23 april 2014

Als je alleen… van Iris Pinson

als je alleen cover

Ik mocht de erotische roman ‘Als je alleen…’ van Iris Pinson lezen. Ik zal zo zorgvuldig mogelijk uitleggen wat ik er van vond.

‘Als je alleen…’ gaat over zakenvrouw Sonja. Ze is zelfstandig en ligt  goed bij de mannen. Sonja werkt in de bankwereld en ontmoet daar Charles, waar ze later mee trouwt en een zoon krijgt. Sonja houdt van het leven in de rijkere kringen. Ze houdt van mannen met status, maar ze houdt ook van seks, drugs en drank.  Sonja lijkt een jetset-leven te leiden, maar lijkt ze zich nooit echt helemaal gelukkig te voelen. Dat was duidelijk voelbaar tussen de regels.

Doseren is een kunst bij een erotisch verhaal. Dat er seks voorbijkomt is een feit, maar in hoeverre laat je als auteur de seks de boventoon voeren in het verhaal? Ik vond persoonlijk dat de hoeveelheid seks (en de drugs) te overmatig aanwezig was. Minder is vaak meer… iets overlaten aan de suggestie bijvoorbeeld kan een erotisch verhaal net wat meer spanning meegeven. Sonja, de hoofdpersoon, denkt aan seks of heeft seks. Zo kwam het in de eerste helft over. Het verhaal zelf werd daardoor ietwat ongeloofwaardig. Maar ik realiseerde me op tijd dat ik deze roman misschien niet op deze manier moest lezen. Vanaf dat moment las ik het verhaal meer als een aaneenrijging van erotische fantasieën die stuk voor worden uitvergroot. In je fantasie kan en mag immers alles en is dan ook alles mogelijk…

Maar ook deze insteek kon een paar kritische puntjes waar ik over viel niet voorkomen. Zo vond ik de schrijfstijl opsommend en te beschrijvend en miste ik vooral evenwicht. Sommige levensgebeurtenissen van Sonja werden razendsnel opgesomd. Maar zakelijke aangelegenheden of seksuele afspraakjes werden weer heel langzaam uitgerekt.

‘Als je alleen…’ leest makkelijk en had ik ook zo uit.  De schrijfster heeft een gewaagde keuze gemaakt om te debuteren met een erotische roman. Ik begrijp hoe moeilijk het is om een goede en geloofwaardige erotische roman te schrijven. Zeker met de hoeveelheid concurrentie die momenteel verkrijgbaar is. De kunst van het weglaten en niet alles te gedetailleerd willen beschrijven. Deze tips wil ik graag Iris meegeven voor haar volgende roman. Ik weet zeker dat die volgende roman gaat komen, want talent heeft ze zeker en Iris is erg gemotiveerd.

Nieuwsgierig geworden? Ik mag van de schrijfster de de link delen naar haar site waar je alvast de eerste drie hoofdstukken kunt lezen: klik