19 mei 2023

Overleef de nacht van Riley Sager

overleef de nacht cover

Zo af en toe heb ik zin in een Amerikaanse thriller en ik koos afgelopen week voor ‘Overleef de nacht’ van Riley Sager. Een thriller die zich afspeelt in 1991.

Charlie wil weg van de campus, ze hangt een briefje op dat ze op zoek is naar een lift naar Ohio. Toevallig is Josh op zoek naar een medepassagier. De deal is snel gesloten. Charlie is blij dat ze eindelijk weg kan, alles herinnert haar aan haar vermoorde vriendin Maddy. Zij was het derde slachtoffer van de zogenaamde Campus Killer.

Stap nooit in de auto bij een vreemde

Charlie doet dat dus wel. Josh wil ook maar al te graag weg. Hij zegt dat hij naar zijn zieke vader moet. Eenmaal onderweg betrapt Charlie hem op een paar leugens en de sfeer wordt nogal gespannen. Zou Josh misschien de Campus Killer kunnen zijn? Hoe verder ze rijden, des te meer begint Charlie te twijfelen. Ook aan zichzelf. Maakt ze alles echt mee, of zijn het de films in haar hoofd die haar in de war brengen?

Sowieso is ‘Overleef de nacht’ een boek vol filmtitels, Nirvana en cassettebandjes. Pure nostalgie dus. Daarbij is het verhaal dé horrorklassieker: stap nooit in de auto bij een vreemde, het kan zomaar een seriemoordenaar zijn. Charlie kan soms de grip op de werkelijkheid verliezen en dan speelt zich een soort levendige film in haar hoofd af. Dit vond ik in het begin interessant, maar op den duur vond ik het ook vermoeiend lezen, omdat je als lezer begint te twijfelen wat nu echt of hallucinatie is. Het kan voor de een spanning toevoegen, maar voor mij haalde het juist spanning weg.

Veel verrassende twisten

Net wanneer ik dacht dat het gehele boek zich in de auto zou afspelen gaat het toch de andere kant op. Josh besluit te stoppen bij zo’n ouderwets wegrestaurant in the middle of nowhere, vanaf daar wordt er een extra laagje spanning toegevoegd en er komt een personage bij dat een belangrijke rol gaat spelen. Ik vond het knap dat Riley Sager mij af en toe flink op het verkeerde been wist te zetten. Bepaalde uitspraken van personages hebben een paar hoofstukken later een totale andere betekenis. Deze dubbelzinnigheden maken het verhaal verrassend.

Echt heel spannend vond ik ‘Overleef de nacht’ niet, maar ik vond het boeiend genoeg om lekker door te lezen. Het verhaal kabbelde rustig voort. De gesprekken over films vond ik leuk en ik herkende een hoop titels. Omdat het verhaal zich in 1991 afspeelt zijn er nog geen mobiele telefoons. Charlie moet zich redden met openbare telefoons waarbij ze afhankelijk is van muntjes en dan nog is het hopen dat ze werken. Toch was het leuk om te lezen hoe ze met haar vindingrijkheid nog redelijk ver kwam met hulp inschakelen. Het laatste hoofdstuk gaf op de valreep nog een totaal ander licht op het gehele verhaal.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: