29 januari 2021

Na de val van Gert-Jan van den Bemd

‘Na de val’ is het tweede boek van kunstenaar en schrijver Gert-Jan van den Bemd. Het knalgele boek valt lekker op tussen alle andere boeken.

Sofie’s vader is overleden. Haar broer Max woont in New York. Sofie staat er alleen voor wat betreft het leeghalen van haar vaders appartement en het ouderlijke huis waar ze met haar vader en broer eerst gewoond heeft. Sofie besluit al haar vaders boeken naar de universiteit te brengen, maar daar ontdekken ze een paar vreemde foto’s tussen de boeken.

Tekeningen en boeken

Sofie verwerkt haar emoties en de dagelijkse gebeurtenissen via tekeningen. De schrijver legt kort en beeldend uit wat de hoofdpersoon heeft getekend, zo begint vrijwel elk (kort) hoofdstuk. De auteur weet meteen al een vage sfeer te creëren. Sofie is opgegroeid zonder moeder en haar vader Ward is plotseling overleden en het beddengoed is verdwenen. De huisarts doet erg vaag. Haar broer Max vraagt of hij kan helpen, maar doet dit niet en voelt ook niet aan dat zijn zus dit misschien wel wil.

En dan is er een enorme verzameling boeken van haar vader, die ook professor was. De universiteit legt al zijn boeken in een aparte en bedompte ruimte. Samen met Olivier zoekt Sofie naar nog meer verborgen dingen tussen de boeken. Daarnaast zoekt Sofie naar antwoorden bij verschillende mensen die haar vader gekend heeft en dat gaat -zeker in het begin- vrij moeizaam.

Als een legpuzzel

‘Na de val’ leest niet gemakkelijk, ondanks de korte hoofdstukken. De opbouw is traag en het duurt lang voordat ik écht meegesleept wordt door het verhaal. Die opbouw is echter wel kwalitatief goed in elkaar gezet! De dialogen zijn sterk en de hoofdpersoon is goed uitgewerkt. Als lezer had ik met haar te doen. Ze moest alles alleen regelen rond haar vaders crematie en zijn nalatenschap. Er zitten veel lagen in het verhaal en ik denk dat elke lezer er wel iets uit kan halen wat hem of haar aanspreekt.

Na de trage opbouw gaat het lezen wat vlotter. Je zou het kunnen vergelijken met kwalitatieve legpuzzel, waarbij het even duurt voor je door krijgt wat de uiteindelijk afbeelding voor moet stellen. De stukjes van de legpuzzel passen goed in elkaar, je hebt alleen geduld nodig om de puzzel te leggen. Maar als je eenmaal over de helft bent, is de puzzel een stuk makkelijker af te maken. Dat had ik dus ook bij ‘Na de val’, het verhaal zit goed in elkaar, maar het duurde gewoon even voor ik er in zat.