18 juli 2016

Aangetast van Loes den Hollander

Het is juli, een rustige maand voor mij als lezer. Ik had zin in een simpel boek en zodoende koos ik ‘Aangetast’ van Loes den Hollander uit om te lezen voor het slapengaan. Het was even geleden dat ik iets van Loes had gelezen, maar dit boek sprak me wel aan.

‘Aangetast’ is het eerste deel van “Dossier Metselaer”. Het is tien jaar geleden dat dochter Lieve omkwam bij een ongeluk. Nu wordt haar vader en de dader plotseling opgeschrikt door bedreigingen en beschuldigingen. Uit welke hoek de bedreigingen komen is een raadsel.

De familie Metselaer bestaat uit moeder Rifka, vader Gideon en ‘dochter’ Tamara. Tamara’s moeder (Gideons zus) is overleden en Tamara kwam toen in huis bij Rifka en Gideon. Zij hadden al een dochter: Lieve. Maar Lieve is tien jaar geleden omgekomen bij een ongeluk, waarvan de ware toedracht nooit echt boven water is gekomen.

Er is ook een rol weggelegd in het boek voor Matthias. Een man die werkt in een winkel met huishoudelijke artikelen, zoals serviezen. Hij heeft een duidelijke link met Gideon en ook met de dood van het meisje. Maar hij is als de dood dat dit boven water komt. Maar ook hij krijgt bedreigingen en beschuldigingen. Er blijkt iemand te zijn die gewoon alles weet. En om eerlijk te zeggen had ik best wel snel door wie dat was.

Loes den Hollander schrijft in zeer korte hoofdstukken en met vlotte zinnen. Het boek is opgedeeld in vier delen en het eerste deel las het traagst. Er wordt gewisseld tussen drie personages en vooral de twee mannen zijn niet het meest sympathiek. Het is een opbouw naar het deel wat volledig over Tamara gaat. Dat deel las vliegensvlug en was ook het boeiendst. Het brengt een groot deel van het verhaal aan het licht en ook haar gevoelens maken een hoop duidelijk aan de lezer.

De laatste helft was op een luchtige manier spannend en verrassend en er wordt weer gewisseld tussen Gideon, Rifka en Matthias. Het einde was niet onvoorspelbaar, maar nog wel verrassend genoeg om mijn aandacht vast te houden. Ik ben nu zeker benieuwd naar het tweede deel van ‘Dossier Metselaer’.

Ik las overigens het ebook wat is uitgebracht bij De Crime Compagnie. Leuk detail: ik heb toentertijd mee mogen stemmen bij het uitzoeken van de covers.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: