Heksenhoeve van An Janssens

heksenhoeve cover‘Heksenhoeve’ is wat lastig te vangen in een genre… Het zou een bovennatuurlijke thriller zijn van fantasy-auteur An Janssens. Na het lezen kan ik het nog steeds niet vangen in een genre, ik vond het boek voornamelijk geestig in plaats van spannend…

In Meerdaalwoud staat een boerderij, niemand durft er naartoe. Op de boerderij leven mensen alsof de tijd heeft stil gestaan. De bewoners komen ook nooit buiten het hek. Sander Dats is hulpje bij de politie, hij neemt een moordzaak in Leuven onder de loep en die zaak leidt weer naar deze mysterieuze boerderij…

Wie wat waar…
Anouk is de ex van Sander, zij ziet een foto van de Heksenhoeve en is gelijk geïnteresseerd in de omgeving en de boerderij. Ze gaat op eigen houtje naar dit afgelegen stuk bos, maar komt al snel in de problemen. Sander wordt getreiterd bij de politie, maar hij wil zich graag bewijzen voor zijn oom Ben, die boven hem staat. Hij wordt flink tegengewerkt door zijn collega’s, maar ook door zijn stoornis. Hij heeft namelijk een extreme obsessie voor tellen en getallen.

Het meerdaalwoud is een plek waar niemand van de bewoonde wereld lijkt te komen. Water wordt geput en buiten staat een ouderwetse wc. De bewoners leven back to basic en zijn ook erg terughoudend en op zichzelf. Daarnaast zijn er ook zogenaamde ‘woudlopers’, die verschuilen zich buiten de boerderij, maar komen wel in actie als er iemand van buitenaf op het terrein komt.

Kritische kanttekeningen
Dit boek zou eng moeten zijn en de setting van het verhaal (een afgelegen boerderij) werkt daar goed aan mee. De personages daarentegen werken tegen de stroom in. Anouk is 30 jaar oud, maar lang dacht ik dat ze nog een puber was en ook Sander heb ik lang heel jong ingeschat. Hij is bij de politie ‘het kneusje’ en de collega’s drijven graag de spot met hem en pakken hem ook hardhandig en neerbuigend aan.

De stoornis omtrent het tellen en de getallen vreet tekst op de pagina’s, bij alles wat Sander doet en zegt, komt de stoornis ook voorbij. Voor een literaire roman had ik dit fascinerend gevonden, maar bij een thriller haalt het de vaart eruit, maar toch blijft de auteur rijkelijk aandacht geven aan deze dwangneurose. Ik had het fijner gevonden als het wat vaker aan de suggestie was overgelaten. Wat ik ook vaak tegenkwam was extra uitleg tussen haakjes. Show, don’t tell spookte dan ook steeds door mijn hoofd.

Eng, of geestig? 
Ik heb geen moment een ongemakkelijk gevoel gehad tijdens het lezen… Ik heb mezelf wel vermaakt, want ik las het boek op een gegeven moment meer als entertainment. Zo is het bijvoorbeeld heel geestig als je de mysterieuze bewoners van de boerderij gezamenlijk ‘Altijd is Kortjakje ziek’ hoort zingen voor de maaltijd. Dat maakt het mysterieuze volk wel apart, maar niet eng of onheilspellend. Ook de acties die later volgen worden nergens écht spannend.

‘Heksenhoeve’ is geen saai boek, maar het is ook niet superspannend. Het leest wel lekker door en het is vermakelijk geschreven. De schrijfster kan goed een omgeving schetsen en de setting en insteek is een goede fundering voor een bovennatuurlijk verhaal. Ik vond het dan ook oprecht jammer dat bovenstaande kritische punten voor een tegendraads effect zorgden bij mij.


2 reacties

 • 8 juli, 2017 om 09:36
  christine zegt:

  Ik ben benieuwd naar dit boek. Bij mij zit er ook een personage in dat telt en ik ben benieuwd hoe iemand anders het aangepakt heeft want het is niet zo eenvoudig.Je krijgt er wel grappige situaties door of handige met dat tellen. Ik heb sommige lezers waar het het lievelingspersonage van is. Maar ik vermoed dat ik goed gedoseerd heb waardoor ik een ander effect krijg dan ik hierboven lees.
  Ik denk dat ik dit boek maar eens bovenaan op de leesstapel ga leggen want nu ben ik echt wel nieuwsgierig geworden :).

  Ikhartje(1) deze reactie

  christine Beantwoorden

  • 8 juli, 2017 om 19:48
   Leesdame zegt:

   Ik ben blij dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt 🙂
   Ik heb overigens vaker boeken gelezen met een personage met teldwang, maar daar werd het ook meer in gedoseerd.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Heksenhoeve van An Janssens

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten