8 juli 2017

Heksenhoeve van An Janssens

‘Heksenhoeve’ is wat lastig te vangen in een genre… Het zou een bovennatuurlijke thriller zijn van fantasy-auteur An Janssens. Na het lezen kan ik het nog steeds niet vangen in een genre, ik vond het boek voornamelijk geestig in plaats van spannend…

In Meerdaalwoud staat een boerderij, niemand durft er naartoe. Op de boerderij leven mensen alsof de tijd heeft stil gestaan. De bewoners komen ook nooit buiten het hek. Sander Dats is hulpje bij de politie, hij neemt een moordzaak in Leuven onder de loep en die zaak leidt weer naar deze mysterieuze boerderij…

Wie wat waar…

Anouk is de ex van Sander, zij ziet een foto van de Heksenhoeve en is gelijk geïnteresseerd in de omgeving en de boerderij. Ze gaat op eigen houtje naar dit afgelegen stuk bos, maar komt al snel in de problemen. Sander wordt getreiterd bij de politie, maar hij wil zich graag bewijzen voor zijn oom Ben, die boven hem staat. Hij wordt flink tegengewerkt door zijn collega’s, maar ook door zijn stoornis. Hij heeft namelijk een extreme obsessie voor tellen en getallen.

Het meerdaalwoud is een plek waar niemand van de bewoonde wereld lijkt te komen. Water wordt geput en buiten staat een ouderwetse wc. De bewoners leven back to basic en zijn ook erg terughoudend en op zichzelf. Daarnaast zijn er ook zogenaamde ‘woudlopers’, die verschuilen zich buiten de boerderij, maar komen wel in actie als er iemand van buitenaf op het terrein komt.

Kritische kanttekeningen

Dit boek zou eng moeten zijn en de setting van het verhaal (een afgelegen boerderij) werkt daar goed aan mee. De personages daarentegen werken tegen de stroom in. Anouk is 30 jaar oud, maar lang dacht ik dat ze nog een puber was en ook Sander heb ik lang heel jong ingeschat. Hij is bij de politie ‘het kneusje’ en de collega’s drijven graag de spot met hem en pakken hem ook hardhandig en neerbuigend aan.

De stoornis omtrent het tellen en de getallen vreet tekst op de pagina’s, bij alles wat Sander doet en zegt, komt de stoornis ook voorbij. Voor een literaire roman had ik dit fascinerend gevonden, maar bij een thriller haalt het de vaart eruit, maar toch blijft de auteur rijkelijk aandacht geven aan deze dwangneurose. Ik had het fijner gevonden als het wat vaker aan de suggestie was overgelaten. Wat ik ook vaak tegenkwam was extra uitleg tussen haakjes. Show, don’t tell spookte dan ook steeds door mijn hoofd.

Eng, of geestig

Ik heb geen moment een ongemakkelijk gevoel gehad tijdens het lezen… Ik heb mezelf wel vermaakt, want ik las het boek op een gegeven moment meer als entertainment. Zo is het bijvoorbeeld heel geestig als je de mysterieuze bewoners van de boerderij gezamenlijk ‘Altijd is Kortjakje ziek’ hoort zingen voor de maaltijd. Dat maakt het mysterieuze volk wel apart, maar niet eng of onheilspellend. Ook de acties die later volgen worden nergens écht spannend.

‘Heksenhoeve’ is geen saai boek, maar het is ook niet superspannend. Het leest wel lekker door en het is vermakelijk geschreven. De schrijfster kan goed een omgeving schetsen en de setting en insteek is een goede fundering voor een bovennatuurlijk verhaal. Ik vond het dan ook oprecht jammer dat bovenstaande kritische punten voor een tegendraads effect zorgden bij mij.

2 reacties

 • 8 juli, 2017 om 09:36
  christine

  Ik ben benieuwd naar dit boek. Bij mij zit er ook een personage in dat telt en ik ben benieuwd hoe iemand anders het aangepakt heeft want het is niet zo eenvoudig.Je krijgt er wel grappige situaties door of handige met dat tellen. Ik heb sommige lezers waar het het lievelingspersonage van is. Maar ik vermoed dat ik goed gedoseerd heb waardoor ik een ander effect krijg dan ik hierboven lees.
  Ik denk dat ik dit boek maar eens bovenaan op de leesstapel ga leggen want nu ben ik echt wel nieuwsgierig geworden :).  • 8 juli, 2017 om 19:48
   Leesdame

   Ik ben blij dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt 🙂
   Ik heb overigens vaker boeken gelezen met een personage met teldwang, maar daar werd het ook meer in gedoseerd.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: