blogpost wel een reactie losmaakt en ze zien dat ik groot bereik heb via Twitter.

De pr-dame van Anthos zegt in het artikel dat ze op onbegrip stuiten als ze vragen naar het bereik en de unieke bezoekers. Beste Maartje… Op sommige blogplatforms is het een hele expeditie om bij de pagina te komen waarbij je de statistieken kunt lezen. Bij sommige zie je alleen de pageviews en niet eens de unieke bezoekers. Ik zelf heb een externe bezoekersteller. Dus ik kan het dan weer wel zo opzoeken. Maar welk aantal wil je horen? Die van vorige maand, of per dag, of vorige week. Ik kan best begrijpen dat (vooral jonge) bloggers een beetje duizelig worden van deze vraag. En wat zijn genoeg unieke bezoekers? 100 per dag? Of 594 per maand? Eigenlijk kunnen wij niet veel met deze vraag. Je zou beter kunnen vragen: wat is het doel van je blog? Hoe lang blog je al? Wat drijft je? Wat maakt jouw blog uniek? Dát zijn vragen waar de meeste bloggers wel wat mee kunnen.

Alsof de duivel ermee speelt geeft uitgerekend dus Anthos commentaar. Ik zal het niet onder stoelen of banken schuiven: Anthos is niet bepaald de vriendelijkste uitgeverij voor bloggers.En het zinnetje ‘is het professioneel, dan doen we niet moeilijk’ vond ik eigenlijk wel heel grappig. Ze staan bij de meeste bloggers die ik ken bekend als: ‘moeilijk’. Waarom niet een uitgeverij benaderen die juist bekend staat vanwege de vele samenwerking met bloggers? Bijvoorbeeld Atlas of Crime Compagnie. En o ja, de Liebster Award is géén award, maar een tag, die ook op beautyblogs gedeeld wordt. Tja, hierbij heb ik al het gevoel dat de journaliste zichzelf weinig verdiept heeft, want het doel van de Liebster Award wordt op de meeste blogs uitgebreid uitgelegd…

Maar goed… ik sta met mijn blog in de Volkskrant. Met link en al. Al had er gestaan dat ik elke morgen een boek eet op mijn boterham, dan had ik nog steeds gedacht: wow, ik sta in de Volkskrant. Want stiekem vind ik dat toch wel heel erg gaaf! :)

Het interview lezen

17 reacties

 • 9 november, 2013 om 00:24
  Mieke Schepens zegt:

  Ik heb het artikel inmiddels gelezen ! Dank voor je tip

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

 • 10 november, 2013 om 08:50
  Connie Flipse zegt:

  Wat een duidelijk en prachtig geschreven artikel. Ik blog zelf pas net maar uit passie voor boeken en lezen. En ik koop inderdaad ook zelf mijn boeken. Wat niet wil zeggen dat ik niet heel trots zou zijn als een uitgeverij mijn blog interessant genoeg vind om een recensie boek op te dturen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Connie Flipse Beantwoorden

 • 14 november, 2013 om 16:26
  Inge zegt:

  Inmiddels heb ik het artikel ook in zijn geheel gelezen. Het is inderdaad heel leuk dat je genoemd werd! De keuze voor de ‘drie klikwaardige recensieblogs’ in de zijlijn vond wat merkwaardig: de eerste ligt stil en de laatste is een gesubsidieerde website! Ik had hier liever een échte boekblogger gezien, zoals http://www.deboekblogger.nl.
  Overigens blog ik nu een jaar en ik had van te voren helemaal niet bedacht dat het me zulke leuke contacten met schrijvers en uitgeverijen zou opleveren!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

 • 15 november, 2013 om 20:48
  Emmy zegt:

  Leuk dat je in de krant staat! Ik heb het artikel niet gelezen, maar het klinkt heel jammer dat ze boekenbloggers afschrijven als mensen die alles gratis aanvragen.. Pff, ze moesten eens weten!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Emmy Beantwoorden

 • 16 november, 2013 om 23:04
  Leesdame zegt:

  Wat een leuke ‘én vooral interessante reacties allemaal.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Leesdame in de Volkskrant

Geef hier je reactie


1 2

Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten