11 juni 2014

Stil in mij van Esther Verhoef & Danielle Hermans

stil in mij cover

Meteen toen ik hoorde over ‘Stil in mij’  besloot ik dat ik deze bundel wou lezen. Dat kon en mocht ook. Ik las het boek afgelopen weekend en ben er stil van!

‘Stil in mij’ bestaat uit korte verhalen van vrouwen die als jong meisje zijn opgegroeid bij de nonnen. De zusters waren beslist niet liefdevol en hebben de meisjes misbruikt en mishandeld. Zowel psychisch als lichamelijk. Tientallen verhalen geven een schokkend en ingetogen inkijkje in het verleden van deze vrouwen.

Meestal werd er in de media alleen aandacht besteedt aan het misbruik van jongens binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Esther Verhoef en Danielle Hermans besloten samen de verhalen van vrouwen vast te leggen, omdat er weinig tot geen aandacht voor deze verhalen was. Er waren heel veel vrouwen die hun verhaal wilde laten optekenen.

Alle vrouwen vertellen afzonderlijk hun verhaal, sommige vrouwen hebben in hetzelfde internaat gezeten en sommige vrouwen hebben soortgelijke situaties meegemaakt. Bijvoorbeeld gedwongen je eigen braaksel opeten en desnoods met geweld gevoerd worden, tot seksueel misbruik met geweld. Ook hadden alle vrouwen te maken met slaag en straffen. Al deze vrouwen zijn getekend voor het leven en sommige vrouwen durven nog steeds niemand toe te laten in hun leven uit wantrouwen.

De schrijfstijl is sober, volgens mij ook bewust, om juist het verhaal zo goed mogelijk eruit te laten komen. Tijdens het lezen merkte ik ook dat de emoties en de stiltes van de vrouwen op de een of andere manier terugkomen in de schrijfstijl. Soms wordt er iets beschreven en dan ineens wordt er snel doorgegaan op iets anders. Het was me duidelijk dat dan het verhaal voor de verteller even te zwaar was en ze liever op iets anders doorging. Dat gegeven is mooi vastgehouden door de auteurs en daarmee is het verhaal nog indringender geworden.

Ik wil afsluiten met een quote uit het boek: Kijk, dit is er gebeurd en dit mag nooit meer gebeuren. Kijk en wend je hoofd niet af.

2 reacties

 • 11 juni, 2014 om 11:06
  Chantal zegt:

  Wauw, klinkt als een erg mooi boek! Heb zelf ooit iemand gesproken die bij de nonnen zat en daar mishandeld is. Erg heftig!


  Chantal
  Beantwoorden

 • 13 juni, 2014 om 23:48
  Marlieke zegt:

  Hij ligt bij mij ook op de stapel! Ik was ook erg benieuwd naar dit verhaal, zeker nadat ik één van de auteurs erover heb mogen horen vertellen. Heb m 2 weken terug gekregen voor m’n verjaardag en ga m zeer snel lezen.


  Marlieke
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: