13 juni 2014

Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt

aan niemand vertellen cover

De op zichzelf staande thrillers van Simone van der Vlugt las ik altijd, maar de Loïs-serie had ik nog niet gelezen. Tijd om daar wat aan te doen, dus kroop ik in de tuinbank met ‘Aan niemand vertellen’, het eerste deel uit de ‘Loïs-serie’.

Loïs is een vrouwelijke rechercheur in Alkmaar. Ze is een gevoelige en zachtaardige vrouw, maar ook een doelbewuste en scherpe rechercheur. Loïs heeft een heel verleden achter de rug. Haar zus Tessa leeft in de high society kringen en daar heeft Loïs erg weinig mee. Ze stort zich graag op haar werk bij de politie.

Loïs krijgt te maken met een serie gruwelijke moorden.  Duidelijk gedaan door iemand met wraakgevoelens. Van ver af zie je echter al aankomen wie daar achter zit… Loïs heeft dat ook door en zij probeert te onderzoeken waarom het allemaal zo gelopen is.

Daarnaast volg je Loïs in haar privéleven. Ze kan zich niet echt vinden in het rijke leventje van haar zus. Loïs en Tessa hebben geen moeder meer, maar nog wel een vader. Alleen waar die is, weet niemand. Ook leert Loïs in dit deel een psychiater kennen, met wie het wel klikt. Alleen is Loïs een loner en kan zich niet echt binden aan mensen had ik het idee. Maar misschien is dat vanwege het feit dat het een serie is en ontwikkelt dat zich allemaal nog in latere boeken.

De stijl van Simone is een vlaag van herkenbaarheid, waar je als lezer op kunt bouwen. Vertellend, niet teveel details en veel vaart om het spannend te houden. Dat is aan de ene kant heel fijn. Vooral als je behoefte hebt aan iets herkenbaars en iets wat fijn wegleest. Aan de andere kant, de herkenbaarheid maakt het ook allemaal net wat voorspellend, want ik zag van ver af al aankomen hoe het verhaal zich zou gaan ontvouwen en wie er achter de moorden zat.

Toch blijft het interessant genoeg om door te blijven lezen, omdat Simone met veel zorg haar research heeft verwerkt in het verhaal zonder langdradig te worden. En de herkenbare plekken in Alkmaar zijn makkelijk op te zoeken met Google Maps om het verhaal wat beeld mee te geven.  Al met al vond ik het boek leuk genoeg om nog een ‘Loïs-thriller’ te lezen, omdat ik nieuwsgierig ben hoe het verder met haar zal gaan. Maar een hoogstaande thriller vond ik het helaas niet echt.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: