31 januari 2021

Alles is zoals het zou moeten zijn (verfilming)

Op de late avond besloot ik op Pathé Thuis deze film te huren. Vorig jaar had deze film -ondanks de coronacrisis- redelijk veel succes.

‘Alles is zoals het zou moeten zijn’ is de verfilming van het gelijknamige boek van Daphne Deckers. Dat boek heb ik ooit halverwege aan de kant gelegd, want ik vond de schrijfstijl irritant en de personages aanstellerig. Maar goed, soms kan een verfilming anders uitpakken… Actrice Barbara Sloesen vond ik in ‘Zwaar verliefd’ erg goed en verder doen er ook andere bekende namen mee, zoals Renée Fokker en Jan Kooijman.

Overdreven en aanstellerig

Goed, het verhaal in het kort: Iris is net bevallen en de vader van het kind biecht op dat hij denkt dat hij niet de vader is, een ander heeft en met haar naar Malawi vertrekt. Iris -werkzaam bij de televisie- blijft achter, zorgt alleen voor baby Milan en hond Boris, drinkt veel wijn en maakt veel blunders. Uiteindelijk krijgt ze een zwak voor Douwe, de man van de hondenuitlaatservice, maar later in de film kom je erachter dat hij ook nog een andere baan heeft.

Tja, de Nederlandse romcom, vaak met acteurs die té veel hun best doen om hilarisch over te komen en geen personages, maar karikaturen. De verfilming nam mijn ergernissen uit het boek moeiteloos mee over. Al snel vond ik de acteurs (allemaal ja) te aanstellerig, te overdreven en de hoofdpersoon heeft wel erg vaak een glas wijn vast. De makers doen zo hard hun best om het grappig te maken, dat het niet meer grappig is. Schrijfster Daphne Deckers doet nog een cameo.