1 maart 2017

Als het maar niet op ons lijkt van Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen

Wow, wat een lange titel vandaag boven mijn blogpost haha. Het boek leest niet zo lang, ik las het namelijk in een mum van tijd uit. Maar goed, het was ook wel erg vermakelijk en het voelde een beetje als ‘gluren bij de buren’.

Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen zijn een stel en ze zijn beide bekend als columnist. Ze hadden zo hun eigen opvattingen over het ouderschap en over kinderen. Samen stapten ze een nieuwe wereld binnen vol luiers, visite, adviezen en chronisch tijd tekort. Maar goed, dat konden ze samen prima aan, dachten ze…

Ik heb zelf geen kinderen, maar ik heb zo’n vermoeden dat ouders dit boek zeer herkenbaar zullen vinden. Ik zelf herkende ook wel wat in Eva’s opvattingen. Het is ook heel lief om te zien hoe nuchtere ouders toch uiteindelijk vallen op de roze wolk van vertedering. Aan de andere kant blijven Marcel en Eva wel trouw aan hun eigen mening en blijven ze onder bepaalde zaken nog steeds nuchter.

Eva en Marcel schrijven allebei vanuit hun visie. Soms bijtend eerlijk, soms vertederend. Zelfspot, humor en onhandigheid passeren de revue in de korte columns. Een mooie column is bijvoorbeeld het stukje waarin hun dochtertje voor het eerst in haar eigen kamertje gaat slapen en niet meer bij Eva en Marcel op de kamer. Op dat moment zijn de aanslagen in Parijs. Daardoor wordt Eva melancholiek en bang. De harde wereld komt ineens zo dichtbij. Daarom verhuizen ze haar gelijk weer terug naar de grote slaapkamer. Lekker dicht bij papa en mama.

Zoals gezegd las ik het boek in een mum van tijd uit. Elke avond ging de e-reader mee in bad en las ik zo’n drie kwartier. Doordat de columns zo kort zijn, schiet je door het boek heen, maar blijf je niet hangen op een bepaalde situatie die besproken wordt. Dat kan jammer zijn als je graag meer had willen lezen over een bepaalde situatie. Maar het is ook prettig als bepaalde zaken je gewoonweg niet liggen. Ook dat is dan snel voorbij.

Dit boek is verkrijgbaar in roze en blauw. Dus het is ook een leuk kraamcadeautje. Maar als je gewoon -net als ik- graag columns leest en wil mee koekeloeren in andermans leven, dan is dit boek ook leuk voor jou.