Na de val van Gert-Jan van den Bemd

na de val cover

‘Na de val’ is het tweede boek van kunstenaar, wetenschapsjournalist en schrijver Gert-Jan van den Bemd. Het knalgele boek valt lekker op tussen alle andere boeken.

Sofie’s vader is overleden. Haar broer Max woont in New York. Sofie staat er alleen voor wat betreft het leeghalen van haar vaders appartement en het ouderlijke huis waar ze met haar vader en broer eerst gewoond heeft. Sofie besluit al haar vaders boeken naar de universiteit te brengen, maar daar ontdekken ze een paar vreemde foto’s tussen de boeken.

Tekeningen en boeken

Sofie verwerkt haar emoties en de dagelijkse gebeurtenissen via tekeningen. De schrijver legt kort en beeldend uit wat de hoofdpersoon heeft getekend, zo begint vrijwel elk (kort) hoofdstuk. De auteur weet meteen al een vage sfeer te creëren. Sofie is opgegroeid zonder moeder en haar vader Ward is plotseling overleden en het beddengoed is verdwenen. De huisarts doet erg vaag. Haar broer Max vraagt of hij kan helpen, maar doet dit niet en voelt ook niet aan dat zijn zus dit misschien wel wil.

En dan is er een enorme verzameling boeken van haar vader, die ook professor was. De universiteit legt al zijn boeken in een aparte en bedompte ruimte. Samen met Olivier zoekt Sofie naar nog meer verborgen dingen tussen de boeken. Daarnaast zoekt Sofie naar antwoorden bij verschillende mensen die haar vader gekend heeft en dat gaat -zeker in het begin- vrij moeizaam.

Als een legpuzzel

‘Na de val’ leest niet gemakkelijk, ondanks de korte hoofdstukken. De opbouw is traag en het duurt lang voordat ik écht meegesleept wordt door het verhaal. Die opbouw is echter wel kwalitatief goed in elkaar gezet! De dialogen zijn sterk en de hoofdpersoon is goed uitgewerkt. Als lezer had ik met haar te doen. Ze moest alles alleen regelen rond haar vaders crematie en zijn nalatenschap. Er zitten veel lagen in het verhaal en ik denk dat elke lezer er wel iets uit kan halen wat hem of haar aanspreekt.

Na de trage opbouw gaat het lezen wat vlotter. Je zou het kunnen vergelijken met kwalitatieve legpuzzel, waarbij het even duurt voor je door krijgt wat de uiteindelijk afbeelding voor moet stellen. De stukjes van de legpuzzel passen goed in elkaar, je hebt alleen geduld nodig om de puzzel te leggen. Maar als je eenmaal over de helft bent, is de puzzel een stuk makkelijker af te maken. Dat had ik dus ook bij ‘Na de val’, het verhaal zit goed in elkaar, maar het duurde gewoon even voor ik er in zat.


Reageer op: Na de val van Gert-Jan van den Bemd

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten