23 mei 2023

Melktanden van Emma Curvers

Dit was een heerlijk boek! ‘Melktanden’ gaat over het leven zoals het zou moeten gaan, maar dat mag dan weer niet te lang duren. En dan zit je daar met je robot-stofzuiger…

Lon en Philip zijn een heerlijk perfect stel. Allebei dol op all-you-can-eat restaurants en achtbanen. Samen maken ze een plan om een rondreis door Amerika te maken om daar de achtbanen uit te proberen. In hun huisje is het gezellig, pasgeverfde muren, een robot-stofzuiger en een hond. Plaatje compleet, toch?

Een fascinatie voor achtbanen

Lon praat op haar werk tegen haar hond en beloont hem met snoep, maar luisteren doet hij niet. Thuis voelt Lon zich een vijfde wiel aan de wagen, want Philip heeft het fenomeen open relatie ontdekt. Tegen haar zin zit ze er middenin, zij, Philip en Xenia. Ze zoekt afleiding en geeft zich op als buddy en wordt gekoppeld aan Louise, ’toevallig’ Xenia’s oma. Louise is afstandelijk, maar tegelijkertijd heeft ze Lon wel nodig. Louise wil nog graag een verre reis maken en omdat Philip nu bij Xenia zit, gaat Louise met Lon naar Amerika voor de roadtrip.

Lon is een doortrapt personage, ze weet zich handig in de familie van Xenia te mengen. Lon vervreemd steeds meer van Philip, maar ook van zichzelf. Ze is erg eenzaam en ze probeert dat op te vullen met zorgen voor de hond en later met de reis naar Amerika. Iets wat nog een hoop gezeur oplevert vanuit het thuisfront.

De reis door Amerika

Het verhaal rondom de roadtrip is heerlijk om te lezen. Er is veel aandacht voor de -soms verloederde- pretparken en Emma Curvers weet alles heel sfeervol te brengen. De gevoelens van Lon worden goed uitgewerkt. ‘Ga lekker naar huis…’ dacht ik steeds als ze daar in haar uppie door een park slenterde. Zelfs Disneyland kreeg iets melancholisch in dit boek. Louise is ook een interessant personage. Ze kan bot uit de hoek komen, maar ze zegt ook vaak rake dingen. Ook is het amusant om te lezen hoe Louise meereist door Amerika en uiteindelijk ook nog eens besluit om mee in een achtbaan te stappen.

Dit boek leest ook als een achtbaan. Het verhaal heeft een rustige start, maar dan wordt het leven van Lon hobbelig en schudt alles door elkaar, met wat scherpe bochten in de tweede helft. En ja, die melktanden spelen ook nog een belangrijke rol!

Emma Curvers studeerde af als filosofe, ‘Melktanden’ is haar tweede roman.