Stil in mij van Esther Verhoef & Danielle Hermans

stil in mij coverMeteen toen ik hoorde over ‘Stil in mij’  besloot ik dat ik deze bundel wou lezen. Dat kon en mocht ook. Ik las het boek afgelopen weekend en ben er stil van!

‘Stil in mij’ bestaat uit korte verhalen van vrouwen die als jong meisje zijn opgegroeid bij de nonnen. De zusters waren beslist niet liefdevol en hebben de meisjes misbruikt en mishandeld. Zowel psychisch als lichamelijk. Tientallen verhalen geven een schokkend en ingetogen inkijkje in het verleden van deze vrouwen.

Meestal werd er in de media alleen aandacht besteedt aan het misbruik van jongens binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Esther Verhoef en Danielle Hermans besloten samen de verhalen van vrouwen vast te leggen, omdat er weinig tot geen aandacht voor deze verhalen was. Er waren heel veel vrouwen die hun verhaal wilde laten optekenen.

Alle vrouwen vertellen afzonderlijk hun verhaal, sommige vrouwen hebben in hetzelfde internaat gezeten en sommige vrouwen hebben soortgelijke situaties meegemaakt. Bijvoorbeeld gedwongen je eigen braaksel opeten en desnoods met geweld gevoerd worden, tot seksueel misbruik met geweld. Ook hadden alle vrouwen te maken met slaag en straffen. Al deze vrouwen zijn getekend voor het leven en sommige vrouwen durven nog steeds niemand toe te laten in hun leven uit wantrouwen.

De schrijfstijl is sober, volgens mij ook bewust, om juist het verhaal zo goed mogelijk eruit te laten komen. Tijdens het lezen merkte ik ook dat de emoties en de stiltes van de vrouwen op de een of andere manier terugkomen in de schrijfstijl. Soms wordt er iets beschreven en dan ineens wordt er snel doorgegaan op iets anders. Het was me duidelijk dat dan het verhaal voor de verteller even te zwaar was en ze liever op iets anders doorging. Dat gegeven is mooi vastgehouden door de auteurs en daarmee is het verhaal nog indringender geworden.

Ik wil afsluiten met een quote uit het boek: Kijk, dit is er gebeurd en dit mag nooit meer gebeuren. Kijk en wend je hoofd niet af.


2 reacties

 • 11 juni, 2014 om 11:06
  Chantal zegt:

  Wauw, klinkt als een erg mooi boek! Heb zelf ooit iemand gesproken die bij de nonnen zat en daar mishandeld is. Erg heftig!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Chantal Beantwoorden

 • 13 juni, 2014 om 23:48
  Marlieke zegt:

  Hij ligt bij mij ook op de stapel! Ik was ook erg benieuwd naar dit verhaal, zeker nadat ik één van de auteurs erover heb mogen horen vertellen. Heb m 2 weken terug gekregen voor m’n verjaardag en ga m zeer snel lezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marlieke Beantwoorden

Reageer op: Stil in mij van Esther Verhoef & Danielle Hermans

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten