27 mei 2023

Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou) van Vivian van Leeuwen

Ik vond het een eer dat Vivian mij persoonlijk benaderde of ik haar novelle wou lezen. En ja, Vief, natuurlijk wil ik dat! We zijn jarenlang toffe blogcollega’s geweest!

De lieve Carlijn is net gezakt en besluit alleen op vakantie te gaan naar Rome. Hier hoopt ze zichzelf terug te vinden en uit te zoeken wat ze echt wil gaan doen met haar leven. In Rome ontmoet ze Luca, een Instagram-fotograaf. Door omstandigheden moet ze bij hem logeren. Carlijns zussen in Nederland beginnen zich een beetje zorgen te maken…

Oh, geen zeikerige Italiaan hé

Ik was een beetje huiverig, want het is geen geheim dat ik een grafhekel heb aan aanstellerige Italianen en hun zangerige zeikerige accent. Maar aan de andere kant was ik zo ontzettend nieuwsgierig naar deze novelle van Vivian, dus tijd om mijn grenzen te verleggen! En ik had geluk, want Luca is gewoon een leuke vent, allesbehalve aanstellerig. Hij wordt de gids en fotograaf van Carlijn en Carlijn beseft al snel dat ze met Luca goud in haar handen heeft. Hij is wel erg leuk, maar ja, is ze naar Rome gegaan om te flirten?

De zussen van Carlijn zijn erg zorgzaam als het om Carlijn gaat. Carlijn is doof en zonder haar hoorapparaat hoort ze helemaal niets en dat is in een wereldstad waar men een andere taal spreekt toch een stukje anders dan in Nederland. Carlijn noemt haar hoorapparaat Helena, dat vond ik wel grappig. Sowieso vond ik het super dat Vivian van Leeuwen een dove hoofdpersoon bedacht heeft!

Vlotte novelle

Vrij vlot bewoog ik me door ‘Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)’. Vivian schrijft leuk en geeft de lezer in het begin wat mysteries mee. Waarom kreeg Carlijn een black-out tijdens haar examen? Wat zijn haar zorgen en waarom is ze echt in Rome? Gaandeweg begint Carlijn het een en ander los te laten. Maar uiteraard speelt ook de liefde en de spanning rondom de liefde een rol.

Toch vond ik het ook verfrissend dat Vivian het verhaal een net wat andere wending geeft dan je had verwacht. Carlijn neemt een impulsief besluit en tot het laatst blijft het spannend of ze wel of niet op haar gevoel kan vertrouwen. De schrijfstijl van Vivian is speels en vlot. Ze wist mijn aandacht vast te houden. Voor een novelle vind ik dat ze de gebeurtenissen goed gedoseerd heeft. En ja, ik zie nog wel een volledige feelgood-roman verschijnen van Vivian van Leeuwen!

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: