6 juli 2017

300 alledaagse mysteries van Eppo König en Juliette Vasterman

Als je het woord mysteries leest, dan denk je waarschijnlijk dat dit boek gaat over UFO’s, geesten of schepen die zijn verdwenen in de Bermuda Driehoek. Dat is niet zo, de mysteries die in dit boek besproken worden zijn alledaags en het zijn voor de hand liggende vragen. Alleen het antwoord is vaak niet zo voor de hand liggend.

Komen er nog wel eens nieuwe achternamen bij bijvoorbeeld? Kun je een bacterie doodslaan? Hoe ga je naar de wc als je in een ruimteschip zit? Op al deze vragen wordt een nuchter en begrijpelijk antwoord geven, vaak ook met de nodige humor tussen de regels!

Omnibus

‘300 alledaagse mysteries’ is een omnibus van drie eerder uitgekomen titels: ‘Hoe sms’t een Chinees?’, ‘Kunnen muggen dronken worden?’ en ‘Waarom zeggen we eh…?’ Eppo König en Juliette Vasterman zijn allebei redacteur bij de NRC Handelsblad coördineerden de rubriek “next question” van nrc.next.

Het is een echt bladerboek en het werkt verslavend. De vragen worden namelijk op een aanstekelijk leuke manier besproken en daarbij zitten er tussen de 300 vragen veel vragen tussen die ik mezelf ook wel eens gesteld heb.

Het boek leent zich prima voor het slapengaan, al zal het behoorlijk zwaar wegen als je de papieren versie leest. Ik vond het ideaal voor als ik toch nog wat wilde lezen, maar te weinig energie had voor een lang hoofdstuk in een ander boek. Zo las ik elke avond een paar vragen, inclusief antwoorden in dit boek.

Grappig, luguber en interessant

Niet alles is even interessant, het ligt er maar net aan in welke onderwerpen je interesse hebt. Er waren ook wat vragen bij waar ik weer wel helemaal enthousiast van werd en waarbij ik dacht: ‘O ja… waarom is dat zo?!’ Waarom wrijft een vlieg in haar pootjes? Waar ligt de A3? Ook wat lugubere vragen, zoals: spoelen alle lichaam aan op het strand? Waarom wordt een lijk zo snel wit?

Eppo en Juliette hebben een vermakelijke schrijfstijl en stoppen de nodige humor en knipoogjes tussen de regels. Je kan merken dat ze allebei met veel lol en interesse aan deze rubriek hebben gewerkt!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: