5 april 2023

Alter ego van Esther Verhoef

Een nieuwe thriller van Esther Verhoef is altijd leuk! Op de dag dat dit boek uitkwam heb ik het gelijk gekocht. In deze blogpost vertel ik wat ik er van vond.

Lynn is getrouwd met de twintig jaar oudere Camiel. Hij is een bekende chef-kok in Nederland en heeft een succesvol sterrenrestaurant. Lynn doet voor hem de pr en werkt aan het concept ‘De luwte in het land’. Het werk stapelt op en de druk op hun huwelijk wordt groter. Lynn vlucht weg in een affaire met de opvliegende en geraffineerde Laurens.

Een boeiend verhaal

Maar dan ontvangt Lynn dreigementen en ze krijgt steeds vaker het idee dat er iemand naar haar kijkt. Eigenlijk kan Lynn met niemand hierover praten. Camiel is altijd druk, zijn ex is een bitch en met haar zus heeft ze maar sporadisch contact. In flashbacks lezen we over een gewelddadig huwelijk en een jong meisje dat haar moeder probeert te beschermen. Ook vertelt een onbekend personage aan de lezer wat er speelt rond Lynn en de villa en als lezer voel je dat deze onbekende persoon niet veel goeds in de zin heeft.

Hoewel het verhaal boeiend is, zeker in het begin, mis ik spanning in dit boek. Soms zakte het tempo behoorlijk in en ik betrapte mezelf erop dat ik in de tweede helft van het verhaal steeds vaker voor me uitstaarde in plaats van dat ik lekker doorlas. De verhaallijn rondom Lynn kabbelt langzaam voort. Liever las ik de flashbacks over het probleemgezin met de tirannieke vader.

De wijn vloeit rijkelijk

Wat me ook opvalt is dat er zoveel alcohol werd gedronken in dit verhaal. Wijn en nog eens wijn! Lynn kan niet zonder en ja, dat hoort bij haar personage, maar ik vond het alcoholgebruik wel erg nadrukkelijk aanwezig in dit boek. En natuurlijk begrijp ik ook waarom, Lynn is heel erg eenzaam. Ze hangt als een soort accessoire aan Camiel, ze wordt door hem gebruikt, maar de eer gaat nooit naar haar. Ze heeft geen kinderen met Camiel, want Camiel had er al. Vaak wordt ze ook afgesnauwd en voornamelijk de ex van Camiel is erg vals tegen haar.

Stukje bij beetje kom je erachter dat er met Lynn wel wat meer aan de hand is en waarom de relatie met haar zus zo stroef loopt. De titel van het boek verraadt al het een en ander, misschien dat ik het daarom ook wat voorspelbaar vond. De twist op het eind was verrassend, maar niet bijzonder schokkend. Ik vond ‘Alter ego’ een boeiend verhaal, maar dus ook heel soft qua spanning.