5 januari 2024

Alcoholvrijer van Cynthia Schultz

Influencer én wijnliefhebber Cynthia Schultz besloot een periode te stoppen met het drinken van alcohol en hierover een dagboek bij te houden.

Na weer een vakantie vol drank was voor Cynthia de maat vol. Keer op keer een kater, wazige avonden en slechte nachten braken haar op. Hoe zou het zijn als ze een lange periode géén alcohol zou drinken? Lastig, want Cynthia is dol op wijn, ze verzamelt mooie wijnen en gaat graag op wijnreis en wijnproeverijen. In dit boek deelt ze haar ervaringen.

Eerder irriterend, dan inspirerend

Waar Evi Hanssen met ‘Sinds ik niet meer drink’ mij wist te inspireren om bewuster om te leren gaan met alcohol, werkt ‘Alcoholvrijer’ eerder irriterend. De helft van het boek leest als een preek dat alcohol vergif is en hoe slecht het allemaal wel niet voor ons is en wat het veroorzaakt. De andere helft leest als een obsessie. Het obsessief zoeken naar alcoholvrije alternatieven om niet buiten de groep te vallen tijdens feestjes en etentjes. En het obsessief onderhandelen met zichzelf wanneer en of ze nog wel een keer mag drinken en wat ze dan drinkt en waar.

Daarbij bekroop me tijdens het lezen steeds het gevoel dat dit boek niks anders is dan een nieuw verdienmodel. Iets waar Cynthia Schultz om bekend staat is dat ze vaak extreem opgaat in een nieuwe hobby. Zoals wielrennen, structureel plannen, wandelen, schilderen en ook een lange periode was ze dus ook heel intens bezig met haar passie voor wijn. De reden dat ik aan dat verdienmodel denk, is omdat er een betaalde challenge gekoppeld zit aan dit boek. Het voelt allemaal zo geforceerd aan.

Op zoek naar alternatieven

Cynthia is steeds op zoek naar alcoholvrije alternatieven. Ze baalt als ze in een restaurant minder aandacht krijgt dan tafelgenoten die wel wijn drinken, anderen een mooi glas krijgen en zij niet en ze begint ook anders te kijken naar dronken mensen. Wat me ook opvalt is dat de auteur zichzelf regelmatig herhaalt, daardoor wordt de toon op den duur zeurderig.

De eerste hoofdstukken vond ik echter wel interessant omdat ik graag lees over het moment waarop iemand besluit te stoppen met iets, waarom dat zo is en wat het plan van aanpak is. Cynthia deelt en bespreekt ook redelijk veel alcoholvrije drankjes, dat vind ik een pluspunt voor geïnteresseerden want hier is heel weinig aandacht voor in de media.

Dit soort boeken zet mensen wel aan tot nadenken over hun (alcohol)gedrag en dat is natuurlijk niet verkeerd, maar het boek ‘Sinds ik niet meer drink’ van Evi Hanssen vond ik beter en realistischer.

2 reacties

 • 6 januari, 2024 om 14:14
  Annelies

  Het was het eerste wat ik dacht toen ik zag dat Cynthia een boek over alcoholvrij leven had geschreven: ze heeft weer een nieuwe hobby/interesse gevonden die geld moet opbrengen. En dat kan en mag natuurlijk he, maar ik stel me dan altijd vragen bij de authenticiteit ervan.  • 6 januari, 2024 om 14:43
   Leesdame

   Dat dus. Kijk, het is haar werk, dat snap ik. Maar dit voelde te geforceerd. Het valt me op dat influencers zichzelf al snel ervaringsdeskundige of coach noemen na een paar maanden iets uitproberen.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: